På Ryes Kaserne i Fredericia kan Forsvaret for alvor mærke, at der er rift om cyberprofessionelle.
Kasernen, som huser hærens cyberværnepligtige og soldater med speciale i it og cybersikkerhed, mister nemlig sine soldater til andre dele af erhvervslivet, skriver TV2.
Ifølge Ryes Kasernes fællestillidsrepræsentant Martin Ramsdal Pedersen er det et stort problem, at kasernens ansatte er ”ekstremt eftertragtede” ude i det civile erhvervsliv.
Han påpeger blandt andet, at lønnen mange steder i det civile erhvervsliv er væsentligt højere end i Forsvaret, hvilket han ser som en af grundene til, at flere smutter til andre dele af erhvervslivet.
"Når der går en faglært soldat ud til Norlys, Energinet eller Google, så skal vi jo uddanne en ny. Og det tager altså fem-syv år, før vi har en, der kan det samme, som ham der gik i går," siger han til mediet.
Sidste år forlod 111 officerer Forsvaret uventet, da de fandt et job i det civile, mens 10 procent af konstablerne ligeledes søgte væk fra militæret.
Cyberværnepligten blev skabt i 2020 i forbindelse med forsvarsforliget og er en overbygning, hvor de deltagende først gennemgår fire måneders basisuddannelse med almindelig værnepligt, og derefter kommer seks måneders uddannelse i it- og cybersikkerhed. I alt tager cyberværnepligten 10 måneder.