Go’ morgen venner.
Det er onsdag 14. februar, og det betyder, at det i dag er valentinsdag.
Samtidig er det nok engang Jacob Wittorff, der har måtte nedprioritere sit skrantende kærlighedsliv for at kunne levere dagens morgen-briefing til dig.
Den første historie, som vi med nænsom og kærlig hånd har udvalgt til dagens morgen-briefing, handler om en fransk kommune, der har taget et utraditionelt middel i brug for at dæmme op for borgernes mobilbrug – og måske på den måde foranledige flere spontane romancer i det offentlige rum:
Fransk by forbyder smartphone-brug i det offentlige rum
Det skal være slut med at gå og kigge ned i den skærm på gaden i den franske landsby Seine-Port syd for Paris.
Det har beboerne i byen, der har 2.000 indbyggere, vedtaget i en folkeafstemning, skriver engelske The Guardian.
54 procent af de i alt 277 fremmødte vælgere stemte for nylig for forbuddet, og det betyder, at voksne og børn opfordres til at undlade at scrolle på deres telefon, når de eksempelvis går på byens hovedgade, sidder på en parkbænk eller opholder sig i byens butikker og caféer.
Kan du ikke finde vej, må du spørge et menneske om vej i stedet for Google Maps, lyder opfordringen.
I praksis kan forbuddet dog ikke håndhæves af politiet, så borgere der bryder forbuddet risikerer ikke bøde eller andre former for straf i traditionel forstand.
“Vi vil opfordre bageren eller slagteren til ikke at betjene folk, der kommer ind og scroller på deres telefon: Hvis de har en samtale på deres telefon, kan de afslutte det udenfor og så komme ind og sige hej," siger byens borgmester Paul-Petit ifølge Guardian.
Store investorer køber massivt op i tech-aktier
Globale kapitalforvaltere har for alvor kastet deres kærlighed på amerikanske tech-aktier, og de fylder nu mere i forvalternes porteføljer, end de har gjort siden august 2020.
Det skriver Børsen på baggrund af den helt nye Global Fund Manager Survey fra Bank of America.
Jakob Vejlø, chefstrateg hos BankInvest, oplyser til Børsen, at investorerne især køber ind i aktier fra de såkaldte Magnificent Seven, der består af Microsoft, Amazon, Alphabet, Apple, Meta, Tesla og Nvidia.
“Det er en form for frygt for at gå glip af afkast og en anerkendelse af, at man er nødt til at købe ind i det, som performer,” siger han til Børsen.
Milliondonation fra Novo Nordisk styrke naturvidenskabelige kompetencer
Danske skolelever rustes til bedre at kunne løse problemer via naturvidenskabelige kompetencer, som mange danske it-folk gør hver eneste dag.
Derfor har Villum Fonden og Novo Nordisk Fonden doneret 30,8 millioner kroner til programindsatsen Engneering i Skolen.
Målet med indsatsen er at forbedre elevernes faglighed indenfor områder som naturfag, matematik, håndværk og design.
“Vi har brug for alle børn i science og teknologi, og det kræver en undervisning, hvor der er er plads til forskellige måder at tænke på. Vi er meget taknemmelige for fondsopbakningen, som skaber rammerne for, at endnu flere elever kan udvikle praksisfaglige kompetencer, når de arbejder med autentiske problemstillinger i engineering-designprocesser. Det skal være springbræt for, at flere bliver faglærte eller kandidat inden for ingeniørfaget, science eller it,” siger Katja Teilmann, der er konstitueret direktør for Engineering i Skolen.
Luftfartsgigant bruger AI til at nedbringe madspild
Den hollandske luftfartsgigant KLM bruger kunstig intelligens til at nedbringe madspildet ombord på selskabets rutefly.
I en pressemeddelelse forklarer KLM, at det efter at have taget kunstig intelligens i brug, smider 63 procent mindre flymad ud. Det svarer til 100 ton om året.
Helt konkret bruges den kunstige intelligens til at forudse, hvor stor en andel af de bookede passagerer, der rent faktisk ender med at gå ombord på flyet og dermed får brug for forplejning.
“Vi arbejder hele tiden på at gøre vores virksomhed mere bæredygtig, og vi er meget tilfredse med resultatet af vores investering i AI. Ud over, at det er en unødig klimabelastning at producere mad, der smides ud, så har det betydning for vægten ombord og dermed brændstofforbruget, at vi kun flyver med de måltider, vi skal bruge,” siger Maria Hagelberg ansvarlig for bæredygtighed i Air France og KLM i Nordeuropa ifølge en pressemeddelelse.
Det er i dag 100 år siden, at IBM fik sit nuværende navn
IBM har ikke altid heddet IBM. Da selskabet blev stiftet for 112 år siden, var det under navnet Computing Tabulating Recording Corporation – eller blot CTR.
Men den 14. februar i 1924 skiftede selskabet navn til International Business Machines. Eller som de fleste kender selskabet i dag - IBM.