Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Jeg håber ikke, at de unges store interesse for AI varsler nye tider: For vi skal altså ikke glemme det vigtigste

Klumme: De unge fra universitetsmiljøet virker supernysgerrige på AI. For få år siden havde bæredygtighed samme opmærksomhed, men det har den ikke længere. Jeg håber ikke, at denne subjektive og uvidenskabelige observation varsler nye tider.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
For nylig var jeg både på CBS og Aarhus Universitet for at vifte lidt med flaget over for den kommende arbejdskraft.

Jeg var der sammen med repræsentanter fra en meget stor offentlig pensions- og administrations-virksomhed med base nær Hillerød, en velrennommeret, globalt funderet producent af pumper med base nær Bjerringbro og en international tech-konsulentvirksomhed med base i Aarhus.

Tilgangen er ikke så meget at rekruttere til vores egen organisation, men mere at tiltrække talent til det samlede SAP-økosystem af partnere og kunder, som arbejder med vores software.

Derfor stod jeg på scenen med andre gode folk, og vi blev mødt af en meget stor interesse for AI.

Hvad vil det gøre ved potentielle jobs? Hvilken arbejdsdeling får vi mennesker med teknologien? Hvor ændrede bliver de roller og jobfunktioner, som vi har i dag?

Tag det roligt

Budskabet fra os i panelet var: Tag det roligt. Jobs vil ændre indhold, men de vil stadigvæk være der. Vi vil få nye grænseflader mellem menneske og it, og vi vil se voksende automatisering. Men på en bund af ”business-as-usual”.

Både i Aarhus og på Frederiksberg blev bæredygtighed ikke et tema (også selv om pumpeproducenten har en historie i verdensklasse at fortælle). Sådan var det ikke sidste år eller forrige år.

Med al den virak om AI og navnlig om generativ AI kan jeg sagtens forstå de unges interesse.

Når de ikke spørger til bæredygtighed, kan det skyldes, at den dagsorden er klart etableret og sunket ind i mainstream. Den betragter de som givet.

Men omvendt håber jeg virkelig også, at det forholder sig sådan.

Bæredygtighed er jo et mål i den virkelige verden. AI er (blot) et vigtigt middel til at bringe vores modeller for forretning, forbrug og produktion i den bæredygtige retning. Og til alt muligt andet.

Kompleks datamanøvre

Faktisk er bæredygtighed i form af eksempelvis ESG-rapportering en meget stor og kompleks datamanøvre, som virksomheder lige nu er ved at kaste sig over.

De vil helt sikkert sande, at en fuld ”ESG-bogføring” ikke kan ordnes af tre velmenende ESG-ansvarlige i et kontor oppe under taget.

Vi får brug for data og fuld transparens om ESG-dimensionen rodfæstet i virksomhedernes styringsmodel. Udover den komplicerede rapportering.

Det skal vi have gode hoveder fra universitetsmiljøet til at arbejde med.

Og selvfølgelig skal de have alverdens AI til rådighed, når de skaber ”bæredygtighedens grønne ERP-miljø” til at levere morgendagens (stadig mere automatiserede) beslutningsstøtte.

AI ændrer arbejdet

Globalt set har de unge helt fat i den lange ende, når de interesserer sig for den store effekt, som AI vil have på vores arbejdsliv.

Ifølge World Economic Forum vil 23 procent af verdens jobs ændre sig over de næste fem år som følge af industriel transformation og AI.

WEF gætter også på, at halvdelen af klodens befolkning behøver nye færdigheder på grund af teknologiudviklingen.

Ifølge Deloitte ser op mod 80 procent af lederne i virksomhederne et behov for at tilføre medarbejdere flere færdigheder, mens kun fem procent synes at deres egen virksomhed investerer nok på området.

77 procentaf spurgte ledere og HR-ansvarlige vurderer, at det er kritisk at opruste og udvikle kompetence for at navigere i den kommende disruption.

Jeg tror, at meget kommer til at handle om at øge læring og kompetence opsamling internt i virksomhederne. Der bliver brug for masser af mennesker til at arbejde med, i og omkring teknologien.

Derfor er der også god mening i at SAP sammen med Cisco, Accenture, Eightfold, Google, IBM, Indeed, Intel og Microsoft har startet et konsortium med fokus på at udvikle og opruste vores professionelle roller i forhold til AI.

Det kan man læse [url= https://www.prnewswire.com/news-releases/leading-companies-launch-consortium-to-address-ais-impact-on-the-technology-workforce-302107835.html.]lidt mere om her[/url]

Hvis vi klarer den her AI-transformation helt optimalt, så kan den være afgørende for bæredygtigheds-dagsordenen.

Og den ER altså langt vigtigere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.