Kunstig intelligens er det hedeste emne indenfor tech, og det ser i øjeblikket ud til, at eksisterende og kommende maskiner inden længe vil skulle leve op til en række hardware-krav, for bedst at kunne afvikle den kommende bølge af AI-tjenester.
Både Intel og AMD har i de seneste uger lanceret dedikeret hardware til de såkaldte ’AI PC’er’, som slippes løs fra i år.
Indtil videre er tre krav dukket op. Flere kan være på vej.
1. Masser af ’TOPS’
Står det er til hardware-producenter så som chip-producenterne Intel, AMD, Nvidia og Qualcomm, giver en såkaldt ’NPU’ (Neural Processing Unit) en væsentlig fordel, når kunstig intelligens anvendes i selve maskinen.
Både Intel og AMD har begge lancere nye laptop-processorer med indbygget NPU-komponenter i henholdsvis Intel Core Ultra og AMD’s Ryzen 8040 serie af processorer.
Her leverer Intel-NPU’en alene op til 11 ’TOPS’ (En million, million tensor-operationer per sekund) og 34 TOPS i alt sammen med det styrkede grafikkort. AMD’s Ryzen 8040-processor leverer her op til 16 TOPS.
Apple har siden 2017 integreret en form for AI-optimeret hardware i sin egenudvikldede iPhone-processorer, som siden er blevet integreret i Apples M1-processor til iPads og Macs, hvor de leverer omkring 11 TOPS. M2 og M3 generationen gemmer dog begge væsentligt kraftigere AI-hardware (over 18 TOPS).
Qualcomms kommende Snapdragon X Elite er en lovende processor, som forventes at debutere denne sommer.
Denne forventes at give eksisterende laptop-processorer kamp til stregen, ved at anvende den samme ’ARM’ arkitektur, som Apple har haft held med i sine M-processorer.
Her loves den indbyggede NPU og grafik tilsammen kan levere 45 TOPS.
Hvordan de enkelte enheder kommer til at yde i forhold til hinanden, kan dog ikke sammenlignes direkte, da der eksisterer forskellige mål for, hvordan TOPS måles.
Dertil skal medregnes at dedikerede grafikkort i dag kan levere tensor-udregninger på endnu højere niveau. Et grafikkort i mellemklassen som Nvidias RTX 4060 kan levere over 240 TOPS.
2. Rigeligt med hukommelse
Mængden af hukommelse, som moderne pc’er har nærmest stagneret over det seneste årti.
Hvor fire gigabyte var standard i en basismodel i 2014, er det faktisk stadig blot fire eller otte gigabyte man finder i markedet i dag.
Det står til at ændre sig ifølge forlydender om, at Microsoft sigter efter at gøre 16 gigabyte til det anbefalede minimum for AI-optimerede pc’er, hvis funktioner såsom Copilot AI-assistance skal kunne anvendes.
Når det gælder mere avancerede kommercielle og enterprise-enheder sigtes endda efter 32 og 64 gigabyte som standard.
Netmediet Windows Central har siden sået tvivl om Microsofts formodede hukommelseskrav og peger på at der givetvis rettere er tale om en anbefaling, fremfor et decideret krav.
Microsoft mødte tilbage i 2021 kritik ved lanceringen af Windows 11, da der samtidig fulgte nogle strenge hardwarekrav, såsom et ’TPM 2.0’-sikkerhedsmodul, som forhindrer en stor del af Windows 10 systemerne i felten i at opdatere.
3. Dedikeret AI-knap
Det mest i øjenfaldende bevis på, at ens maskine er skabt med AI in mente, kommer senere på året, når Microsoft vil introducere sin første overhaling af det klassiske Windows-tastatur i 30 år.
Her vil fra i marts i år se nye tastaturer med en ekstra ’Copilot’ knap, som skal anvendes til at aktivere AI-assistance inde i en række programmer.
Med denne vil der tilbydes kvikadgang til Copilot-funktioner såsom opsummering af en hjemmeside i Edge-browseren, sammendrag af et Teams-møder eller generering af en kladde i Word.