Det er af HP’s mest raffinerede maskiner, som overhales med årets nyfortolkning af HP Spectre x360.
Her diskes op med toppen af det, som HP kan præstere, når det gælder lette og fleksible maskiner, som kan levere varen som bærbar, men også kan bijobbe som tablet, når det skal være.
Serien har nu snart otte år på bagen, – i årets udgave er det dog blevet til en af de største overhalinger af både udseende og maskinrum nogensinde.
Nedtonet look
HP Spectre x360 har siden sin debut været en maskine, der skulle markere sig.
Her blev der leget med både materialer, farver og finish, hvilket resulterede i flotte og opsigtsvækkende designs, prydet med guld og kobber-kanter.
I sin nyeste mundering er Spectre x360 det mere nedtonet og råber ikke længere efter opmærksomhed. Nogle vil begræde det mere konservative ydre, men jeg vil nu bare glæde mig over at det hele virker lidt mere solidt end prangende.
Hele konstruktionen er samtidig noget mere afrundet, hvilket gør den behageligere i brug, særligt som tablet. Man får stadig en klassisk USB-A port og to gange USB-C thunderbolt-porte. Her har HP dog integreret disse porte umanerligt flot ind i designet.
Der er samtidig skabt plads til en lidt større skærm og et lidt større batteri, mens touch-feltet har fået lov til at vokse sig lidt større.
Både tastaturet og touch-felt reager hurtigt – helt venner er jeg dog ikke med tastaturet på grund af små ulemper som meget lette taster, en lidt for lille Enter-knap og en stor og ikke synderlig elegant font på selve tasterne.
En anden petitesse, som man kunne øffe over, er, at vægten er steget med 100 gram til 1,46 kilo. Disse bemærkes mest, når man en sjælden gang i mellem slår over i tablet-mode.
Her er jeg lidt mere forundret over, at HP ikke gør mere for at gøre selve opladeren let og kompakt. Med sine 308 gram er den halvanden gange tungere end typiske 65 watts USB-C opladere.
Kvalitetslærred og -lyd
Skærmen, der diskes op med, har fået lov til at vokse fra 13,5 til 14 tommer. I processen er opløsningen dog dalet en anelse fra 3K til 2,88K, mens formatet er gået fra 3:2 til 16:10. Nu opdateres skærmen tilmed ved kvikke 120 Hz.
Jeg glædes dog mest over, at skærmen fortsat er af den frodige OLED-type, og at man fortsat er sikret fantastiske farver og kontrast.
Den maksimale lysstyrke er opgivet til 500 nits, hvilket jeg mistænker for at være en lille overdrivelse. Men det er nu alt rigeligt til indendørs brug.
Det flotte lærred akkompagneres samtidig af lyd, mikrofoner og webkamera, som er en liga over, hvad der ofte er en lidt overset størrelse i bærbare pc’er. Her er et regulært 4K-webcam og en lyd- og mikrofon-side, der er signeret af specialisterne fra Poly.
Lovende teknikblad
Noget af det, som jeg havde glædet mig allermest til at afprøve ved HP Spectre x360, er den nye processor, som den er født med: Intels Core Ultra 7 155H – selskabets første AI-optimerede processor printet med selskabets mest avancerede teknologi.
Teknikbladet er jo lovende i sig selv: Her tilbydes hele 16 kerner, hvoraf de seks er særligt kraftigt, udborede ’Performance-kerner’. Her havde den tidligere version alene 10 kerner, hvor blot to er af performance-typen. Dertil tilbydes Intels nye Arc-grafik, som er noget af det bedste man finder indenfor indbygget grafik.
Samtidig indikerer ’H’ suffikset, at der kan trækkes mere strøm og dermed leveres langt højere ydelse.
Virkeligheden viser dog, at man ikke blindt kan stole på teknikblad. Processoren får nemlig ikke lov til at holde det høje performance-niveau i mere end en 20-30 sekunder, før frekvensen drosles voldsomt ned.
Det afspejler sig i et tungt benchmark-program som Cinebench R23, hvor der blot scores 8.502 points – markant lavere end de 13-15.000 points, som jeg har opnået i andre maskiner med samme processor. Her er i øvrigt tale om topmodellen med 32 gigabyte hukommelse,
I korte benchmarks tests, som Geekbench 6, ydes der dog på niveau.
I praksis betyder det derfor, at du ikke kan forvente den høje Core Ultra-ydelse i længere tid. Det gør, at du bør søge andetsteds, hvis du har tunge regneopgaver i tankerne. Det samme gør sig gældende for spil, hvor det sidste gear også mangler i forhold til en maskine som Asus Zenbook 14.
At den ombordværende processor får bundet en arm på ryggen ombord i HP Spectre x360 er dog ikke uden fordele. Varme og blæserstøj er ikke noget problem her, mens driftstiden er ganske eminent – der kan klemmes otte til ti timers drift ud af det 68 Wh store batteri her.
Mangler det sidste gear
HP’s nydelige Spectre x360 var en af de mest lovende nyheder ved årets CES-messe i begyndelsen af januar. Et er dog hvad teknikbladet lover, noget andet er det, der leveres.
Det er nemlig lidt en streg regning, at HP her kapper en tredjedel af ydelsen, for at tøjle varme-udledningen og blæserstøjen. Hvilket til gengæld også gøres effektivt her.
Når man så medregner, at debutprisen på 11.999 kroner er blandt de højeste i kategorien og at du alene får en Core Ultra 5 processor med 16 gigabyte ram for de penge, savner man lige det sidste i HP’s ellers vellykkede maskine.