Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

Smugkig på 'Windows 12' og al den kunstige intelligens, der følger med: Der er gode grunde til at glæde sig

Afløseren til Windows 11 er smækfyldt med kunstig intelligens, der gør livet med Windows lettere. Her er nogle af de features du kan se frem til.

Den næste generation af Windows-styresystemet er på trapperne.

Og hvis du ikke skulle have bemærket det, så er kunstig intelligens ret meget oppe i tiden for øjeblikket, hvilket i den grad kommer til at ses i Microsofts nye styresystem, hvis tidlige testversioner har været tæt på netmediet Windows Central.

Det, der givetvis vil hedde Windows 12, lever i øjeblikket under kodenavnet ’Hudson Valley’, som er arvtageren til ’Germanium’ som Windows årgang 2024 blev kaldet.

AI alle vegne

Kunstig intelligens, og særligt den afart, som kaldes generativ AI, bliver her syet ind i det kommende Windows i en grad, så der reelt bliver tale om en ny måde at betjene ens maskine på.

Her bliver ifølge mediet tale om en form for forbedret ’Copilot’ som integreres i Windows Shell, som hele tiden arbejder i baggrunden for at få den kunstige intelligens til at forbedre søgninger, forstå sammenhænge i det, der laves på enheden og hurtigt skabes projekter eller workflows.

Oplevelsen karakteriseres her som ’banebrydende’.

Et konkret eksempel på, hvad det nye Windows vil kunne udrette for en, er at man vil kunne taste ’FY24 earnings’ og lynhurtigt få serveret et overblik over, alle de steder, hvor søgeordene er dukket op på enhedens skærm for nyligt.

Søgninger vil også kunne foregå med naturligt talesprog, eksempelvis hvis man ikke kan huske det specifikke indhold eller dokument. Her vil man i stedet kunne spørge efter ”det dokument, som Lars sendte mig over Whatsapp for nogle dage siden” og få et brugbart svar fra Windows.

Visuelle overhalinger

Hvordan Windows-interfacet vil udvikle sig visuelt er ikke klart endnu, men der arbejdes på en helt ny type desktop-inferface, som dog fortsat er i udviklingsfasen.

I første ombæring vil man dog ikke vende for meget op og ned på tingene, lyder det, måske i en erkendelse af, at Microsoft ikke altid slipper lige heldigt fra større overhalinger af Windows-interfacet.

Men selv hvis interfacet ikke ændrer sig synderligt fra start, står det klart, at der vil være AI-drevne visuelle overhalinger at få, når det nye Windows bruges.

Her vil styresystemet kunne anvende såkaldt ’NPU’-hardware til at opskalere spil og videoer til at give et skarpere og mere detaljeret indtryk. De neurale netværk kan også benyttes til at live-tekste film og videoer.

Elementer som skrivebordets baggrundstapet kan her vækkes til live af kunstig intelligens ved at et baggrundsbilledes forskellige lag identificeres og adskilles, så de kan bevæges sig let i forhold til hinanden og give et indtryk af perspektiv – den såkaldte ’parallax’ effekt.

Smart-strømstyring

Microsofts Windows har aldrig været kendt for at være særlig dygtig til at optimere strømforbruget af de komponenter, som en pc råder over.

Med det kommende Windows skulle dog gøres endnu et forsøg på at rette op på det, hvor kunstig intelligens hjælper til med at prioritere og håndtere, hvordan styresystemet skal tænde, slukke og optimere strømforbruget.

Her skulle det give potte med op til 50 procent længere driftstid med visse typer hardware, lyder det.

Nyt rul

Hudson Valley bliver på mange måder en skelsættende udgave af Windows, da den bliver først med en tilbagevenden til en treårig cyklus for nye Windows-versioner.

Hvor det tidligere lød, at Windows 10 skulle være den ’sidste Windows version’, bliver Windows 2024 altså den første nye version af systemet, som præsenteres tre år efter sin forgænger, Windows 11, som blev introduceret i november 2021.

Det er dog ikke sikkert, at det nye AI-drevne Windows kommet til at hedde ’Windows 12’. Kilder tæt på den nuværende udvikling af Hudson Valley siger overfor Windows Central, at man ikke ønsker at fragmentere Windows-økosystemet mere end det i forvejen er.

Lige nu er det fortsat et mindretal af Windows brugere, der benytter nyeste Windows med omkring 400 millioner Windows 11 brugere ud af 1,4 milliarder Windows brugere.

Inden den nye Windows slippes løs, er der dog til en punktopdatering af Windows 11 på vejen enten i februar ellers marts, noterer mediet.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering