Artikel top billede

(Foto: Solen Feyissa/Unsplash)

Socialdemokratiet kræver aldersgrænse for sociale medier - men i Norge mødes ideen med skepsis

Du skal være mindst 15 år for at få lov til at bruge sociale medier som Facebook og Tiktok, mener Socialdemokratiet i Danmark. Men i Norge giver Forbrugerrådet og Datatilsynet et lignede forslag en lunken modtagelse.

Den norske regering har ligesom Socialdemokratiet i Danmark et ønske om at indføre en aldersgrænse på 15 år for brug af sociale medier.

Men i Norge er både Forbrugerrådet og Datatilsynet ifølge mediet Klassekampen kritiske over for en mulig løsning, der indebærer, at brugerne skal verificere sig på sociale medier via BankID, der populært sagt er en norsk udgave af MitID som bliver brugt til login i netbanker og hos offentlige myndigheder.

Frygter utrygge platforme

Hos det norske Forbrugerråd frygter man dels at børn og unge vil rykke over mod mere utrygge og regulerede platforme, hvis de bliver forment adgang til store og etablerede sociale medier og dels påpeger rådet, at det kan få konsekvenser for voksne, der ikke har BankID.

”Jeg forstår godt at politikerne leder i værktøjskassen efter virkemidler, der gør internettet tryggere for børn og unge. Men aldersverificering er så indgribende et tiltag, at vi ikke uden videre kan støtte det,” siger forbrugerdirektør Inger Lise Blyverket, der er forbrugerdirektør hos det norske forbrugerråd til Klassekampen.

Det norske Datatilsyn er ligeledes skeptiske overfor de mulige konsekvenser for persondatabeskyttelsen og oplyser til Klassekampen, at det er afgørende, at aldersverifikationsløsning ikke får uforholdsmæssige store konsekvenser for borgernes grundlæggende frihedsrettigheder

Tech-giganter er fløjtende ligeglade

EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) forklarede for nylig i et interview med Politiken, at partiet ønsker at børn under 15 år får forbud mod at anvende sociale medier.

”Vores helt store udfordring er, at techgiganterne er fløjtende ligeglade. De har kun én interesse, og det er at få børn ind så tidligt som overhovedet muligt,” siger Mette Frederiksen til avisen.

Christel Schaldemose forklarer desuden i interview at det kunne ske via et fælleseuropæisk verifikationsværktøj i stil med MitID eller det norske BankID.

Forslag blev trukket tilbage

Den danske regering har tidligere haft planer om at indføre en generel national aldersverifikation for hjemmesider med indhold, der vurderes til at være upassende for børn.

Det forslag måtte regeringen og trække tilbage, fordi det viste sig at være for svært at indføre i praksis. I stedet ville regeringen forfølge en løsning på EU-plan.

Forslaget blev også mødt af kritik fra telebranchens brancheorganisation Teleindustrien.

“Det er vores vurdering, at man er på vej ned ad en vej, der for det første ikke vil virke, og for det andet vil skabe et ringere og mere utrygt internet. Det er vores anbefaling, at man forfølger en løsning på europæisk niveau i stedet for at forsøge at udvikle en dansk model,” sagde Jacob Willer, administrerende direktør for Teleindustrien, tidligere på efteråret til Computerworld.''