It-branchens terror-overvågning på vågeblus

Branchens frygt for millionudgifter til logning af telefonopkald og e-mails får justitminister Lene Espersen (K) til at udskyde anti-terrorpakken - også kendt som logningsbekendtgørelsen - i Danmark. I stedet venter man på nye fælles krav i EU.

Danske it- og televirksomheder slipper fortsat for en omfattende investering i at overvåge danskernes internet- og teletrafik, selvom justitsminister Lene Espersen (K) allerede sidste år var klar med et udkast til en bekendtgørelse.

Udkastet blev dog skudt ned af en frådende branche, der frygtede millionudgifter til at gemme data, som i dag slet ikke opfanges.

Siden sidste år har en arbejdsgruppe med deltagelse af branchen og Justitsministeriet diskuteret bekendtgørelsen, som nu venter på, at EU indfører fælles regler på området.

- Det betyder, at der ikke er lavet en endelig bekendtgørelse, for man vil afvente det, der kommer fra EU. Det har ikke givet mening at lave særskilte danske regler på et tidspunkt, hvor EU laver regler på samme område, fortæller kontorchef Mette Lyster Knudsen fra Justitsministeriet.

Et års data

Bekendtgørelsen var en del af den anti-terrorpakke, som den danske regering indførte efter terrorhandlingen i USA 11. september 2001.

Udkastet lå klar i foråret 2004 og betød blandt andet, at teleselskaber blev forpligtet til at opbevare logfiler over al data- og telekommunikation i et år.

IT- og Telestyrelsen regnede sig frem til, at det ville koste fra 200.000 kroner og opefter for den enkelte teleudbyder, men telebranchen selv mener, at det bliver langt dyrere.

Allerede dengang krævede flere brancheorganisationer, at man ventede på fælles regler i EU, som skulle være klar i denne måned.

Svært at afgrænse

Også her er processen dog en smule forsinket, og i Justitsministeriet er man fortsat klar til at indføre danske særregler på området, hvis EU's initiativ ikke bliver til noget.

Trods knap et års møder i arbejdsgruppen har it- og telebranchen og regeringen ikke fundet fælles fodslag om, hvordan sådanne regler så kunne se ud.

- Det er relativt nemt at blive enige om de mere overordnede linjer, men når vi kommer ned i det tekniske detailniveau, så er det, at problemerne opstår. Det er svært at afgrænse, hvad der skal logges og svært at lave noget, der tager højde for den hurtige udvikling på det område, siger Mette Lyster Knudsen.

Storbritannien overtager EU-formandskabet 1. juli, og briterne har på forhånd meldt ud, at kravene om opbevaring af data er en sag, de vil køre videre med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere