Godmorgen. Så er vi halvejs igennem ugen på denne 13. december, hvor man traditionen tro fejrer lyset.
Det er nemlig Santa Lucia-dag, og på landets skoler og institutioner afholdes der Lucia-optog, hvor lyset bæres frem.
Computerworlds morgenbriefing finder vej både gennem lys og mørke, og det er endnu engang Thomas Møgelbjerg, der har sat dagens hurtige nyhedsoverblik sammen til jer.
God læselyst derude.
Ib Kunøe køber Columbus-aktier for 15. gang i år
79 millioner, 443 tusinde, 100 kroner og 99 øre.
Så mange penge har it-milliardæren Ib Kunøe købt Columbus-aktier for i 2023.
Og i går gjorde Kunøe det så igen, da han købte 45.503 Columbus-aktier til en samlet værdi af 321.378 tusinde kroner.
Det er 15. gang i år, at Ib Kunøe køber op i Columbus, og hans holdingselskab, Consolidated Holdings, er utvivlsomt den største aktionær i Columbus med lige under 59 procent af alle Columbus-aktier.
Ved udgangen af 2022 havde Columbus 7366 registrerede aktionærer.
3-chef låser ledernes mobiler væk
Morten Christiansen er topchef for teleselskabet 3’s aktiviteter i Skandinavien og Østrig, og en mand i hans position burde umiddelbart være tilhænger af, at mobiltelefonen bliver brugt så flittigt så muligt.
Men det kunne faktisk ikke være mere modsat, skriver Børsen.
Morten Christiansen mener nemlig, at mange arbejdspladser har en decideret ødelæggende mobilkultur, hvor den hyppige brug går ud over koncentrationsevnen.
Derfor har han købt specielle poser med lås, som bliver delt rundt før ledermøder i 3, som ledernes skal ligge deres mobiler i under møderne.
“Jeg har været direktør her i 18,5 år snart. Og det er jo klart, at hvis jeg sidder og sender mails kl. 1 om morgenen, fordi jeg ikke kan slippe mit arbejde, så vil jeg jo måske kun holde ti år, ikke? Vi bliver nødt til at være opmærksomme på at italesætte brugen af mobiltelefoner,” siger Morten Christiansen til Børsen.
Huawei søger investering fra Mercedes og Audi
Kinesiske Huawei arbejder gennem sit datterselskab Intelligent Automotive Solution (IAS) hårdt på at blive den dominerende leverandør af software og komponenter til elbiler.
Og nu har Huawei tilbudt Mercedes og Audi at købe mellem tre og fem procent af ejerandelene i IAS. Det skriver Reuters.
Huawei har været mål for amerikanske sanktioner siden 2019, og håbet er derfor, at en investering fra udenlandske investorer vil hjælpe med at forsvare virksomheden mod yderligere geopolitiske spændinger.
Skulle investeringen blive en realitet er det ikke første gang, at en tysk bilproducent samarbejder med en kinesisk virksomhed, for at få del i det lukrative elbilmarked.
Volkswagen har arbejdet sammen med den kinesiske elbilproducent Xpeng og chipdesigneren til autonom kørsel Horizon Robotics om at udvikle Kina-specifikke intelligente og forbundne elbiler.
Minister inviterer til folkehøring om kunstig intelligens
Ifølge digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) har kunstig intelligens potentiale til at revolutionere det danske samfund.
Derfor mener ministeren, at det er vigtigt, at den menige borger i Danmark bliver hørt, når det kommer til udnyttelse og regulering af AI.
Af den grund inviterer Marie Bjerre 350 repræsentativt udvalgte borgere til Nyborg, hvor de skal debattere, hvordan kunstig intelligens kan påvirke arbejdslivet, demokratiet, velfærden og den digitale sikkerhed.
”Det folkelige indblik er vigtigt, fordi det kommer til at få stor betydning for os. Vi kan få løst mange ting og gjort mange ting på en lettere måde. Det er perspektiver, jeg som digitaliseringsminister vil tage med i regeringens arbejde,” siger Marie Bjerre.
Vær med til at skabe et AI-kunstværk
Vi bliver i samme spor, for nu kan borgerne også være med til at skabe et nyt interaktivt kunstværk baseret på AI, når Københavns Professionshøjskole sætter ”fokus på de menneskelige værdier i en verden med stigende brug af kunstig intelligens,” som skolen skriver.
For hvordan kommer kunstig intelligens til at påvirke arbejdet som lærer, sygeplejerske eller jordemoder? Og kan vi holde fast i de vigtigste værdier i mødet mellem mennesker? Det skal det nye kunstværk skabe debat omkring.
”Vi vil skubbe til vores studerendes syn på digital teknologi, så de forholder sig reflekteret og kritisk til den digitale udvikling. Det gør vi allerede i undervisningen, men vi kan gøre det på en anden måde med et kunstværk, der virker sanseligt stærkt og samtidig skaber refleksion,” siger Jakob Harder, dekan for det lærerfaglige fakultet.
Bag værket står AI-kunstneren (hvad end det er) Cecilie Waagner Falkenstrøm, der inviterer alle interesserede med i skabelsesprocessen.
Værket lanceres til foråret og bliver udstillet på Københavns Professionshøjskoles campus i Carlsberg Byen. Den Obelske Familiefond støtter projektet med 1,5 millioner kroner.