Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bankdata ramt af formodet DDoS-angreb / Better Collective får kurstæsk / Nordea går i kødet på Elon Musk og Tesla

Better Collective får kurstæsk. Bankdata ramt af formodet DDoS-angreb. Nordea går i kødet på Elon Musk og Tesla. 16 tech-giganter underskriver løfte om sikker AI-udvikling. Nyt gratis værktøj hjælper virksomheder med IT-sikkerhed.

Godmorgen og velkommen til torsdagens udgave af Morgenbriefingen fra Computerworld.

Thomas Møgelbjerg vikarierer i dag og resten af ugen for min kollega Kristoffer Ingemand, som er taget til Microsoft Partner Awards.

Det kan du læse mere om på Computerworld senere i dag.

Nu er der morgenbriefing. Tak for at læse med og god torsdag.

Better Collective får kurstæsk

13,5 procent.

Så meget faldt Better Collective-aktien i går, efter det københavnske selskab havde fremlagt kvartalsregnskab, der var langt under analytikernes forventninger.

Better Collective, der sigter efter at blive verdens største sportsmedie, fremviste et resultat efter skat på lidt over 1 million euro mod 20,9 millioner euro i samme periode sidste år. Analytikerne havde ventet et resultat efter skat på 10,3 millioner euro.

Til gengæld voksede omsætningen til 95 millioner euro fra 87,9 millioner euro i samme periode sidste år.

Better Collective er noteret både på den svenske og danske børs – og trods gårsdagens fald, har det stadig været en god forretning at eje Better Collective-aktier, siden de blev noteret i Danmark i november sidste år. Siden er aktien i alt steget 15,3 procent.

Bankdata ramt af formodet DDoS-angreb

Bankcentralen Bankdata, der står for IT-driften i otte danske pengeinstitutter, blev tirsdag ramt af et formodet overbelastningsangreb.

Det skriver Version2.

"Bankdata blev udsat for et cyberangreb i går (tirsdag, red.), der nedlagde deres systemer. Hos os var der problemer med mobilbank og hjemmesiden samt nogle interne systemer, men sidst på aftenen kunne vi melde om en normal drift, men vi var påvirket af Bankdatas nedbrud," siger presserådgiver Thomas Ross til Version2.

Mens flere Jyske Bank-kunder ikke kunne tilgå deres netbank fra klokken 15 helt frem til midnat tirsdag, var der for andre banker blot tale om et nedbrud på nogle enkelte timer.

Bankdata er ejet af otte danske pengeinstitutter, herunder Sydbank, Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank.

Nordea går i kødet på Elon Musk og Tesla

Verdens rigeste person, Tesla-ejer og Tesla-CEO, Elon Musk, har alt for stor magt over bestyrelsen i Tesla.

Og det er et stort problem, mener Danmarks største investeringsforvalter, Nordea Asset Management, der har næsten 1,5 milliarder kroner investeret i Tesla.

"Det har ingen konsekvenser. Elon Musk kan være topchef i Tesla, en overgang for X, hvor han sov på gulvet derovre. Han kan åbenbart alt på én gang. Det vi prøver på, sammen med flere andre investorer, er at se på, om vi kan få presset nogle uafhængige bestyrelsesmedlemmer ind," siger Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, til Børsen.

Og Nordea Asset Management er ikke de eneste, der er sure.

I et åbent brev til Teslas aktionærer, som også Akademikerpension og amerikanske investororganisationer står bag, kritiseres Teslas bestyrelse, som blandt andet består af Elon Musks bror, Kimbal Musk, og flere af Elon Musks private venner.

16 tech-giganter underskriver løfte om sikker AI-udvikling

16 store tech-virksomheder har nu underskrevet de såkaldte Frontier AI Safety Commitments, hvor de forpligter sig til at engagere sig i sikker udvikling af AI-teknologi.

Det skete i går ved AI Seoul Summit i Sydkorea.

Virksomhederne omfatter Amazon, Anthropic, Cohere, Google/Google DeepMind, G42, IBM, Inflection AI, Meta, Microsoft, Mistral AI, Naver, OpenAI, Samsung Electronics, Technology Innovation Institute, xAI og Zhipu.ai. Sidstnævnte er også finansieret af de kinesiske tech-giganter Alibaba, Tencent, Meituan og Xiaomi.

I henhold til aftalen indvilliger virksomhederne frivilligt i ikke at udvikle eller anvende AI-modeller, medmindre deres risici kan mindskes tilstrækkeligt. De lover også at være åbne om deres risikostyringspraksis.

Nyt gratis værktøj hjælper virksomheder med IT-sikkerhed

Cybersikkerhed er et komplekst emne, og trusselsbilledet udvikler sig konstant. Hackere bliver dygtigere og dygtigere, og samtidig er det ikke alle virksomheder, der endnu har nok viden om og blik for cybersikkerhed.

Derfor har Dansk Industri i samarbejde med en række virksomheder udarbejdet et dialogværktøj, der skal gøre det nemmere for virksomheder at få styr på cybersikkerhed.

Værktøjet er udarbejdet i samarbejde med Openminds, Prevas, Vertica, Trifork Digital Health og Mjølner Informatics. Værktøjet består af fire dele:

• Introduktion
• Et forberedelsesdokument, som dykker ned i sikkerhedstemaer. Dokumentet kan bruges internt i virksomheden eller deles med din virksomheds kunder.
• Præsentationsslides, der giver et hurtigt overblik over vigtige spørgsmål om sikkerhed, der kan indarbejdes i kundens præsentation eller bruges til et forberedelsesmøde.
• En tjekliste, der er en struktureret ramme for samtaler med kunder.

Udviklingen er foregået i regi af Security by Design in Digital Denmark (Sb3D), som er støttet af Industriens Fond og har til formål at løfte cybersikkerheden i dansk erhvervsliv.

Du kan finde alle værktøjerne her.