Den hurtige udvikling inden for AI, især generativ AI, har medført, at tech-sektoren er ansvarlig for en markant stigning i energiforbruget.
Hyperscalers og AI-giganter investerer massivt i nye datacentre, og som resultat heraf vil datacentre snart stå for mellem to procent til seks procent af det globale energiforbrug.
Microsoft annoncerede for nyligt, at deres CO2-udledning fra opførelsen af nye datacentre er steget med en tredjedel siden 2020.
Men skal man tro Microsoft-stifter Bill Gates, så er denne stigning i energiforbruget ikke er en årsag til bekymring.
Sådan lød det Bill Gates ved Breakthrough Energy Summit i London, skriver Financial Times.
Grønne energikompensationer
Ifølge Bill Gates behøver væksten i energiforbruget fra datacentre drevet af AI ikke at skabe problemer, som mange frygter.
Microsofts grundlægger argumenterer for, at disse udviklinger får tech-virksomheder til at søge nyere og grønnere metoder til at generere den nødvendige energi, hvilket dermed kompenserer for CO2-udledningerne.
"De betaler lettere en 'premium' eller højere pris for ren energi," lød det ifølge mediet fra Bill Gates.
Dette sikrer, at efterspørgslen yderligere vil drive udviklingen og brugen af vedvarende energi.
Han opfordrer derfor miljøforkæmpere og regeringer til ikke at lægge yderligere pres på virksomhederne i forhold til dette emne.
Ingen garantier
Selvom Bill Gates maler et optimistisk billede, er der grund til at være skeptisk.
Ifølge en nylig undersøgelse fra det amerikanske energiministerium, vil AI snart være den mest almindelige arbejdsbyrde i amerikanske datacentre.
Selvom store hyperscalers har indgået mange langsigtede aftaler om vind- og solenergi, betyder det ifølge forskerne ikke nødvendigvis, at brugen af denne energi vil opveje væksten i CO2-udledningerne.
Aftalerne stemmer ikke altid overens med de lokale energikilders faktiske time-for-time energibehov.
Bill Gates' forsikringer til trods, er der ingen garantier for, at tech-sektorens voksende energiforbrug kan opvejes af grønne energikilder.
Spørgsmålet er derfor fortsat, om tech-giganternes investeringer i vedvarende energi vil være nok til at tackle den betydelige stigning i energiforbruget, eller om mere regulering og yderligere grønne initiativer er nødvendige.