Den franske AI-startup Mistral AI har ambitioner om at bide skeer med helt store spillere som OpenAI's GPT-platform.
Og noget tyder på, at Mistral AI også har midlerne til at nå langt. I hvertfald er selskabet lykkedes med at fortælle investorerne, at de er værd at kaste penge efter. Rigtigt mange penge.
I juni måned lukkede Mistral AI den største seed-investeringsrunde på europæisk jord, da selskabet rejste 105 millioner euro – cirka 783 millioner kroner.
Og på det tidspunkt havde Mistral AI endnu ikke udviklet et eneste produkt.
I går åbnede Mistral AI så op for sin sin kommercielle platform, og timingen faldt sammen med, at selskabet også lukkede en serie A-finansieringsrunde på hele 385 millioner euro – næsten 2,9 milliarder kroner. Det skriver mediet Techcrunch.
Det værdiansætter ifølge Bloomberg Mistral AI til svimlende 2 milliarder dollar – lidt under 14 milliarder kroner. Og selskabet er ikke engang et halvt år gammel.
"Siden oprettelsen af Mistral AI i maj har vi forfulgt en klar kurs: at skabe en europæisk mester med et globalt kald inden for generativ kunstig intelligens, baseret på en åben, ansvarlig og decentraliseret tilgang til teknologi," siger Arthur Mensch, medstifter og CEO for Mistral AI, i en erklæring.
Og selvom Mistal AI er nystiftet, så er selskabets tre stiftere langt fra nye i branchen.
Arthur Mensch, virksomhedens administrerende direktør, har været ansat i Googles DeepMind. Hans medstiftere, Timothée Lacroix (CTO) og Guillaume Lample (Chief Science Officer), arbejdede tidligere for Meta.
Investeringsrunden er blandt andet finansieret af Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners, Salesforce, BNP Paribas, CMA-CGM, General Catalyst, Elad Gil og Conviction.
Spillede rolle i udformningen af AI-Act
Mistral AI spillede også en rolle i udformningen af EU's AI-act, der faldt på plads for få dage siden.
Den franske AI-startup har lobbyet for en total undtagelse for fundamentale modeller og siger, at reguleringen bør gælde for use cases og virksomheder, der arbejder på produkter, der bruges direkte af slutbrugere.
EU's lovgivere nåede frem til en politisk aftale for blot et par dage siden. Virksomheder, der arbejder med grundlæggende modeller, vil blive mødt med krav om gennemsigtighed og skal dele teknisk dokumentation og resuméer af, hvad der er i datasættene - altså ikke helt, hvad Mistral AI håbede på.
Ny platform åbner i dag
I september udgav Mistral AI sin første store sprogmodel, Mistral 7B, som er gratis at bruge under Apache 2.0-licensen - en open source-licens, der ikke har nogen begrænsninger for brug eller reproduktion ud over tilskrivning.
Selvom modellen kan køres af alle, blev den udviklet bag lukkede døre med et proprietært og hemmeligholdt datasæt.
Denne sprogmodel var dog ikke beregnet til at konkurrere direkte med OpenAI's GPT-4, da den blev trænet på et "lille" datasæt med omkring 7 milliarder tokens som parametre.
I dag åbner Mistral AI så op for betaversionen af sin kommercielle udviklingsplatform ’Mistral 8x7B’, der også er blevet udgivet under Apache 2.0-licensen og kan downloades gratis
En tredje model, Mistral-medium, er tilgængelig på Mistrals udviklerplatform. Den klarer sig angiveligt bedre end Mistral AI's andre modeller, og den er kun tilgængelig via den betalte API-platform.
Mistral AI arbejder på at udvikle en åben basismodel for AI på lang sigt.