Hjerteligt velkommen til din daglige morgen-briefing fra Computerworld.
Vi er nået halvejs gennem ugen i god behold, og her i nattemørket i skrivende stund krydser Computerworlds morgen-vagt fingre for, at den gode udvikling fortsætter for os alle i også de kommende dage.
Ved roret på Computerworlds morgen-damper finder du Dan Jensen.
Lad os da komme til det.
Kontorchefen for Kulturministeriets ‘techgigant-kontor’, Andreas Flensted Geertsen, fratræder.
Det sker godt tre år efter, at han tiltrådte med den opgave at levere blandt andet ‘analysekraft og muskler’ til regeringens politik-udvikling på tech-området, som det hed dengang.
Nu er hele tech-området blevet flyttet fra Kulturministeriet og over til Digitaliseringsministeriet. Det betyder, at Andreas Flensted Geertsens kontor bliver lukket.
“Vi startede med et blankt stykke papir og store ambitioner om at styrke den demokratiske kontrol med tech-giganterne - og selvom det jo ikke er noget, man ordner med et fingerknips, synes jeg virkelig, at vi har hjulpet regeringen med at føre en progressiv tech-politik samt bidraget til, at den offentlige debat om teknologiens muligheder og udfordringer er langt mere moden og nuanceret i dag, end den var for et par år siden,” skriver han som afskeds-salut på LinkedIn.
Andreas Flensted Geertsen ved endnu ikke, hvad han næste job bliver.
Stribe af nye it-uddannelser på vej
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har godkendt tre nye cybersikkerheds-uddannelser, en datamatiker-uddannelse samt en række andre it-uddannelser.
De nye uddannelser er blevet godkendt som del af en samlet pakke på i alt 22 nye uddannelser.
De netop godkendte it-uddannelser er:
- Kandidat i Supply Chain Digitalisation på engelsk på Syddansk Universitet i Sønderborg.
- Kandidat i Computer Engineering på engelsk på Aalborg Universitet i København.
- Professionsbachelor (diplomingeniør) i cybersikkerhed på Aalborg Universitet i København.
- Professionsbachelor i cybersikkerhed på Københavns Erhvervsakademi samt på Erhvervsakademi Aarhus.
- Professionsbachelor i e-commerce og digital marketing på Erhvervsakademi Kolding samt på Copenhagen Business Academy.
- Erhvervsakademi-uddannelse som datamatiker på Erhvervsakademi Dania i Silkeborg.
Du kan læse om de nye uddannelser hos Uddannelses- og Forskningsministeriet her.
Regeringen vil droppe lagerbeskatning med tilbagevirkende kraft
Regeringen vil droppe den omstridte lagerbeskatning med tilbagevirkende kraft på syv år, skriver flere medier på baggrund af et opslag på X, som Moderaternes Mohammad Rona har lagt op.
Skatten har været omstridt, fordi den betød, at alle selskaber, der ejer mindre end 10 procent af et børsnoteret selskab, ved slutningen af hvert år skulle betales 22 procent i skat af værdistigninger på børsnoterede aktier - også selv om de ikke var blevet solgt.
Det har især ramt startup-selskaber, har kritikken lydt, da aktiekursen efter børsnoteringer ofte kan svinge meget.
Ifølge Mohammad Rona fjernes skatten nu med tilbagevirkende kraft i syv år.
Sverige og Danmark vil styrke samarbejde i Øresunds-regionen
Der skal være vækst i Øresunds-regionen, der formelt kaldes ‘Greater Copenhagen’ - altså et engelsk navn på en dansk by, der beskriver et område i Sverige (og i Danmark, jo).
Vækstdelen var sammen med de såkaldte digitale grænsehindringer på bordet, da ‘Greater Copenhagen’ tirsdag holdt møde på den svenske ambassade i ‘Copenhagen’ for at blandt andet se på, hvordan man kan få nedbragt de såkaldte digitale barrierer.
Med fra Danmark fra minister for nordisk samarbejde, Morten Dahlin (V). Svenskerne havde sendt deres ambassadør i Danmark, Jessica Rosencrantz.
“Digitale spørgsmål er centrale for at øge integrationen i regionen. Vi taler ofte om at nedbryde barrierer, som for eksempel udfordringer omkring e-identifikation, men meget af det handler også om at sikre, at vi ikke opbygger nye. I den digitale udvikling er vi nødt til at huske på, at vi skal tænke på integration og samarbejde, allerede når vi skaber nye systemer,” lød det fra hende efter mødet.
Det europæiske datatilsyn klar med klar vejledning
Det europæiske datatilsyn, EDPB, er klar med en klar vejledning om, hvordan man skal forholde sig, hvis et land uden for EU forlanger at få adgang til ens personoplysninger.
EDPB har fundet frem til vejledningen i løbet af de seneste par dage, hvor organisationen har holdt såkaldt plenarmøde. Med fra Danmark var repræsentanter for Datatilsynet.
“Domme og afgørelser fra myndigheder i tredjelande kan kun anerkendes eller håndhæves i en EU-medlemsstat, hvis dette er fastsat i en international aftale mellem tredjelandet og den pågældende medlemsstat (eller EU),” lyder den korte opsummering af vejledningen fra Datatilsynet.
Du kan læse mere hos Datatilsynet her.