Godmorgen derude
Velkommen til tirsdagens udgave af morgenbriefingen fra Computerworld, endnu engang sat sammen af Thomas Møgelbjerg.
Har du et tip til en historie eller bare lyst til at række ud, er du som altid velkommen til at skrive til mig på thmo@cw.dk.
God læselyst og god tirsdag.
Kan DeepSeek katapultere Europa frem i AI-kapløbet?
Ordet ”AI-kapløb” bliver efterhånden brugt oftere, end Elon Musk skriver vanvittige ting på sit medie X, og ofte bruges ordet i sammenhænge, hvor enten Kina eller USA fører kapløbet, mens Europa sakker bagud.
Men nu er der endelig godt nyt til Europa, og vi får hjælp fra uventet kant.
Den fremadstormende kinesiske AI-model DeepSeek har nemlig vundet frem blandt europæiske startups, der søger billigere alternativer til OpenAI’s ChatGPT-teknologi.
Og ifølge Hemanth Mandapati, CEO for den tyske startup Novo AI (ikke relateret til Novo Nordisk), tog det kun få minutter at skifte fra ChatGPT til DeepSeek, hvilket har reduceret hans omkostninger betydeligt uden at forringe brugeroplevelsen. Det skriver Reuters.
DeepSeek tilbyder AI-tjenester til en brøkdel af OpenAI’s priser. Mens OpenAI tager $2,5 per million input tokens, koster det kun $0,014 hos DeepSeek – op til 40 gange billigere.
Og det vil få flere europæiske virksomheder til at bruge kunstig intelligens, hvilket kan fremme innovationen og konkurrenceevnen for europæiske virksomheder.
Europæiske startups har haft sværere ved at adoptere AI-teknologi end deres amerikanske konkurrenter, primært på grund af mindre adgang til kapital. Venturekapitalinvesteringer i AI nåede næsten $100 milliarder i USA i 2024, mens Europa kun modtog $15,8 milliarder.
DeepSeek undersøges dog af regulatorer i flere europæiske lande, da der er bekymringer om kopiering af OpenAI’s data og potentiel censur af politisk følsomme emner.
Netcompany skifter ud i bestyrelsen
Danmarks største it-konsulenthus får friskt blod ind i sin bestyrelse.
Ifølge en registrering i CVR-registeret fratræder Tine K. Boye Netcompanys bestyrelse, mens Anders Poulsen i stedet træder ind.
Bestyrelsesskiftet sker, da Tine K. Boye har fået nyt job som Group General Counsel i Pleo – en rolle, hun tidligere besad hos Netcompany.
Og også den titel overtager Anders Poulsen, der ifølge LinkedIn har været i Netcompany, siden han færdiggjorde sin uddannelse i jura i 2019.
Telenor blokerede over 82 millioner svindelforsøg i 2024
Telenor forhindrede i 2024 mere end 82,5 millioner svindelforsøg mod danske kunder gennem sit sikkerhedsfilter SikkerSurf, der automatisk blokerer skadelige hjemmesider.
Det viser virksomhedens seneste opgørelse.
Det skadelige indhold omfattede blandt andet phishing-angreb, falske myndigheds- og bankhjemmesider samt skadelig software som virus.
"Vi gør vores bedste for at beskytte kunderne, men de høje tal viser desværre, at svindlere konstant finder nye metoder," siger Christian Hoffmann, direktør for privatmarkedet i Telenor.
Telenor introducerede SikkerSurf for privatkunder for knap to år siden uden ekstra omkostninger. På erhvervsmarkedet lancerede virksomheden i 2024 en cyberforsikring i samarbejde med Tryg Forsikring, der beskytter mod hackerangreb, ransomware og ID-tyveri.
Telenor opfordrer fortsat kunder til at være opmærksomme på svindel, da truslen mod digitale brugere forbliver høj.
Kongen besøger Danmarks supercomputer
Danmarks Kong Frederik har været en tur ude se nærmere på Danmarks AI-supercomputer, Gefion, der står på en hemmelig adresse i Danmark.
Kongen havde selskab af erhvervsminister Morten Bødskov og Mads Krogsgaard Thomsen og Lene B. Oddershede fra Novo Nordisk Fonden, der har finansieret Gefion.
På sin LinkedIn-profil skriver, Nadia Carlsten, der CEO for selskabet DCAI - Danish Centre for AI Innovation – som står bag Gefion:
”At mærke deres oprigtige interesse for computeren og de nye muligheder, den bringer til Danmark, var ugens højdepunkt”
Gefion har kostet 700 millioner kroner og er flere gange blevet rangeret som en af de hurtigste og mest avancerede AI-supercomputere i verden.
Google opfordrer medarbejdere til frivilligt at sige op
Som følge af en større organisationssammenlægning sidste år lancerer Google nu et frivilligt fratrædelsesprogram for medarbejdere på sin Platforms & Devices-afdeling, der arbejder med Android og Pixel.
Programmet giver amerikanske ansatte mulighed for frivilligt at forlade virksomheden med en fratrædelsespakke. Det skriver Thurrott.
Platforms & Devices-teamet blev dannet i 2018 som en del af en AI-baseret omstrukturering og samler nu afdelingerne bag Android, Pixel, Nest, Fitbit, Chrome, Chrome OS, Google Photos og Google One.
Google forklarer, at sammensmeltningen har skabt overlap i roller, og at fratrædelsesprogrammet er et alternativ til traditionelle afskedigelser, som tidligere har været anvendt.
Virksomheden har lyttet til medarbejderes ønske om frivillige fratrædelser frem for pludselige opsigelser.
Programmet ses som en måde at sikre, at det tilbageværende team er fuldt engageret i virksomhedens mål, samtidig med at det reducerer antallet af unødvendige stillinger.
Virksomhedernes klimaaftryk eksploderer som følge af AI
En ny rapport fra Capgemini Research Institute viser, at udbredelsen af generativ AI øger virksomhedernes klimaaftryk markant.
Næsten halvdelen af de 2.000 adspurgte topledere svarer, at kunstig intelligens har forøget deres CO₂-udledning, og fire ud af ti har måttet opjustere deres klimamål.
"Den hastige udvikling inden for GenAI betyder, at virksomheders bæredygtighedsrapportering er blevet overhalet indenom," forklarer Søren Luplau-Pagh, administrerende direktør i Capgemini Danmark, i en pressemeddelelse.
"Eksempelvis svarer kun 12% i vores undersøgelse, at de faktisk måler på den klima- og miljømæssige effekt af virksomhedens brug af GenAI. Og kun 38% er opmærksomme på, at der følger en bæredygtighedsmæssig sideeffekt med udbredelsen af GenAI," fortsætter han.
Rapporten peger på behovet for bedre standarder og opgørelsesmetoder i techbranchen, hvis virksomheder skal kunne integrere bæredygtighed i deres AI-strategier og reducere de miljømæssige konsekvenser af GenAI.