Godmorgen og velkommen til onsdagens morgenbriefing fra Computerworld.
Det er endnu engang Thomas Møgelbjerg, der serverer dagens morgenfriske nyheder til jer.
God læselyst.
Det koster dig 8.000 kroner, hvis dit MitID bliver misbrugt
I går skrev jeg i morgenbriefingen, at Danmark ikke har set et eneste bankrøveri i to år.
Men økonomisk kriminalitet er langt fra et overstået kapitel i dansk sammenhæng. De seneste årtier har økonomisk kriminalitet flyttet sig fra fysiske røverier af pengeinstitutter til digitale svindelnumre, hvilket sidste år lokkede svimlende 56 millioner kroner ud af private ældre i Danmark.
Og hvis det lykkes de kriminelle at lokke offeret til selv at åbne sit personlige MitID og dermed ”frivilligt” overføre penge til en anden konto, er der udsigt til en ekstra regning på 8.000 kroner.
Det skriver Finans på baggrund af tre nye kendelser fra Pengeinstitutankenævnet.
”Reglerne for misbrug af Visa/Dankort er klare. Hvis der trækkes penge på kontoen, og MitID er blevet brugt til det, hæfter en bankkunde selv for de første 8.000 kr. Det kaldes groft uansvarlig adfærd og beskrives udførligt i Betalingslovens paragraf 100,” skriver Finans.
Ny arbejdsgiverforening for it-selskaber og datacentraler
Vi bliver ved Finans - dog ikke mediet.
Fra 1. januar 2024 er Finans Danmark udover at være interesseorganisation også en arbejdsgiverorganisation for datacentraler, it-selskaber, banker, realkreditinstitutter samt banknære – og banklignende virksomheder.
Det sker med et ønske om at samle kræfterne ét sted og derigennem sikre en bredere samfundsmæssig profil, skriver Finans Danmark på sin hjemmeside.
”Som samlet interesse- og arbejdsgiverorganisation kan vi nu yde en stærkere og mere effektiv indsats på tværs af både den politiske interessevaretagelse og i forhold til sektorens arbejdsgiverinteresser,” udtaler Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.
”Samtidig får vi et bredere grundlag til at bidrage til en række væsentlige samfundsdagsordener som arbejdsmarked, uddannelse, ligestilling og inklusion”, fortsætter han.
Foldbare telefoner vil overtage verden
Foldbare mobiltelefoner, der kan klappes ud og dermed blive dobbelt så store, vil om tre år udgøre mere end hver tredje solgte mobiltelefon.
Det skriver Berlingske på baggrund af en analyse fra Counterpoint Research, der forventer, at foldbare telefoner i 2027 vil udgøre mere end en tredjedel af samtlige premium-smartphones, der har en værdi på mere end 600 dollar (4.000 kroner).
Samsung, der sidder på 72 procent af det samlede marked for foldbare telefoner, har ifølge Financial Times fordoblet investeringerne i foldbare telefoner siden de nyeste to modeller – Galaxy Z Fold og Galaxy Z Flip – kom i butikkerne i august 2023 til startpriser på mellem 9.499 og 14.799 og kroner.
Berlingske skriver, at alle de større smartphoneproducenter med undtagelse af Apple nu satser på foldbare telefoner.
Men mens Samsung fortsat er verdens største mobilproducent, sidder Apple højt på tronen af de dyrere premium-smartphones. Her har Apple 71 procent af markedet og Samsung kun 17 procent, viser samme analyse fra Counterpoint Research.
X har tabt tæt på 75 procent af sin værdi, siden Elon Musk købte Twitter
Elon Musks titel som verdens rigeste mand, skyldes næppe hans investering i det sociale medie Twitter - i dag kendt som X - som han for 44 milliarder dollar købte i oktober 2022.
Siden købet har X nemlig mistet 71,5 procent af sin værdi, vurderer den amerikanske multinationale finansvirksomhed Fidelity.
Dermed skæres yderligere 10 procent af X’s værdiansættelse siden november måned, hvor Elon Musk under et live-interview med New York Times, sagde ”knep jer selv,” til de annoncører, som har valgt at boycutte annoncering på X.
Sikke en måde at afslutte onsdagens morgenbriefing på. God onsdag.