Artikel top billede

(Foto: EUROPEAN UNION / Zucchi Enzo)

EU's AI Act i dødvande: Uenigheder truer med at udskyde lovgivning

AI Act skal regulere brugen af kunstig intelligens for EU’s 27 medlemslande og unionens 450 millioner borgere. Uenigheder mellem parterne truer dog med at udskyde lovgivningen.

Lovteksten til AI Act, der er EU's forsøg på at tøjle kunstig intelligens, blev i juni formelt stemt igennem i Eurpa-Parlamentet.

Det åbnede døren for de såkaldte trilog-forhandlinger, der er den sidste fase i lovgivningsprocessen, der omfatter indledningen af forhandlinger med EU-rådet og Kommissionen.

Og mange havde håbet på, at man ville nå en endelig aftale inden årets udgang.

Uenigheder om de såkaldte foundational models har dog besværliggjort forhandlingerne.

Det skriver Reuters.

Mediet skriver, at der allerede har været tre runder af drøftelser, og en fjerde er planlagt i denne uge. Hvis man heller ikke bliver enige her, så forventes en ny drøftelse til december.

Hvis parterne ikke er blevet enige inden da, vil hele planen blive udskudt til 2024.

For at forhindre det, har Spanien, der overtog formandskabet for EU-rådet i juli og sidder i formandsstolen indtil udgangen af december 2023, har i den forbindelse fremlagt et kompromisforslag.

Stridspunktet

I det spanske forslag lægges der op til at skelnes mellem foundational models og very capable foundational models.

Sidstnævnte vil omfatte modeller, der har flere end 45 millioner brugere og vil derfor blive underlagt strengere regler, som blandt andet omfatter at udviklerne bag disse modeller skal være forpligtet til at vurdere de potentielle risici ved modellerne.

Derudover skal udviklerne underkaste disse modeller test i udviklingsprocessen og efter, at den relevante modellerne er blevet udrulles på markedet.

Derudover skal de undersøge træningsdata for bias, validere d ata og offentliggøre teknisk dokumentation, før modellerne udrulles på markedet.

Modstanderne af denne fremgangsmåde plæderer for, at størrelsen på modellerne ikke nødvendigvis hænger sammen med risici.

Adskillige år, før lovgivningen træder i kraft

Det ventes, at lovgivningen først kan træde i effekt om adskillige år, men indtil da har EU-kommissær Margrethe Vestager opfordres virksomheder til at følge en frivillig "code of conduct".

Når AI Act er endeligt vedtaget, vil lovgivningen komme til at regulere brugen af kunstig intelligens for EU’s 27 medlemslande og unionens 450 millioner borgere.

På globalt plan er lovgivningen den første af sin slags.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering