TDC: Minister undervurderer terrortab

TDC mener, at Justitsministeriet undervurderer branchens udgifter til nye EU-krav om overvågning. Teleselskabet advarer om, at det i værste fald kan betyde milliardudgifter og opfordrer til at fokusere på overvågning af mistænkte frem for at overvåge alle danskere.

Trods et års diskussioner i en arbejdsgruppe er it- og telebranchen stadig langt fra regeringen, når det gælder kravene til at gemme data om danskernes telefon- og internetbrug i kampen mod terror.

Nu er EU på vej med nye fælles krav, som er mindre omfattende end først planlagt. Her skilles vandene igen, når det handler om udgifterne for danske selskaber.

- Jeg tror stadigvæk, at vi er langt fra hinanden, når det gælder, hvor meget det egentlig koster. Det forlyder, at Justitsministeren har sagt, at det koster mindre end en million euro om året, og det er vi ikke enige i, selv når det kun er det begrænsede forslag, siger telechef Mogens Ritsholm fra TDC.

Hos Justitsministeriet kan kontorchef Mette Lyster Knudsen ikke genkende, at det beløb skulle være nævnt. Hun mener, det er for tidligt at tale om beløb, før man kender de tekniske krav.

Milliardudgifter

Et dansk udkast til en bekendtgørelse, også kaldet logningsbekendtgørelsen eller anti-terrorpakken, mødte massiv modstand, da det blev fremlagt sidste forår.

Mogens Ritsholm har været med i den arbejdsgruppe, som har diskuteret bekendtgørelsen, og han fortæller, at parterne fortsat står et stykke fra hinanden.

- Man har fra Justitsministeriets side haft det udgangspunkt, at enhver form for kommunikation i telenettet må afføde data, som man kan gemme. Virkelighedens verden er ikke så enkel, og det bliver specielt kompliceret, når man kigger på sådan noget som internettet, mener han.

Mogens Ritsholm fortæller, at man i arbejdsgruppen har talt om udgifter helt op i milliardklassen, hvis de mest ekstreme krav til logning gennemføres.

Det ville betyde, at TDC skal bygge en ring af proxy-servere til overvågning mellem net og kunder.

Danmark afventer

EU's justitsministre mødtes i begyndelsen af denne måned for at diskutere fælles EU-regler på området, og det betyder, at man indtil videre afventer situationen i Danmark.

I EU overvejer man nu at begynde blidt og eksempelvis begynde med fastnettelefoni og lade mere omfattende overvågning vente til senere.

Næste udspil bliver formentligt fra Europa-Kommission, som vil komme med et bud på, hvilke data der rent konkret skal registreres.

Her har it-kommissær Viviane Redings allerede stillet sig kritisk over for det oprindelige forslag fra Frankrig, Irland, England og Sverige. Hun mener, de har fokuseret meget på sikkerhed og glemt de private og kommercielle hensyn.

Mogens Ritsholm fra TDC mener, at man helt skulle opgive den ambitiøse overvågning af alle europæere og i stedet fokusere indsatsen.

- Vi synes, at man måske skulle koncentrere sig mere om det at kunne overvåge en faktisk mistænkt end bare at logge alle personer med den tro, at man efterfølgende kan bruge disse data på en fornuftig måde, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere