Da den britiske naturforsker Charles Darwin udkom med Arternes Oprindelse i 1859, blev resten af verden rystet i sin grundvold over det paradigmeskift, som bogen tog udgangspunkt i.
Specielt sætningen ”Survival of the fittest” er gennem tiden blevet synonym med Darwin’s evolutionslære, og bogen ”Survival of the Richest” låner af tankegangen.
Nemlig ved at kredse om en katastrofal, verdensomspændende ”hændelse”, som man har brug for ekstraordinær forberedelse – og ekstraordinære ressourcer – for at overleve.
Forfatteren Douglas Rushkoff hørte første gang om dette fænomen til et møde med fem milliardærer.
De havde indkaldt ham til et møde for at høre hans mening om, hvordan de bedst kunne udnytte deres rigdom til at overleve en verdensomspændende katastrofe.
Til hans overraskelse abonnerede de nemlig på en forestilling om, at den eneste måde de kunne overleve den begivenhed på, var ved at have nok penge og etablere de rette højteknologiske flugtruter.
Herunder i form af rejser til Mars, afsidesliggende bunkers, metaverser, kunstig intelligens og andre løsninger, der kan hjælpe de rige med at overleve.
Douglas Rushkoff er forfatter, dokumentarist og – det er ikke en overdrivelse – ganske aktivistisk anlagt, ligesom hans bog undertiden kammer over i foragt for blandt andet de meget rige.
Men kan man bære over med det, så rejser den dog alligevel interessante problemstillinger.
Herunder en relevant kritik af, hvordan teknokratisk anlagte velhavere ofte virker til at være fanget i en tankegang, der favoriserer kvantificerbare data og har en stærk tro på teknologi som løsningen på samtlige verdens problemer – især dem, som deres egen teknologi har skabt.
Titel: Survival of the Richest
Forfatter: Douglas Rushkof