Ansøgningerne til it-uddannelser er vokset hele 10 procent sammenlignet med sidste år. Dermed har der aldrig været flere, der vil ind på it-uddannelserne via kvote 2.
I år har i alt 54.279 ansøgere søgt om optagelse på en videregående uddannelse, hvoraf 5.187 er søgt ind på en it-uddannelse.
Men det er langt fra sikkert, at det øgede antal ansøgere også vil udmønte sig i et øget antal studerende. Sidste år oplevede 1.732 kvalificerede ansøgere at blive afvist på grund af pladsmangel på it-uddannelserne.
Det hænger ifølge IT-Branchen ikke ret godt sammen med at 46,8 procent af danske it-virksomheder helt måtte opgive at besætte ledige stillinger, fordi der simpelthen ikke var ansøgere til dem. 71,4 procent af virksomhederne siger, at manglen af de rette it-kompetencer er den største hindring for vækst.
”Vi står over for et paradoks, hvor en tårnhøj interesse for it-uddannelser og et kritisk behov for it-kompetencer fra erhvervslivet kolliderer frontalt med et uddannelsessystem, der ikke har mulighed for at oprette nye studiepladser. Politikerne skal afsætte penge til flere studiepladser der, hvor der er ansøgere nok, så unge får muligheden for at forfølge en karriere, og dansk erhvervsliv får de medarbejdere, de så hårdt higer efter,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
Færre kvinder
Andelen af kvindelige ansøgere til it-uddannelser er efter flere års fremgang faldet i 2024. I 2023 var andelen 31,9 procent, mens den i 2024 er faldet til 29,8 procent.
Det på trods af, at it-uddannelserne de seneste år har intensiveret indsatsen for at tiltrække flere studerende.
IT-Universitetet er et godt eksempel, som i år kan rapportere om en stigning på 19 procent i antallet af ansøgere gennem kvote 2, og som i høj grad er lykkedes med at øge diversiteten.
”Den faldende andel af kvinder, som søger ind på it-uddannelser, er et klart alarmsignal. Indsatsen for at øge interessen for it-uddannelser bærer frugt, men vi har stadig en kæmpe udfordring med at forbedre især kønsdiversiteten blandt de studerende,” fortæller Mette Lundberg.