Velkommen til onsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Frederik Therkildsen.
I går ankom morgen-briefingen en time forsinket. Selv på et tech-medie kan der være bøvl med teknikken, men sådan er det vel, når menneskelige fingre er med i spillet. Jeg beklager.
Derudover skal der lyde en særlig tak til den daglige læser Anders, som tog sig tid til at komme med kærlig kritik. Det er som altid velkommen.
I dag starter vi hjemme i den lille andedam, hvor et bette vandværk på Fanø har været udsat for et hackerangreb.
Dernæst en kæk kampagne fra Digitaliseringsstyrelsen (hvem skulle have troet det?)
Derefter bevæger vi os over Atlanten, hvor OpenAI eftersigende har videreudviklet sin kunstig intelligens til at klone stemmer på få sekunder - det indebærer dog store risici i verdenshistoriens største valgår.
Til sidst vender vi nyhedernes yndlings karakter Elon Musk, som nu for første gang i mange år møder lidt modstand i sine regnskaber.
God læselyst!
Vandværks "Edb-systemer" hacket på Fanø
Den lille ferieø ved Esbjerg oplevede i påsken, at deres lokale vandværk blev angrebet af udenlandske hackere, skriver blandt andet Jyllands-Posten.
Den kære formand for vandværket Kaj Svarrer kom over for mediet - lidt kejtet - til at bruge betegnelsen "Edb-systemer" om sit setup.
Han forsikrede dog, at hackerne "forlod" systemerne igen. Selvom vandværket ikke leverer til mere end 4000-5000 borgere i højsæson, så er det stadig karakteriseret som kritisk infrastruktur.
Både Datatilsynet, Center for Cybersikkerhed og SektorCERT er ifølge mediet blevet underrettet i forbindelse med hackerangrebet.
Formanden Kaj Svarrer kunne i samme omgang konstatere, at vandværket også tidligere er blevet forsøgt angrebet. Hvorvidt Fanø Vandværk var et af ofrene, da Danmarkshistoriens hidtil største hackerangreb mod kritisk infrastruktur fandt sted i maj sidste år, fortæller historien ikke noget om.
Dengang skete det ved ukendte sårbarheder hos hardwareleverandøren Zyxel, hvor mere end 22 selskaber blev ramt. Et hackerangreb man kan læse mere om her.
Afklædt med Digitaliseringsstyrelsen
Forestil dig at blive taget med bukserne nede. Nederen.
Digitaliseringsstyrelsen sammenligner den følelse med at blive offer for et cyberangreb – og mange virksomhedsledere risikerer at stå med røven bar.
Timingen er tilfældig, men vandværkets formand må nikke genkendende til den følelse.
For det halter stadig med at få ledelsen i små- og mellemstore virksomheder til at tage truslen fra hackerangreb alvorligt. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen, som for andet år i træk lancerer kampagnen "Klædt af."
Kun 36 procent af de adspurgte ansatte i undersøgelsen svarer, at virksomhedernes ledelse "i høj grad er involveret i beslutninger om virksomhedens arbejde med digital sikkerhed."
Undersøgelsen påpeger også, at det kun er lidt over halvdelen, der har foretaget en risikoanalyse af deres it-sikkerhed. Kampagnen er bygget op med en tjekliste, som bestyrelser kan bruge for at afklare, hvor langt de er i deres digitale modenhedsproces.
Hyret ind som sparringspartnere er bestyrelsesmedlemmerne Anja Monrad, Camilla Ley Valentin, Louise Herping Ellegaard, Christian Bech Nørhave og Kasper Tjørntved Davidsen.
"Cybersikkerhed bør være meget højt på bestyrelsens dagsorden, for det er så indgribende i virksomheden, hvis der er brud på virksomhedens sikkerhed – det kan i værste fald destruere selv den bedste forretning," lyder det fra bestyrelsesmedlem Anja Monrad, der har mere end to årtiers erfaring fra amerikanske Dell.
OpenAI: Vi kan klone din stemme på 15 sekunder
Hypen vil ingen ende tage, når det gælder OpenAI og dets administrerende direktør Sam Altman.
Ophavsmændene til ChatGPT har deklareret, at deres nye software til stemmegenkendelse kan klone stemmen blot ved en optagelse på 15 sekunder, skriver det amerikanske magasin Fortune.
Selskabet har netop patenteret "Voice Engine," men vil endnu ikke løfte sløret for den nye teknologi – på grund af sikkerhedshensyn.
"Vi erkender, at udvikling af tale, der ligner folks stemmer, indebærer alvorlige risici, som er særligt vigtige i et valgår," lyder det i en udtalelse fra selskabet.
I år vil flere mennesker end nogensinde flokkes til valgurnerne. Hele 64 lande (foruden valget til Europa-Parlamentet) – næsten halvdelen af klodens befolkning – skal afholde nationale parlamentsvalg i år.
Efterspørgslen efter Tesla løjer af
Tesla oplevede en hård opbremsning i salget i første kvartal af 2024.
Det skriver Yahoo Finance.
I årets første måneder solgte Elon Musks bilfirma 386.810, der er en nedgang på knap ni procent fra første kvartal sidste år, som lød på 423.000.
Nedgangen skyldes en blanding af øget konkurrence fra særligt kinesiske elbiler, mens væksten i det globale salg af elbiler kølede ned.
Teslas heftige prisbesparelser ser altså ikke ud til at have lokket endnu flere købere til.
Virksomheden påpeger selv i sit regnskab ifølge Yahoo Finance, at et brandattentat mod en elmast nær en af selskabets såkaldte gigafactories ved Berlin ligeledes havde en negativ indvirkning.
Et angreb som den stærkt venstreorienterede gruppe Vulkangruppe har taget ansvaret for.
Aktiekursen er faldet fire procent siden regnskabet udkom