Det tyske teleselskab Deutsche Telekom (DT) har vundet en retssag mod EU, som betyder, at EU’s konkurrencemyndigheder nu skal betale renter til Deutsche Telekom på en andel af en bøde, som tidligere blev refunderet.
Det skriver Reuters.
EU’s myndigheder havde givet teleselskabet en bøde for konkurrenceforvridende adfærd i Slovakiet, men selskabet appellerede bøden, og fik dele pengene tilbage. Nu skal EU så også betale renter af beløbet.
Bøden lød på 31 millioner euro svarende til 231 millioner kroner. Nu har domstolen dog nedsat den til 141 millioner kroner, og pålagt myndighederne at betale 13,5 millioner kroner tilbage.
"Den Europæiske Kommission skal betale renter af bøder, den har pålagt uretmæssigt i konkurrencesager, og som den foreløbigt har opkrævet," lyder det fra EU’s domstol, som fortsatte:
"Denne rente har til formål at kompensere den pågældende virksomhed med en standardsats for tabet af nydelse af det pågældende beløb."
Myndighederne tager nu sagen til efterretning.
"Kommissionen vil omhyggeligt studere dommen og vurdere dens implikationer," meddeler Kommissionen.
Intel venter
Det er dog ikke pengebeløbet til Deutsche Telekom, som er den primære problemstilling i denne dom. Det er derimod de langsigtede konsekvenser en præcedens kan få.
Ifølge Reuters står en række virksomheder i lignende situationer og ønsker udbetaling af renter med tilbagevirkende kraft for perioden, hvor myndighederne har holdt bødepenge, som senere er blevet tilbageført.
I alt løber kravene op i seks milliarder kroner. Chipselskabet Intel ønsker at få 4,4 milliarder udbetalt for manglende renter for en bøde på næsten otte milliarder fra 2009, som blev omstødt i 2022.
Intels sag handlede om, at selskabet skulle have forsøgt at blokere for konkurrenten AMD ved at indgå specielle aftaler med Dell, HP, NEC og Lenovo om at købe Intel-chips.