Artikel top billede

(Foto: IBM)

Sådan reagerer tech-giganterne på EU’s nye AI-lov

EU’s parter har vedtaget AI Act. Nu mangler blot tekniske detaljer. Tech-giganterne er i gang med at forberede sig. De store spillere er generelt mere positive end de små.

Tidligere på måneden nåede EU’s parter i mål med forhandlingerne om AI Act.

Der mangler stadig tekniske detaljer, men den politiske aftale er indgået.

Loven kommer til at sætte rammen for, hvordan AI skal udvikles og agere i EU. Derfor påvirker den i høj grad tech-giganterne, som skal rette sig ind efter den, men flere af disse er glade for at få spillepladen tegnet op.

Blandt andet hos IBM, som er begejstret for, at forhandlerne nu er nået frem til en aftale om AI-lovgivning.

“Vi har længe opfordret EU til at tage en nøje afbalanceret tilgang, fokuseret på at regulere højrisikoapplikationer af kunstig intelligens og samtidig fremme gennemsigtighed, forklarlighed og sikkerhed blandt alle kunstig intelligens-modeller,” udtaler Jean-Marc Leclerc, direktør for EU-anliggender hos IBM i en meddelelse og fortsætter:

”Efterhånden som lovgivere arbejder gennem de resterende tekniske detaljer, opfordrer vi EU's politiske beslutningstagere til at bevare dette fokus på risiko og ansvarlighed frem for algoritmer.”

IBM erklærer sig enige i målene om at udvikle AI sikkert.

”IBM ser frem til at arbejde sammen med EU-institutionerne, regeringerne og andre interessenter for at støtte den ansvarlige optagelse og styring af kunstig intelligens, så dens fordele kan nydes bredt på tværs af erhvervslivet og samfundet,” udtaler Leclerc.

Hos en anden tech-gigant SAP bliver lovpakken også budt velkommen.

”SAP hilser den politiske aftale om AI (EU’s AI Act) velkommen og støtter EU's ambition om at styrke AI-økosystemet. Vi er fortsat engageret med de respektive EU-beslutningstagere i den kommende overgangsproces for den nye forordning, samt også i AI-pagten, der for nylig blev lanceret for at bygge bro, før AI-loven træder i kraft,” lyder det fra Ellen Vig Nelausen, kommunikationschef hos SAP Danmark i et skriftligt svar til Computerworld.

Google og Microsoft venter

De to nok mest omtalte aktører inden for AI nemlig Google og Microsoft holder dog igen med at sige noget indtil de tekniske detaljer er på plads.

Indtil da henviser Microsoft politiske brancheorganisationer som Digitaleurope, oplyser Microsofts danske kommunikationschef Morten Skøtt.

Og fra Digitaleurope er der ikke fuld tilfredshed indtil videre, da reguleringen kan blive en byrde for virksomhederne.

”Vi har en aftale, men til hvilken pris? Vi støttede fuldt ud en risikobaseret tilgang baseret på brugen af ​​AI, ikke selve teknologien, men sidste øjebliks forsøg på at regulere fundamentmodeller har vendt dette på hovedet,” udtaler Cecilie Bonefeld-Dahl, generaldirektør hos Digitaleurope i en meddelelse og fortsætter:

”De nye krav – oven i andre gennemgribende nye love som dataloven – vil kræve mange ressourcer for virksomhederne at overholde, ressourcer der vil blive brugt på advokater i stedet for at ansætte AI-ingeniører. Vi bekymrer os især over de mange SMV-softwarevirksomheder, der ikke er vant til produktlovgivning – dette vil være ukendt territorium for dem.”

”AI-løbet er ikke noget, Europa kan gå glip af. Vi skal tænke længe over, hvordan vi kan kompensere for denne ekstra byrde og give virksomhederne her en kampchance.”

Organisationen er dog ikke udelukkende negativ, men har en række bekymringer. Udgangspunktet er, at lovgivningen kan være positiv.

”På trods af disse bekymringer mener vi, at AI-loven, hvis den gøres rigtigt, kan være en positiv kraft for AI-optagelse og innovation i Europa. Arbejdet på et teknisk niveau i de kommende uger vil være nøglen til at løse resterende spørgsmål og afklare de politiske retningslinjer,” lyder det fra interesseorganisationen.

De mindre er bekymret

Mens de større aktører grundlæggende er tilfredse trods nogle bekymringer, hersker der større bekymringer hos mindre iværksættere.

Her er der en frygt for, at AI-regler vil kvæle europæisk AI-innovation, mens resten af verden ikke er omfattet af samme regler.

“Det er vigtigt, at denne lovgivning ikke kun bliver for europæiske virksomheder. Den skal håndhæves, så alle virksomheder på det europæiske marked spiller efter samme regler,” siger Esben Gadsbøll, der er formand for interesseorganisationen Danske Tech Startups til Børsen.

Læs Computerworlds gennemgang af AI Act her:



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering