CSC reddet af frasalg, besparelser og SAS

RETTET: Efter andet regnskabskvartal havde CSC udsigt til et underskud på 100 millioner kroner, men det blev til et plus på 111 millioner. Det skyldes først og fremmest frasalg af det profitable printcenter og købet af SAS' overskudsgivende it-selskab.

Udsigten til et underskud på 100 millioner kroner for regnskabsåret 2004/2005 blev i efteråret startskuddet for en større redningsaktion hos CSC Danmark.

Operationen lykkedes. Resultatet blev på 111 millioner kroner efter skat ud af en omsætning på 3,5 milliarder kroner.

Et frasalg af det profitable printcenter bidrog til, at CSC holdt skindet på næsen. Det samme gjorde store millionbesparelser gennem nedlæggelse af tre større lokationer.

Oveni talte, at den fulde effekt af opkøbet af SAS' overskudsgivende it-selskab i februar 2004 først slog igennem i det nye regnskabsår, der blev indledt 1. april 2004.

Printcentret blev solgt i december 2004 til den svenske Strålfors-koncern. Centret, der omsatte for 125 millioner kroner, blev ifølge Computerworlds oplysninger solgt for et tilsvarende beløb.

SAS-køb bag vækst

Nøjagtig hvor stor en gevinst fra salget af printforretningen, der slog igennem på bundlinien, oplyses ikke i regnskabet. Computerworlds kilder skønner cirka 50 millioner kroner.

- Tallet er mindre end de 50 millioner, siger CSC's administrerende direktør, Jesper Kryhlmand, der overtog roret fra Ingelise Bogason i januar.

Større kontrakter i 2004/2005

  • CSC overtager drift for SAS i forbindelse med købet af Scandinavian IT Group. CSC taber kunden Nesa til Siemens Business Services og Lundbeck til NNIT. CSC vinder ordre på mainframesoftware til bankcentralen BEC (og køber BEC's mainframes). Og CSC vinder TDC-outsourcing af drift af arbejdsplads-infrastruktur.



  • Siemens Business Service vinder driften af forsvarets store DeMars-projekt samt outsourcingkontrakter med Novozymes, Vejdirektoratet, PFA og Nesa. Siemens taber Københavns Amt til NNIT.



  • IBM overtager drift for A.P. Møller og Danske Bank i forbindelse med købet af Mærsk Data og DMdata. IBM vinder TDC-outsourcing af udvikling af vedligehold af ERP-området og forlænger outsourcingkontrakt med SDC.

  • CSC's omsætning steg i regnskabsåret med 33,2 procent - 870 millioner kroner.

    - Væksten bærer selvfølgelig præg af, at SAS-selskabet er kommet ind med fuld effekt, siger Jesper Kryhlmand.

    Hvor stor en effekt, den danske del af SAS-selskabets omsætning har på CSC's tal, oplyses ikke, men ifølge Computerworlds kilder går det flot med både omsætning og resultat i det nye CSC Airline.

    I 2003 lå SAS-selskabet nordiske omsætning på 1,7 milliarder kroner.

    Farvel til kunder

    CSC-væksten påvirkes imidlertid også positivt af den store ISS-kontrakt, der blev vundet i 2003. I foregående regnskabsår manglede effekten af to-tre måneder. Endelig har den ordre på mainframesoftware, som bankcentralen BEC tildelte CSC i 2004, bidraget til væksten.

    Det lykkedes dog ikke for CSC, der var outsourcingsmarkedets ubestridte konge i 2003, at gentage succesen i 2004. CSC måtte tilmed sige farvel til både Nesa og Lundbeck som kunder.

    Jesper Kryhlmand betegner 2004 som et hårdt år, hvor der blev kæmpet hårdt om ordrerne.

    - Og vi er tilfredse med både top- og bundlinie, siger Jesper Kryhlmand.

    Konkurrenten DMdata, der nu er overtaget af IBM, blev den eneste, der bød på stor organisk vækst i 2004. Her steg omsætningen med 15 procent, og overskuddet havnede på næsten 138 milloner kroner ud af en omsætning på to milliarder.

    Hos IBM var omsætningsstigningen beskeden, og overskuddet faldt en anelse. Sven Kolstrup, der for nylig overtog posten som ansvarlig for IBM Global Services og dermed også outsourcing, er imidlertid tilfreds.

    - Vi fik mere end vores del af markedsvæksten, også når man ser bort fra Danske Bank-aftalen, siger Sven Kolstrup med henvisning til købet af DMdata, der står for bankdriften.

    IBM er ifølge analysefirmaet IDC landets største it-serviceleverandør, fulgt af CSC.

    Denne artikel stammer fra fredagens udgave af avisen Computerworld




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    TIETOEVRY DENMARK A/S
    Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

    Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

    27. november 2024 | Læs mere


    Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

    Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

    03. december 2024 | Læs mere


    Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

    Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

    04. december 2024 | Læs mere