Artikel top billede

(Foto: Bogdan Hoyaux / Bogdan Hoyaux)

EU’s kæmpe AI-lovpakke trækker ud: Her er de største uenigheder

Uenigheder om centrale punkter får AI Act til at trække ud. Aftalen skulle have været indgået 6. december. (Opdateret)

Der var lagt op til, at AI Act skulle have været præsenteret, men forhandlingerne trækker i langdrag.

De afsluttende forhandlinger gik i gang onsdag 6. januar, og det lød til, at parterne var enige.

”Vi forventer, at der 6. december bliver indgået aftale om den nye kunstige intelligens-lovgivning,” sagde Christel Schaldemose, der er dansk EU-parlamentariker for Socialdemokratiet ved en pressebriefing 10. november og hun fortsatte:

”Den seneste melding, jeg har fået fra forhandlingerne er, at man er ved at være enige.”

Men siden da er forhandlinger gået i hårdknude. Forhandlingerne har nu kørt hele tirsdag nat, og onsdag morgen, og et planlagt pressemøde om aftalen er netop blevet udskudt.

Det skyldes, at der er uenighed om centrale punkter.

Mediet Politico har ligeledes for nylig beskrevet, at Frankrig, Tyskland og Italien ønsker en mindre restriktiv tilgang, der i højere grad baserer sig på selvregulering og hensigtserklæringer.

Men både i EU-parlamentet samt hos EU’s kommissær for det indre marked Thierry Breton advarer ifølge mediet om en model baseret på selvregulering.

Blandt de store uenigheder er, om AI må bruges ved biometri og om generelle regler vedrørende fundamentale store AI-modeller, som OpenAI’s software, og hvordan denne skal reguleres.

"Nu ser jeg, at vi rykker tættere på, men jeg kan se, at der stadig er en afstand. Så jeg vil ikke have, at vi skynder os og begrænser os til en bestemt dato," sagde den franske digitalminister Jean-Noel Barrot ved et pressemøde tirsdag.

Han advokerer for, at der vil være brug for mere dialog om AI-regler, og hvis der nås en aftale i dag.

"Jeg synes, det stadig er OK, hvis en ny trilog skal finde sted," sagde han.

Ifølge Reuters er partnerne ved at nå til enighed om, hvordan ChatGPT og lignende systemer skal reguleres. Men temaer som brugen af AI ved retshåndhævelse samt adgang til kildekoden for systemerne er emner, der endnu presser på.

EU-kommissær Thierry Breton fortæller, at der er sket mange fremskridt, og at forhandlingerne vil fortsætte fredag.

”Der er sket mange fremskridt i løbet af de sidste 22 timer med AI Act. Genoptagelse af arbejdet med EU-Parlamentet og Rådet i morgen kl. 9.00. Hold dig opdateret,” skriver han på X.