Samsung har igennem en efterhånden halvlang årrække forædlet den sammenklappelige telefon.
I den ene lejr har du Fold’en som klappes ud til en tablet-lignende størrelse, mens der i den anden lejr er dagens testemne – den fikse ’Flip’ som kan klappes sammen til hvad der svarer til en pakke spillekort.
Her er der fikse og anvendelige i højsædet, mens der samtidig er gjort en del arbejde i at gøre setup’et stærkere både, hvad angår hardware og mekanik.
Flipper ikke ud
Samsung har ikke lavet det store om på den nye generation af sin flip-mobil. Det er dog en glimrende ting, for sidste års model var allerede både gennemtænkt og gennemført i sit design.
Man får derfor fortsat en yderst kompakt sag mellem hænderne, når den er klappet sammen, om end den ikke er nær så slank som sin storebror, foldetabletten Samsung Galaxy Z Fold 6.
Samsung har samtidig hærdet telefonen yderligere, så den nu også er mere modstandsdygtig overfor sandkorn ud over at være certificeret til at tåle at blive dyppet i vand.
Telefonen virker samtidig mere hårdfør end den større Flip 6, givetvis fordi den også er lidt tykkere og fordi den potentielt sårbare mekanisme kun folder på den korte led.
Ud over at være noget mere kompakt, er det lykkedes Samsung at klemme et væsentligt større batteri i mobilen. Noget der giver et tiltrængt løft og en vis garanti for, at mobilen nok skal holde strøm dagen ud – og et godt stykke ind i næste dag for den sags skyld.
Lynladning er til gengæld holdt til jævne 25 watt.
Skærm-magi
Jeg er endnu ikke blevet træt at opleve den hverdagsmagi det er, at klappe en skærm op. Det burde ikke kunne lade sig gøre, men det er det altså, hver gang man flipper Flip 6 op.
Hvad jeg ikke helt er blevet gode venner med endnu, er at man skal bruge en ekstra postgang til at få adgang til ens mobiltelefon.
Her hjælper den ydre skærm med hurtigt at få overblik over notifikationer eller tage et opkald, men de beskedne 3,4 tommer der bydes på, er bare ikke særlig engagerende mens mulighederne blot er en skygge af hvad fuld Android byder på.
Den er i øvrigt begrænset til 60 Hz, mod de 120 Hz man får i den primære skærm.
Samtidig er den infamøse fold, som så ofte plager foldbare enheder ikke så tydelig. Man glemmer nærmest den er der.
Det bidrager til at telefonen føles som en ganske almindelig smartphone, når den er klappet op – om end rammen omkring selve displayet er lidt bredere end på almindelige smartphones.
Ellers er der ikke noget at udsætte på udsynet fra denne telefon. Som altid med AMOLED-skærme fra Samsung er farver og kontrast umådelige gode, mens den maksimale lysstyrke er blandt de bedste.
Lydmæssigt er Flip 6 lidt plaget af, at der ikke er meget plads til højttalere. De spiller heldigvis højt nok til, at man kan høre hvad der foregår, men godt bliver det aldrig.
Styrket sag
Inde i den fikse mobil disker Samsung op med den kraftigste processor man kan opdrive i Android-verdenen: Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3.
Det er den samme du vil finde i S24 kollektionen samt storebror Fold 5. I forhold til sidste års model diskes der dog op med halvanden gange mere arbejdshukommelse: 12 gigabyte ram i alt.
Lagerpladsen er samtidig på enten 256 eller 512 gigabyte.
Det er alt sammen rigeligt til at drive Android 14 frem og Samsungs tilhørende OneUI 6.1 interface samt alle de AI-features den gemmer på.
Ai disse kan fremhæves oversættelse af samtaler og telefonsamtaler i nær-realtid for 16 sprog, bare ikke dansk. Generativ AI bruges også til at opsummere og oversætte tekst og hjemmesider, inklusiv i beskeder og chats, men igen ikke på dansk.
En af de få steder dansk understøttes, er keyboardet og notes-app’en hvor man på snedig vis kan ændre tonefald, korrigere og tilføje emojis.
Fokus på kameraet
En af Flip-seriens største svagheder har hidtil været at finde på bagsiden, hvor kameramodulerne sjældent har været særlig mange eller særligt stærke.
Her er det primære kamera dog blevet væsentligt styrket, da det både råder over fire gange flere pixels, mens det samtidigt får hjælp af kunstig intelligens både når der tages billeder og disse redigeres efterfølgende.
Det er samme modul, som man finder i Samsungs S22, S23 og S24 kollektioner, men altså et skridt under Ultra-seriens udstyr. Her er heller ikke noget dedikeret tele-modul, men her hjælper det da i forhold til sidste års model, at der i de mindste er flere pixels at klippe ud af.
Resultatet er at man her får en ganske anvendelig kamera-pakke, som dog ikke kan måle sig med mobilverdenens bedste kameraanordninger.
Det er nu lidt ærgerligt at Samsung ikke sigter højere kameramæssigt, for Flip’ens særlige udformning gør det ekstra sjovt at tage billeder og særligt selfies.
Flip-fordele
Man kan godt forstå at Samsung holder fast i flip-formatet – for efter seks år forædling af konceptet er det så modent, at jeg sagtens kan se et skifte til det foldbare format.
Hvad det endnu ikke kan levere, er en retfærdiggørelse af den høje pris, der starter ved relativt heftige 9.499 kroner – det er halvanden gange så meget som den mindst lige så kapable Galaxy S24+ løber op i.
Så meget er jeg ikke klar på at investere i flip-fordele endnu.