Både danske og internationale kræfter med både privat og offentlig kulør vil sammen bygge danske generative sprogmodeller, der kan tilbyde ansvarlig, dansk kunstig intelligens.
Alliancen vil hedde Dansk Sprogmodel Konsortiet, og den vil trække på kræfter fra Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv.
Andre interesserede inviteres til at slutte sig til, så længe de kan tilsluttes sig alliancens værdifælleskab om transparens, ophavsret og ansvarlighed.
Med i sammenslutningen er allerede en række private og offentlige aktører heriblandt Aarhus Kommune, Aeven, ATP, Bagger Sørensen Group, Cbrain, Falck, Hofor, JN Data, KL, Kombit, Norlys, Ordbogen, DLA Piper, Salling Group, SDC, Topdanmark og Visma.
”I Danmark er vi verdensmestre i tillid, og det skal vi også værne om ved brug af AI. Derfor har det været essentielt at sikre ansvarlig AI med beskyttelse af ophavsrettigheder og med gennemsigtighed fra data til resultat, ” lyder det fra IBM Danmarks administrerende direktør, Thomas Kovsted, om alliancen.
Ansvarligt og frit tilgængeligt
Resultatet af bestræbelserne skal blive nogle generative sprogmodeller bygget omkring danske data, som kan tilgås gratis og sikre den digitale udvikling af Danmark.
Bag initiativet er blandt andre Jens Kaas Benner, Head of AI Lab ved Alexandra Instituttet, som beskriver formålet med Konsortiet:
"Konsortiets rolle er at bidrage med danske data og use-cases. Udviklingen af grundmodellerne sker i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet."
Fra brancheorganisationen Dansk Erhverv ser man stort potentiale i særligt danske, gratis og ansvarlige sprogmodeller.
”Principperne sikrer, at den offentlige sektor og erhvervslivet kan have tillid til modellerne og kan anvende danskbaserede AI-sprogmodeller f.eks. til at løfte serviceniveauet, frigøre ressourcer til borgernære serviceydelser, styrke konkurrenceevnen og skabe vækst og velfærd i Danmark. Modellerne kan også understøtte åben, dansk forskning og uddannelse, da de kan tilgås gratis af alle," siger vicedirektør i Dansk Erhverv, Casper Klynge.