Artikel top billede

EcoFlow Blade har rent visuelt ikke meget til fælles med de tre robotplæneklippere, som Computerworld for nylig har testet. I denne vinkel kan den forveksles med en liggende golfvogn med ”bag”, og selv om den er med som en efternøler, overhaler den i hastighed hele det første felt. (Foto: EcoFlow PR)

Test af kabelfri robotplæneklipper: Sprinter i futuristisk design

Nyklippet græsplæne i en fart: Avanceret ny robot klarer det hele på den halve tid.

EcoFlow beskriver sig selv som ”en af markedets førende virksomheder inden for miljøvenlige energiløsninger og tilknyttede produkter.” Min første EcoFlow-oplevelse fik jeg, da jeg testede firmaets River 2 powerstation – kabelfri stikkontakt.

Sådan en gadget er måske ikke en livsnødvendighed, men ganske rar at have.

Med Blade begiver EcoFlow sig ind på et mere opdyrket område, og det sker med et gevaldigt trut i trompeten: ”… branchens første intelligente robotplæneklipper, som automatisk gør vedligeholdelse af græsplænen til en nem oplevelse.”

Lad os med det samme give EcoFlow kredit for at have udviklet et Lawn Sweeper Kit, der skal kunne lokalisere og fjerne kviste, blade og andet affald på plænen, så det ikke lægger hindringer i vejen for en perfekt klipning.

Vi skriver ”skal kunne”, for denne plænefejer fulgte ikke med testmaskinen.

På billeder kan vi se, at det drejer sig om en stor kasse, der kobles til selve plæneklipperen og fungerer som opsamler.

Prisen for plænefejeren er 6.199 kroner, og du kan få en Joakim von And-rabat på 199 kroner ved at købe begge produkter sammen for 28.999 kroner.

Denne spændende EcoFlow Blade robotplæneklipper skulle oprindeligt have deltaget i stor-testen, som gik online i begyndelsen af juni.

Imidlertid tog det længere tid end planlagt at få maskinen leveret, men den er stadig så interessant, at vi giver den en solist-test på den samme plæne, som har lagt græs til de tre første robotter.

Her har vi naturligvis fulgt den samme fremgangsmåde, der er beskrevet mere udførligt i stor-testen.

GPS, LiDAR og kamera

Ligesom de tre robotter i vores første test fungerer EcoFlow Blade uden nogen nedgravet styretråd til elektrisk afgrænsning af området, der skal klippes.

GPS’en i Blade er en såkaldt RTK (Real Time Kinematics) version med en nøjagtighed på helt ned til to cm.

Den nødvendige programmering af området foregår ved at halse efter maskinen med smartphonen i hånden, for – som vi også skal komme nærmere ind på – så kører denne robot relativt hurtigt.

Efter et par forsøg fandt Michael melodien og fik markeret det ønskede areal meget præcist på skærmen.

LiDAR står i dag normalt for ”Light Detection and Ranging”, men oprindeligt var udtrykket en sammenstilling af ”light” og ”radar” – altså en lysbaseret version af en radar.

En LiDAR er en nøglekomponent i mere eller mindre selvkørende biler, hvor den kan optegne 3D-kort af omgivelserne og blandt andet hjælpe de digitale assistenter med at styre og bremse efter de trafikale forhold.

At dømme efter vores testresultater må EcoFlow have nøjedes med en Light-LiDAR med tilhørende kamera i Blade, og vi er ikke specielt imponerede over dens evne til at opdage og undgå forhindringer.

Det går fint med personer, men det passede ikke Bølle – Michaels ene Jack Russell - at han blev vækket af lyden fra en lavtflyvende robot, mens han power-nappede på græsplænen.

Robotten havde dog registreret hunden og foretog en mindre undvigemanøvre, samtidig med at Bølle luffede i sikkerhed, så der skete ingen skade.

En tøjslange fra hundenes legetøjskurv drønede Blade bare henover, så Michael skulle ikke nyde noget af at lægge sin iPhone på plænen og teste robottens reaktion på den.

Fuld fart fremad

EcoFlow Blade er en unik robotplæneklipper i den forstand, at den ikke futter tilfældigt rundt på plænen – som de andre maskiner, vi har testet, men nærmere fræser eller danser af sted og vender på en tallerken, når den klipper græsset i skiftevis nord- og sydgående baner.

Vi har ikke prøvet at måle robottens hastighed, men subjektivt virker den mindst dobbelt så hurtig som dem, vi tidligere har testet.

Det giver også god mening, når Blade er dimensioneret til plæner op til 3.000 kvadratmeter.

Til trods for det høje tempo støjer den ikke nævneværdigt i forhold til baggrundsniveauet i dagtimerne.

Vi vil dog ikke helt udelukke, at et par sarte – eller misundelige – naboer kan finde på at brokke sig, hvis den kører om natten.

Vi må ikke glemme at nævne, at EcoFlow Blade ikke blot er hurtig i drift, men også i opsætning og app-styring.

Etablering af en stabil GPS-forbindelse tager blot et øjeblik, og her hjælper det selvfølgelig, at der er et dejligt langt kabel til antennemasten, så den nemt kan placeres optimalt med udsigt til himlen.

Den engelsksprogede app er også veldesignet og pædagogisk, så alle i målgruppen bør kunne følge med.

Til kommunikation er Blade også udstyret med et 4G-mobilmodul og integreret eSIM-kort. Et abonnement på denne tjeneste er inkluderet det første år, og derefter koster det 29,99 euro om året.

Mere generøs er EcoFlows livstidsudskiftning af ”essentielle dele” som de ret sarte skær.

Konklusion

EcoFlow Blade er et frisk pust på et stadig mere crowded marked for kabelfri robotplæneklippere.

Den terrængående maskine stikker af fra flokken i design såvel som klippehastighed, og den er ret intuitiv i både opsætning og daglig betjening.

Dens klippekapacitet på 3.000 kvadratmeter gør den til testens dyreste, og til typiske danske villaplæner er den efter vores mening overkill – eller vild luksus.


Loading ikon