Når det er sommer i Danmark, er vi nogle haveejere, som hellere vil nyde livet og slappe af i det fri end ræse rundt og slå græs.
Men haven skal jo helst også se ordentlig ud, og tænk hvis plænen vokser så vildt, at underlaget bliver ustabilt, så din kølige drink vælter. Skræmmende perspektiver.
Hvis nogen skulle være i tvivl, er det ikke længere god tone at forstyrre naboernes kvalitetstid med en larmende fossildrevet motorplæneklipper.
Praktisk talt lydløse elektriske plæneklippere med genopladelige batterier har indtaget villakvartererne, og der er købt ganske mange selvkørende maskiner, som kan klare det kedelige arbejde helt på egen hånd.
Indtil for nylig har de fleste af disse robotter desværre krævet ”elhegn” i form af nedgravede ledninger, som kan afgrænse deres arbejdsområder.
Det er hårdt arbejde at få styrekabler gemt af vejen i jorden, og hvis – når! – plæneklipperen eller en spade kommer på afveje og cutter forbindelsen, skal brudstedet lokaliseres, så den kan splejses sammen igen.
Sådan behøver robotplæneklippere ikke længere være indrettet.
Til denne gruppetest har vi udvalgt tre robotplæneklippere, som med varierende besvær kan programmeres til at arbejde i afgrænsede områder.
Dette forarbejde er ikke så vanskeligt endda, og det er i hvert fald langt at foretrække frem for at bruge en weekend i jordbærplukke-position med en skovl, en rulle kabel og en pose plastpløkker.
GPS, 4G, Bluetooth, Wifi
Når en robotplæneklipper skal køre frit rundt i en have, skal den have en form for navigation indbygget.
To af robotterne i denne test – Segway og Stiga – benytter GPS-teknologi i forbindelse med en korttjeneste som Google Maps.
Den tredje er ligesom enklere selvkørende biler udstyret med en kombination af et kamera og software, som skal sætte dem i stand til at genkende omgivelserne og orientere sig i dem.
4G (mobiltelefoni) understøtter også positionering og gør det muligt for robotten at kommunikere med en server hos producenten i forbindelse med fejlmelding, softwareopdatering og tyverisikring.
Denne tjeneste koster normalt nogle hundrede kroner om året efter en prøveperiode på typisk et år.
En app til programmering og styring er naturligvis også obligatorisk, og kommunikationen mellem smartphonen og robotplæneklipperen kan foregå via Bluetooth og/eller wifi.
Bluetooth har forholdsvis kort rækkevidde, men dette kan i endnu højere grad være tilfældet med wifi, hvis systemet ikke er dimensioneret til at række godt ud i haven.
Plæneklipning i kvadratmetermål
Når du overvejer en robotplæneklipper, bør dit vigtigste søgekriterie være dens kapacitet – hvor mange kvadratmeter græs kan den klare i en typisk brugssituation?
En anden afgørende faktor er plæneklipperens batterikapacitet, men egenskaber som klippebredde og kørselshastighed er heller ikke uvæsentlige.
Maskinproducenterne er flinke til at skrive klippekapaciteten ind i deres modelbetegnelser, og nogle gange husker de også at skrive ”op til” foran den anbefalede plænestørrelse i kvadratmeter. Det er ligesom med elbilers rækkevidde og internetforbindelsers hastighed:
Tallet er det højeste, der overhovedet kan opnås under de mest optimale omstændigheder.
Prisen på en robotplæneklipper er typisk nogenlunde proportional med dens klippekapacitet, men derfor bør du ikke fedte for meget med budgettet – og slet ikke i de små størrelser.
Har du en plæne på 300-400 kvadratmeter, vil en robotplæneklipper, der hedder noget med ”600” eller ”800”, være lige tilpas til de fleste haver.
Alligevel ikke lige dig?
Selv hvis en femcifret anskaffelsespris ikke er en hindring, kan der stadig være gode grunde til at fravælge en kabelfri robotplæneklipper.
Hvis din plæne er meget lille eller enormt stor, kan det være smartere henholdsvis at nøjes med en billig håndskubber eller at gå all-in med en professionel havetraktor – eller hyre et firma til at komme en gang om ugen med det tunge grej.
Hvis din plæne er organiseret med flere bede, som ikke skal klippes, og forskellige niveauer, kan det være fysisk krævende at flytte manuelt rundt på en tung robotplæneklipper.
Så kan løsningen være en mindre plæneklipper – måske endda med ledning.
Selv om en robotplæneklipper fungerer efter rotorprincippet, der normalt er fint til højt græs, har de testede modeller svært ved at kapere græs med en længde på omkring 6 cm eller mere.
Hvis du ofte lader græsset gro, inden du starter robotten manuelt, kan det være bedre at nøjes med en mere traditionel plæneklipper.
Hvis din plæne også fungerer som toilet og legeplads for familiens kæledyr, bør du i det mindste fjerne eventuelle visitkort plus diverse legetøj, inden du slipper robotten løs.
En robotplæneklipper kan være farlig for små børn, og nogle hunde kan se sådan en maskine som en trussel. Igen ryger lidt af ideen med en robot, hvis den ikke kan arbejde uden opsyn.
Nogle robotplæneklippere er bedre end andre til at tackle ujævnheder, smågrene og andre forhindringer på en plæne. Sådan er det bare, og det er svært at forudsige, hvordan en maskine klarer de forskellige situationer.
Rent støjmæssigt kan du sagtens tillade dig at lade en typisk robotplæneklipper arbejde om natten. Alligevel frarådes det at lade den køre, både når det er mørkt og tidligt om morgenen. Pindsvin og frøer er nogle af de dyr, som kan komme i farezonen.
Robot 1: Segway Navimow H800E til 12.999 kroner
Af udseende er Navimow-robotplæneklipperen langt mindre revolutionerende end det personlige transportmiddel fra 2001, som blev synonymt med Segway og grundlagde denne oprindeligt amerikanske virksomheds ry.
Siden 2015 har Segway været ejet af kinesiske Ninebot, der fremstiller transportrobotter og andet transportudstyr.
Udadtil ligner Navimow H800E faktisk mange andre robotplæneklippere, men du skal ikke kradse ret meget i overfladen, før du bliver klar over, at denne maskine er en radikal nyudvikling, der fra bunden og hele vejen op er designet på slutbrugernes præmisser.
Derfor er den robotplæneklippernes iPhone.
Tag en have-test
Man skal ikke ansøge om at få lov til at købe en Segway Navimow, men firmaet har skrevet til mig, at ”inden en slutbruger køber en Segway Navimow skal en online tjekliste gennemføres. Dette for at tilsikre at robotten og haven er et match og afdække eventuelle udfordringer.”
Michael har omhyggeligt udfyldt spørgeskemaet og modtaget et bekræftende svar sammen med en sekscifret talkode, der skal kunne hjælpe en forhandler med at nå frem til et godt resultat for en slutbruger.
Segway-computeren har bekræftet, at model H800E vil være tilstrækkelig til Michaels plæne på omkring 400 kvadratmeter.
I samme design og med den samme grundlæggende udstyrsliste er maskinen også tilgængelig i versioner til op til 3.000, 1.500 og 500 kvadratmeter. Michael har dog selv udført opsætningen, og det har været helt problemfrit.
Følsom GPS
Segway satser på GPS-navigation, og Navimow H800E kommer med en separat modtager, der står på et pænt højt stativ med jordspyd og leveres med et forlængerkabel, så antennen nemmere kan placeres et sted med frit sigte til navigationssatellitterne oppe i skyen.
Resultaterne udebliver ikke: Et stærkt GPS-signal er tilgængeligt med det samme, og Bluetooth-parring til kommunikation mellem plæneklipperen og en smartphone klares på få sekunder.
Færdigt arbejde
For en alt for sjælden gangs skyld kunne Michael og jeg derefter blot se hinanden i øjnene, nikke og konstatere, at fejlfri software ikke altid er forældet.
Hvis der er noget, som udviklerne, designerne og oversætterne har misset, er det ikke lykkedes os at fange dem i det.
En meget udførlig og letforståelig manual på dansk er en integreret del af Navimow-appen, og det er ikke muligt at springe i emnerne ved den første opsætning.
Man skal ikke bestå eksamener undervejs, men det er lige før. Til gengæld kommer man sikkert i mål i løbet af en halv times tid.
Opmærkningen af plæneklipperens arbejdsmark er ingen motorisk udfordring. Maskinen lader til – nærmest intuitivt – at forstå og oversætte pilotens joystick-bevægelser, så en enkelt testrunde er nok til at programmere arbejdsområdet.
Konklusion på Segway Navimow 800E
Segway Navimow 800E er en vellykket variation over et kendt tema.
Grundlæggende gør den det samme som mange andre robotplæneklippere, men måden den gør det på.
Det er særdeles nemt at sætte maskinen op og programmere den, og med den pædagogiske app kan en typisk bruger føle sig både tryg – og lidt genial.
Robot 2: Stiga A 1500 til 24.499 kroner
Stiga blev grundlagt i Sverige tilbage i 1934 og kan således fejre sin 90-års fødselsdag til næste år.
Firmaets produkter er let genkendelige på deres stærke gule signaturfarve, og det brede sortiment omfatter stort set alt, hvad viceværter behøver til udvendig pleje og vedligeholdelse af haver, adgangsveje og bygninger.
Den kabelfri A 1500 robotplæneklipper er testens dyreste – og Stigas mindste med en kapacitet på 1.500 kvadratmeter.
I denne produktfamilie er der to større modeller til henholdsvis 3.000 og 5.000 kvadratmeter.
Til endnu større arealer fremstiller firmaet et udvalg af professionelle havetraktorer, frontklippere og andre maskiner.
Service og teknologi
Til denne test lånte Stiga os en godt tilkørt demomaskine, som vi fik leveret og demonstreret i Michaels have af salgskonsulent Henrik Teglgaard.
Det var en god introduktion, for hvad Henrik ikke ved om plæneklippere, er simpelthen ikke værd at vide.
Henrik havde også masser af praktiske tips, og vi hæftede os blandt andet ved, at regnsensoren på en Stiga bør være deaktiveret. ”Ellers får man jo aldrig slået græsset i det danske klima.”
Grundlæggende navigerer Stiga A 1500 ved hjælp af GPS-teknologi, der suppleres af en konstant 4G-opkobling via Stiga Cloud. GPS’en er en særlig RTK (Real Time Kinematics) version, som sikrer en præcision på 2 cm.
Det kan tage lidt tid at parre denne plæneklipper med de nødvendige satellitter, men på den anden side er der Stigas egen AGS (Active Guidance System), som planlægger klipningen intelligent efter satellitsignalets styrke og sørger for, at ingen zone forbliver uklippet.
Professionelle klippemønstre
Stiga A 1500 har en feature, som kan få velplejede plæner til at se endnu mere lækre ud.
Den nøjes ikke med at holde græsset nede, men klipper det også i et systematisk mønster, som kan være en kombination af op til fire forskellige retninger.
I vores øjne virker det godt, når man kan se, at græsset er slået som et gitter med skiftevis nord/syd- og øst/vestgående kørselsretninger.
Artiklen fortsætter under billedet...
Ligesom andre robotplæneklippere er Stiga A 1500 lærenem og finder efter nogle dage ud af, hvordan den bedst kan klare jobbet.
Den er heller ikke specielt sart over for ujævnheder i plænen, og selv om den nogle gange har været ved at køre fast, har den ikke behøvet ”vejhjælp”, men har selv kunnet finde tilbage på sporet.
Konklusion: Stiga A 1500
Stiga A 1500 er en velbygget og solid, kabelfri robotplæneklipper til større plæner.
Den er relativt let, men kommer alligevel med et kraftfuldt batteri med kapacitet til fire timers klipning.
Valgfri klippemønstre er med til sikre et professionelt udseende klipperesultat. Appens virtuelle joystick kræver nogen tilvænning.
Robot 3: Worx Landroid Vision M600 til 12.499 kroner
Worx er nok ikke det bedst kendte brand inden for elektrisk værktøj på det danske marked, men hvad det ikke er, kan det måske blive.
Hvis den kinesiske ejer – Positec – ellers vil ellers vil satse de nødvendige ressourcer.
Worx sælges over det meste af verden, blandt andet hos en international gigant som Amazon og i den amerikanske institution The Home Depot.
Det danske forhandlernet omfatter byggemarkeder og specialiserede værktøjsbutikker.
Worx PowerShare – kabelfri strøm til det hele
Med langt over 100 produkter på hjemmesiden er Worx’ sortiment af elværktøj overvældende bredt og dybt, og med enkelte undtagelser er det hele batteridrevet.
Heldigvis bliver trofaste kunder ikke straffet for deres loyalitet, for firmaets kabelfri PowerShare-system betyder, at en bruger ikke behøver købe mere end det nødvendige antal batterier og opladere til de (Worx-)enheder, der maksimalt er i samtidig brug.
Batterirummet i Landroid Vision M600 er halvtomt fra fabrikken, så hvis du har et større Worx-batteri til andet grej, kan du sætte det i plæneklipperen og få længere driftstid.
Brian-bimmer til græsplænen
Den testede Worx Landroid Vision M600 er frækt designet i en stil, som bør kunne appellere til den indre drengerøv hos mænd, der ellers ikke gider havearbejde.
I samme familie og med samme formsprog er der modeller med klippekapaciteter på op til 800, 1.300 og 1.600 kvadratmeter.
Worx’ Vision-teknologi kræver ingen nedgravet styretråd, og den bruger heller ikke GPS. Hvordan kan sådan en robotplæneklipper så navigere?
Hemmeligheden er, at den kan se.
Et vidvinkelkamera med Full HD-opløsning, udvidet dynamikområde og automatisk hvidbalance indsamler 20 gange i sekundet information om omgivelserne i form af billeder.
Når algoritmer har regnet på indholdet, kan den indbyggede computer træffe de rigtige beslutninger.
På den måde skal maskinen hele tiden kunne blive klogere, og den støttes ydermere af løbende opdateringer.
Foreløbig er det dog vores vurdering, at Worx M600 har det bedst med klare grænser og har svært ved at kende forskel på for eksempel en plæne og græstotter i en brolagt sti.
Til gengæld er maskinen suveræn til at registrere og undgå forhindringer. Michael gamblede sin iPhones liv, da han lagde den på plænen, men Worx nægtede heldigvis at køre over den.
Det samme gælder sovende hunde, legetøj og sågar en lille træt mælkebøtte, som den også styrer udenom.
Under testen har vi modtaget og installeret en enkelt softwareopdatering, og en endnu bedre oplært version skulle være lige på trapperne. Den nåede desværre ikke frem inden deadline.
I stedet for at omlægge haven kan man bruge magnetiske strimler (fem meter medfølger) til at markere forbudte områder, men hvis det er nødvendigt med mange af dem, hvorfor så ikke købe en billigere plæneklipper til styrekabler og finde planteskovlen og knæbeskytterne frem?
Rå og sart
Til trods for det seje look har Worx M600 vist sig at være overraskende følsom i vores test.
Som normalt er Worx’ ladestation konstrueret med en bundplade og to optankningskontakter, der skal gå ind i maskinen.
Vi har konstateret, at bundpladen bør være skruet godt fast i et vandret, stabilt underlag, før robotplæneklipperen kan finde ud af at ramme kontakterne tilstrækkeligt præcist, når den vil parkere sig selv.
Mindre ujævnheder er heller ikke M600’s livret. Det er muligt at tilkøbe mere grovmønstrede hjul med bedre terrænegenskaber.
Konklusion: Worx Landroid Vision M600
Worx Landroid Vision M600 er en kabelfri robotplæneklipper, som kan være nem at falde for, men svær at holde af.
Den vil sandsynligvis være glimrende til en professionelt anlagt og plejet have, men til hverdagsbrug og aflastning i en families brugshave kræver den en efter vores mening uforholdsmæssig stor indsats fra brugeren.
Overblik: Plusser og minusser
Der er stor forskel på priserne - og stor forskel på funktionerne i de smarte robotter. Her er overblikket fra artiklen.