LIVE-BLOG:Følg det danske landsholds jagt på guld ved finalen i EM i cybersikkerhed

Artikel top billede

(Foto: Christopher Gower/Unsplash)

Britisk landeaftale kan tage livet af .io-domænet: It-virksomheder risikerer kaos

Hvis .io-domænet bliver trukket tilbage, kan virksomheder, der benytter det, risikere omfattende tekniske og juridiske omkostninger ved at skulle skifte domæne.

En ny aftale mellem Storbritannien og Mauritius kan få store konsekvenser for .io-domænet.

En storpolitisk landeaftale kan være enden for det populære .io-domæne, som mange i it-verdenen bruger.

Storbritannien har nemlig netop meddelt, at de vil opgive kontrollen over Chagosøerne, der har været under britisk styre siden 1814 – og overdrage øerne til Mauritius.

Og hvad har det så at gøre med et domæne, spørger du?

De relativt ukendte øer er mest kendt i tech-verdenen for landekoden "IO", som i 1997 blev grundlaget for .io-domænet. Men med overdragelsen af Chagosøerne til Mauritius er .io-domænets fremtid usikker.

Nu hvor Storbritannien har besluttet at overdrage øerne til Mauritius, er det usikkert, om .io-domænet vil overleve, da det er uklart, hvorvidt domænet fortsætter under den nye administration, eller om det bliver udfaset.

Internet Assigned Numbers Authority (IANA) har tidligere udfaset gamle landekodedomæner, som det skete med Sovjetunionens .su-domæne.

Hvis .io bliver trukket tilbage, kan virksomheder, der benytter det, risikere omfattende tekniske og juridiske omkostninger ved at skulle skifte domæne.

Mange tech-virksomheder, startups og kryptovirksomheder har etableret deres online tilstedeværelse og branding omkring .io-domænet, som er blevet populært på grund af dets tilknytning til begrebet "input/output".

Ifølge databasen Domain Name Stat var der i marts 2023 1.089.147 registrerede domænenavne under .io

Udfasning kan få store konskvenser

Hvis .io-domænet udfases, vil disse virksomheder blive tvunget til at flytte deres hjemmesider til nye domæner, hvilket kan føre til en dyr og tidskrævende rebranding-proces.

Derudover er et domæneskift ikke kun et spørgsmål om at købe en ny webadresse. Det kan også føre til tekniske komplikationer, hvor virksomheder skal migrere deres indhold, opdatere links, integrere nye DNS-indstillinger og sikre, at deres webtrafik ikke går tabt under overgangen.

Hvis processen ikke håndteres korrekt, kan det føre til nedetid og tab af kunder.

Flytning til et nyt domæne kan også påvirke virksomheders placering i søgemaskiner som Google.

Søgemaskineoptimering (SEO) er ofte knyttet til et domæne, og ved at skifte til en ny adresse risikerer virksomheder at miste deres synlighed i søgeresultaterne, hvilket kan reducere trafik til deres sider og i sidste ende påvirke deres indtjening.

Forsøgte at tvinge .io ud af briternes hænder

Chagosøerne blev oprindeligt koloniseret af Frankrig i 1700-tallet, men i 1814 overgik de til britisk kontrol.

I 1965 blev Chagosøerne adskilt fra Mauritius, da Storbritannien gjorde Mauritius selvstændig, og de oprindelige beboere, chagossianerne, blev tvangsforflyttet for at gøre plads til en amerikansk militærbase på Diego Garcia, som stadig er aktiv.

I 2020 forsøgte chagossianerne at gøre krav på .io-domænet, som de mener er deres retmæssige ejendom. De hævdede, at den britiske regering tjente penge på salg af domæner uden at involvere øernes oprindelige beboere. Det lykkedes dog ikke.