Artikel top billede

(Foto: Alexandre Lallemand/Unsplash)

EU-Kommissionen opretter helt nyt AI-kontor: Her er alle detaljerne

Nu opretter EU-Kommissionen et nyt kunstig intelligens-kontor. Det er et af flere nye EU-organer, der bliver opretter i forbindelse med EU’s nye regulering af kunstig intelligens.

I dag har EU-Kommissionen løftet sløret for en lang række detaljer om et nyt AI-kontor.

EU-Kommissionens nye AI-kontor bliver oprettet som led i indførelsen af EU’s nye og banebrydende lov om kunstig intelligens, der ofte omtales som AI Act.

Ifølge EU-Kommissionen vil kontoret få mere end 140 ansatte, der blandt andet vil bestå af teknologispecialister, advokater, administrative assistenter og specialister inden for politik og økonomi.

“AI-kontoret har til formål at muliggøre fremtidig udvikling, udbredelse og anvendelse af kunstig intelligens på en måde, der fremmer samfundsmæssige og økonomiske fordele og innovation, samtidig med at risiciene mindskes,” skriver EU-Kommissionen.

Skal rådgive og støtte forskning

Målet er, at AI-kontoret skal bidrage til at skabe et europæisk økosystem for kunstig intelligens, og helt konkret er det planen, at kontoret blandt andet skal rådgive om “best practice” på AI-området og ved at give adgang til AI-sandkasser.

Kontoret vil ligeledes yde støtte til forskning i kunstig intelligens.

“AI-kontoret vil støtte forsknings- og innovationsaktiviteter inden for kunstig intelligens og robotteknologi og gennemføre initiativer såsom GenAI4EU for at sikre, at modeller for kunstig intelligens, der fremstilles i Europa og trænes gennem EU's supercomputere, finetunes og integreres i nye applikationer i hele økonomien,” skriver EU-Kommissionen.

Flere AI-organer på vej

AI-kontoret er blot et af flere nye organer, som bliver oprettet, som en del af den nye regulering af kunstig intelligens.

Der vil også blive oprettet et såkaldt AI-board, der er et videnskabeligt panel af uafhængige eksperter og et rådgivende forum for interessenter, der skal stå til rådighed med teknisk ekspertise for både det nye AI-board og Kommissionen.

Overtrædelse af loven kan straffes med bøder på op til 35 millioner euro eller 7 procent af selskabets globale omsætning.

Loven træder i kraft i juni, men kravene vil dog først blive indfaset gradvist frem mod 2026.