Artikel top billede

(Foto: Jonathan Banks - Licensed to Microsoft only for any non-advertising corporate publication by client including distribution by press and PR purposes for ten years / Jonathan Banks)

Microsoft dropper datacentre under vand efter mere end 10 års test

Microsoft vinker nu farvel til undervands-datacentre. Selskabet har testet teknologien i over 10 år.

Verdens - i skrivende stund - mest værdifulde selskab, Microsoft, har trykket på sluk-knappen på et projekt, der skulle teste datacentre under vand.

Ingen datacentre, der var en del af projektet, er aktive længere.

Eksperimentet, der havde titlen ’Project Natick’, er derved afsluttet.

Det skriver Data Center Dynamics.

"Jeg bygger ikke undersøiske datacentre nogen steder i verden," sagde Noelle Walsh, Corporate Vice President for Microsofts Cloud Operations og Innovation-team til mediet.

Han fortæller dog, at projektet har givet en masse vigtig læring, som kan bruges i fremtiden.

"Mit team arbejdede på det, og det virkede. Vi lærte meget om operationer under havoverfladen og vibrationer og påvirkninger på serveren. Så vi vil anvende disse erfaringer til andre sager," lyder det.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Project Natick startede helt tilbage i 2013, men begyndte først at sætte testdatacentrene ud ved Skotlands kyst i 2018.

Microsoft sendte 855 servere under vand og efterlod dem kørende i 25 måneder og otte dage. Dertil blev 135 servere efterladt på land som sammenligningsgrundlag.

Faktisk klarede undervands-datacentrene sig bedre end dem til lands. Seks ud af de 855 servere under vand gik i stykker mod otte ud af de 135 på land.

Dette skyldes mere stabile temperaturer under vand. Dertil kommer, at undervand-centret var fyldt med inert nitrogengas, frem for oxygengas i land-centret, skriver mediet.

"Selvom vi i øjeblikket ikke har datacentre i vandet, vil vi fortsætte med at bruge Project Natick som en forskningsplatform til at udforske, teste og validere nye koncepter omkring datacentres pålidelighed og bæredygtighed, for eksempel med væskenedsænkning,” meddeler Microsoft til mediet i en separat melding.

Du kan se en video om projektet nedenfor: