CSC reddet af frasalg, besparelser og SAS

RETTET: Efter andet regnskabskvartal havde CSC udsigt til et underskud på 100 millioner kroner, men det blev til et plus på 111 millioner. Det skyldes først og fremmest frasalg af det profitable printcenter og købet af SAS' overskudsgivende it-selskab.

Udsigten til et underskud på 100 millioner kroner for regnskabsåret 2004/2005 blev i efteråret startskuddet for en større redningsaktion hos CSC Danmark.

Operationen lykkedes. Resultatet blev på 111 millioner kroner efter skat ud af en omsætning på 3,5 milliarder kroner.

Et frasalg af det profitable printcenter bidrog til, at CSC holdt skindet på næsen. Det samme gjorde store millionbesparelser gennem nedlæggelse af tre større lokationer.

Oveni talte, at den fulde effekt af opkøbet af SAS' overskudsgivende it-selskab i februar 2004 først slog igennem i det nye regnskabsår, der blev indledt 1. april 2004.

Printcentret blev solgt i december 2004 til den svenske Strålfors-koncern. Centret, der omsatte for 125 millioner kroner, blev ifølge Computerworlds oplysninger solgt for et tilsvarende beløb.

SAS-køb bag vækst

Nøjagtig hvor stor en gevinst fra salget af printforretningen, der slog igennem på bundlinien, oplyses ikke i regnskabet. Computerworlds kilder skønner cirka 50 millioner kroner.

- Tallet er mindre end de 50 millioner, siger CSC's administrerende direktør, Jesper Kryhlmand, der overtog roret fra Ingelise Bogason i januar.

Større kontrakter i 2004/2005

  • CSC overtager drift for SAS i forbindelse med købet af Scandinavian IT Group. CSC taber kunden Nesa til Siemens Business Services og Lundbeck til NNIT. CSC vinder ordre på mainframesoftware til bankcentralen BEC (og køber BEC's mainframes). Og CSC vinder TDC-outsourcing af drift af arbejdsplads-infrastruktur.



  • Siemens Business Service vinder driften af forsvarets store DeMars-projekt samt outsourcingkontrakter med Novozymes, Vejdirektoratet, PFA og Nesa. Siemens taber Københavns Amt til NNIT.



  • IBM overtager drift for A.P. Møller og Danske Bank i forbindelse med købet af Mærsk Data og DMdata. IBM vinder TDC-outsourcing af udvikling af vedligehold af ERP-området og forlænger outsourcingkontrakt med SDC.

  • CSC's omsætning steg i regnskabsåret med 33,2 procent - 870 millioner kroner.

    - Væksten bærer selvfølgelig præg af, at SAS-selskabet er kommet ind med fuld effekt, siger Jesper Kryhlmand.

    Hvor stor en effekt, den danske del af SAS-selskabets omsætning har på CSC's tal, oplyses ikke, men ifølge Computerworlds kilder går det flot med både omsætning og resultat i det nye CSC Airline.

    I 2003 lå SAS-selskabet nordiske omsætning på 1,7 milliarder kroner.

    Farvel til kunder

    CSC-væksten påvirkes imidlertid også positivt af den store ISS-kontrakt, der blev vundet i 2003. I foregående regnskabsår manglede effekten af to-tre måneder. Endelig har den ordre på mainframesoftware, som bankcentralen BEC tildelte CSC i 2004, bidraget til væksten.

    Det lykkedes dog ikke for CSC, der var outsourcingsmarkedets ubestridte konge i 2003, at gentage succesen i 2004. CSC måtte tilmed sige farvel til både Nesa og Lundbeck som kunder.

    Jesper Kryhlmand betegner 2004 som et hårdt år, hvor der blev kæmpet hårdt om ordrerne.

    - Og vi er tilfredse med både top- og bundlinie, siger Jesper Kryhlmand.

    Konkurrenten DMdata, der nu er overtaget af IBM, blev den eneste, der bød på stor organisk vækst i 2004. Her steg omsætningen med 15 procent, og overskuddet havnede på næsten 138 milloner kroner ud af en omsætning på to milliarder.

    Hos IBM var omsætningsstigningen beskeden, og overskuddet faldt en anelse. Sven Kolstrup, der for nylig overtog posten som ansvarlig for IBM Global Services og dermed også outsourcing, er imidlertid tilfreds.

    - Vi fik mere end vores del af markedsvæksten, også når man ser bort fra Danske Bank-aftalen, siger Sven Kolstrup med henvisning til købet af DMdata, der står for bankdriften.

    IBM er ifølge analysefirmaet IDC landets største it-serviceleverandør, fulgt af CSC.

    Denne artikel stammer fra fredagens udgave af avisen Computerworld




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Brother Nordic A/S
    Import og engroshandel med kontormaskiner.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere