Artikel top billede

De to robotplæneklippere i testen er linet op før start. Til venstre står Husqvarna Automower 410XE NERA og til højre Segway Navimow i105E med kapacitet til henholdsvis 1.000 og 500 kvadratmeter græsplæne. (Foto: Knud Søndergaard / Computerworld)

Test af to nye robotplæneklippere: En dyr og en mere overkommelig

Det er sommer, det er sol, og det er søndag – og nogen har spildt trylledrik på plænen, så græsset er skudt op med raketfart. Er dit liv – også – for kort til den slags, har vi godt nyt.

For technørder og hundeejere som freelancerne bag denne test, er et hus med have ikke alene en livsnødvendighed, men også en stressfaktor.

Der er altid noget, som liiige skal ordnes eller fikses, og om ikke andet slås vi med græsplæner, der skal holdes nede i det meste af sommerhalvåret.

Michael og jeg er ikke medlemmer af nogen eksklusiv klub. Vi ved, at vi taler på manges vegne, når vi bekender, at vi gerne går langt for at reducere eller helt slippe for græsbyrden.

Vi har taget hele rejsen fra larmende og forurenende, fossildrevne maskiner til elklippere med ledning, videre til batteridrevne håndskubbere og senest til selvkørende robotter, som svarer til de støvsugere, der jager nullermænd og hundehår inden døre.

Til fodbold- og golfbaner har professionelle længe brugt helt kabelfri plæneklippere. Sidste år, i 2023, fik lignende maskiner deres gennembrud på privatmarkedet, og vi var på pletten.

Følg dette link for at se eller gense vores test:

Slip for et fysisk elhegn i jorden

Rent teknisk er det enkelt og forholdsvis billigt i materialer at trække et elhegn omkring det areal, en robotplæneklipper skal slå.

Til gengæld tager det tid at pløkke flere hundrede meter stiv ledning fast til jorden – for slet ikke at tale om at grave ledningen ned i en mere sikker dybde.

På denne lavteknologiske baggrund er robotstyring ved hjælp af GPS et enormt fremskridt. Og som næsten altid med tech følger priserne tyngdeloven – nedad.

Uden arbejdsløn er kanttråd eller afgrænsningskabel stadig en billigere løsning hos nogle firmaer, men det kan ændre sig, før de – og du – venter det.

Den dyre robot: Husqvarna Automower 410XE NERA med EPOS til 25.177 kroner

Husqvarna er et af de svenske mærker, som altid har været der. Virksomhedens historie kan dateres tilbage til 1689, da Christian V regerede over Danmark og Norge, og den svenske Karl XI havde brug for geværer.

Den svenske konges ønske blev opfyldt af Husqvarna. I vores tid er firmaet især kendt for maskiner til have- og skovbrug, men det lægger også navn til avancerede motorcykler og har haft knallerter og cykler i sortimentet.

Almindelige havefolk kender nok det tyske brand Gardena bedre. Det har været en del af Husqvarna siden 2007. Gardena udbyder også et bredt sortiment af robotplæneklippere i populære prisklasser.

Professionel robot med tilvalg

Den testede Automower 410XE NERA har en klippekapacitet på op til 1.000 kvadratmener og kommer til en vejledende frapris på 19.399 kroner.

Hvis du vælger den version, skal du – eller din forhandler – lege jordbærplukker og etablere et afgrænsningskabel omkring det ønskede område.

Hvis du vil slippe for at grave, kan du tilkøbe et EPOS Plug-in modul til kabelfri kontrol, og hvis du kombinerer det med en Reference Station (GPS) kan du få hele molevitten på tilbud for 25.177 kroner (vejledende).

Ifølge Husqvarna er det mest unikke ved den testede robot, at den er udstyret med en dedikeret kantklipper.

Det lyder jo forjættende, for når man har slået plænen – på den ene eller anden måde – er det ofte nødvendigt at afslutte jobbet med en tur med en græstrimmer eller buskrydder.

Testens nemmeste opsætning – for os

Da vi aftalte det praktiske omkring testen med Husqvarna, tilbød firmaet at levere robotten og klare opsætningen for os.

Det takkede vi selvfølgelig ja til, og en bidende kold aprilmorgen tjekkede Nicolai (marketing-specialist) og Jan (tekniker, aftersales) ind i Michaels have medbringende alt det nødvendige grej.

Det var ikke noget problem at fange GPS-satellitter fra den pænt store og åbne grund, men havde det været et løbeur, vi skulle have i gang, ville vi nok være løbet tør for tålmodighed.

Seks minutter tog det, før himmelrummet var afsøgt og de relevante satellitpositioner indlæst i systemet. Bluetooth-funktionaliteten kunne også have virket bedre, og det kneb i begyndelsen med både stabiliteten og hastigheden.

Det tog ikke lang tid med den grundlæggende opsætning, og derefter gik Jan en tur omkring den del af græsplænen, der skulle slås, med sin smartphone og app.

Det havde han tydeligvis prøvet før, så det tog vel blot en halv times tid, før den elektroniske afgrænsning var helt på plads.

Meget autonom robot

Husqvarna har en lidt speciel tilgang til klippemønstre. Vi har oplevet robotplæneklippere, som starter i én side og kører i lige baner, og andre, der kan få en plæne til at ligne et skakbræt.

Og så er der Husqvarna, som er af den opfattelse, at vilkårlige mønstre er mest naturlige.

Det kan diskuteres, men vi vil gerne slå fast, at robotten leverer et flot, homogent resultat, og det er jo klart det vigtigste, medmindre man er linjevogter og gerne vil have nogle striber at vogte.

Efterfølgende har vi fået at vide, at det er bedst, hvis robotten kører dagligt og ellers får lov til at passe sig selv.

Uden nogen sidemandsoplæring fra os finder den, ifølge Husqvarna, i løbet af et par måneder selv ud af, hvordan tingene gøres bedst. Dette har tidsplanen ikke givet os mulighed for at tjekke.

Om kantklipperen også blot behøver oplæring, kan vi ikke vurdere. Hos os har den ikke været god nok til at vurdere, om robotten kører på græs eller noget andet, for eksempel en brolagt sti.

I hvert fald har maskinen meget svært ved at følge græskanten og klippe den. I stedet slipper den flere gange sporet og stopper, så funktionen skal aktiveres igen.

Rodet app og andre detaljer

Der er meget pænt at sige om Husqvarnas app. Det danske sprog er fint, grafikken er i høj kvalitet, og udvalget af features er overvældende.

Det tager lidt tid at blive fortrolig med logikken – eller manglen på samme, og redigering af en indlæst klippebane anser vi for en ”langhåret” proces.

Robotten har været god til at spotte Michaels tre Jack Russell-terriere, så de er ikke blevet forstyrret af plæneklipningen.

Normalt tester Michael også, om en robot kan være til fare for hans iPhone, når den ligger på plænen.

Det har han undladt med denne maskine, for hans mavefornemmelse fik tics.

Konklusion

Automower 410XE NERA nedstammer i lige linje fra Husqvarnas mere professionelle og endnu dyrere robotplæneklippere.

Maskinen gør et gennemsolidt og meget robust indtryk; den er skabt til at arbejde – og blive ved med det.

Det professionelle indtryk fortsætter i robottens opsætning og tilpasning til den enkelte klippesituation. Hvis vi overvejede denne model, ville vi nok se os om efter en forhandler med en skarp pris på en all inclusive-løsning.

I morgen vil vi besøge Husqvarnas udfordrer - en billigere model fra Segway, hvor det skal vise sig, hvorvidt der kan spares på haverobotten.