Storbritannien har i al hemmelighed beordret Apple til at svække sikkerheden på sine enheder ved at implementere en bagdør i sit krypteringssystem.
Hvis Apple efterkommer kravet, kan det få vidtrækkende konsekvenser for datasikkerheden globalt, advarer eksperter om, skriver The Washington Post.
Hemmelig ordre skal tvinge Apple til at kompromittere kryptering
Ifølge mediet har den britiske regering, med henvisning til den kontroversielle Investigatory Powers Act fra 2016, givet Apple ordre til at skabe en bagdør i selskabets Advanced Data Protection-system.
Funktionen giver i dag brugerne mulighed for at kryptere deres enheder, så selv Apple ikke har adgang til deres data.
Bagdøren vil i første omgang angiveligt kun være tilgængelig for de britiske myndigheder, men beslutningen kan hurtigt få konsekvenser på globalt plan.
Hvis Apple giver efter for kravet, kan andre lande – herunder EU-medlemsstater og Kina – kræve den samme adgang.
Flere cybersikkerhedseksperter kritiserer den britiske beslutning og advarer om, at den vil få alvorlige konsekvenser for både privatliv og digital sikkerhed.
"De fleste eksperter i den demokratiske verden er enige om, at det, Storbritannien foreslår, vil svække digital sikkerhed for alle – ikke kun i Storbritannien, men på globalt plan," siger Ciaran Martin, tidligere chef for Storbritanniens National Cyber Security Centre, til The Washington Post.
Bekymringen understøttes af tidligere eksempler, hvor hemmelige bagdøre i sikkerhedssystemer er blevet opdaget og udnyttet af hackergrupper og fremmede stater.
En åben dør for USA protesterer mod det britiske ordre
Det britiske krav har allerede skabt spændinger med USA, hvor flere ledende politikere nu forsøger at presse Storbritannien til at trække ordren tilbage.
Senator Ron Wyden fra Senatets efterretningskomité og Andy Biggs fra Repræsentanternes Hus’ retsudvalg har sendt et brev til USA’s nye nationale efterretningsdirektør, Tulsi Gabbard, hvor de advarer om konsekvenserne af briternes beslutning.
"Hvis Apple tvinges til at skabe en bagdør i sine produkter, vil den ende på amerikanernes telefoner, tablets og computere og dermed underminere sikkerheden for både private brugere og utallige statslige myndigheder, der stoler på Apple-produkter," skriver de to politikere.
De amerikanske politikere kalder Storbritanniens krav for "et udenlandsk cyberangreb forklædt som politisk pres" og opfordrer Tulsi Gabbard til at overveje at begrænse USA’s efterretningssamarbejde med Storbritannien, hvis briterne ikke trækker kravet tilbage.
USA har tidligere været offer for statsstyret cyberovervågning, og især spionage fra Kina har kostet amerikanske myndigheder og virksomheder dyrt.
Derfor frygter amerikanske lovgivere nu, at Storbritanniens krav vil åbne en ladeport for andre regeringer, der vil bruge bagdøren til at overvåge både borgere og virksomheder i USA.
Tulsi Gabbard har endnu ikke officielt kommenteret på sagen, men hun har tidligere udtalt, at bagdøre "kan underminere amerikanernes forfatningsmæssige rettigheder og privatliv".