Artikel top billede

(Foto: Folketinget/Christoffer Regild)

Russisk DDoS-angreb lagde dansk valghjemmeside ned under EU-valg

Under EU-valget 9. juni blev en af Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmesider med valginformation ramt af et russisk overbelastningsangreb.

Indenrigs- og Sundhedsministeriets valghjemmeside, valg.im.dk, blev udsat for et russisk overbelastningsangreb (DDoS-angreb) på EU-valgdagen søndag 9. juni.

Angrebet gjorde hjemmesiden, som indeholder vigtig information om det danske valgsystem og de forskellige valgtyper, utilgængelig i en kort periode mellem klokken 11 og 12.

Det kortvarige nedbrud havde ingen indflydelse på selve afholdelsen af valget, da ingen valgprocesser blev påvirket, og ingen data blev kompromitteret.

Det fremgår af en betænkning om EU-valget fra Folketingstidende, hvor det desuden fremgår, at flere europæiske lande oplevede lignende overbelastningsangreb i perioden 6. til 9. juni.

”Målene var hjemmesider i transportsektoren bredt set, politiske partier samt nationale og europæiske myndigheders hjemmesider,” skriver Forsvarsministeriet i betænkningen.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet konstaterede selv angrebet cirka klokken 11 og orienterede løbende Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet, Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerheds Situationscenter, Danmarks Statistik og KMD om situationen.

Cirka klokken 12 var hjemmesiden oppe at køre igen.

Forud for valget advarede Center for Cybersikkerhed om mulige DDoS-angreb 9. juni 2024.

Disse angreb bruger kompromitterede enheder til at generere store mængder datatrafik mod en hjemmeside med det formål at gøre den utilgængelig for legitim trafik, mens angrebet står på.