Android-tablets har længe levet i skyggen af tablet-markedets ubetingede regent, Apples iPads, da producenterne lever med en strid modvind i form af et Android-økosystem, som ikke er gearet til det store lærred, tablets tilbyder.
Men efter flere års stilstand begynder tingene at rykke på sig.
Altafgørende er det, at Google lægger fornyede kræfter ikke bare i at fremstille en tablet, men også i at udbygge det økosystem af apps og software, der kan udnytte det større skærmareal.
Den kommende Android 14, som står til at debutere i de kommende uger, vil blandt andet byde en dedikeret procesbjælke, ligesom i Windows og MacOS.
Men vigtigst arbejder Google mere aktivt med tredjepartsudviklere, så flere Android-apps nu tilpasse til tablet-brug. Over 50 førende apps er for nyligt kommet i folden.
Derfor er tiden moden til at se på de tablets, der udgør de bedste køb lige nu, for der er faktisk nogle interessante enheder at få i prislejet omkring og under de fem tusinde kroner.
Google Pixel Tablet – gratis hub kan ikke redde den
Googles Pixel Tablet skulle være selskabets comeback-enhed til tablet-scenen.
Og så byder den tilmed på en snedig integration med en højttaler-dock, der forvandler enheden til en smart-skærm, der kan styre blandt andet smart-hjemmet med tekst, touch eller tale.
Selve enheden fungerer fint, men man kommer ikke uden om, at den er mere klodset og skrabet at se på end de øvrige tablets derude.
Prisen på 5.299 kroner, vel at mærke inklusiv dock, puffer den samtidig over feltets øvrige konkurrenter, hvorfor den lander på en bundplacering i denne stortest.
OnePlus Pad – kun Android spænder ben
OnePlus har skabt en meget lækker og overbevisende enhed sin allerførste tablet, OnePlus Pad – og så er dagsprisen på omkring 3.500 kroner.
Men selskabet kan desværre ikke komme ud over de begrænsninger som Android-styresystemet desværre byder på.
OnePlus er traditionelt set gode til at opdatere sin enheder hurtigt, så Android 14 kan vise sig hurtigt at forbedre situationen.
Og indtil da får man en nydelig og kompetent, men også begrænset, tablet til adspredelse som film, spil og mobil-apps.
Lenovo Tab P12 - meget for pengene
Testens billigste enhed debuterer ved bare 3.300 kroner, men byder alligevel på den største og mest pixel-rige skærm (12,7 tommer 3K opløsning) og der følger endda en pen med i handlen.
Lenovo har dog gjort nogle besparelser i maskinrummet, hvilket afspejler sig en noget mere moderat ydelse end hos det øvrige felt.
Kan man leve med den ulemper – og Android økosystemets generelle begrænsninger får man dog meget maskine for sine penge.
Samsung Galaxy Tab S8 - den regerende Android-mester
Med over et år på bagen er Samsung Galaxy Tab S8 er ikke længere nogen ny sag. Afløseren, Tab S9, er faktisk allerede ude.
Med en dagspris på lige omkring 5.000 kroner er Galaxy Tab S8 er dog en tredjedel billigere end den nyere model, som Samsung prissætter udenfor denne sammenligning.
Samsung Tab S8 er dog ingenlunde forældet performancemæssigt, men kan sagtens løbe om kap med de nye modeller.
Samtidig tilbyder den et af de mest omfattende økosystemer til en tablet, hvis lige ikke findes udenfor Apple-universet. Dex, SmartHub, S Pen, Knox, m.m. – listen over særlige Samsung-funktioner er lang.
Og vinderen er…
At teste en stribe Android-tablets i rap minder en gentagne gange om, hvor langt Apple er foran med sine iPads.
Det er som sådan ikke producenternes skyld, men faktum er, at min Booking.com-app eller min bank-app ser forfærdelige ud på det store lærred.
Med Googles comeback på tablet-scenen er der dog håb for, at Android-oplevelsen på en tablet tages mere seriøst.
Når man ser på de enheder som Samsung, Lenovo og OnePlus leverer, er man ikke i tvivl om, at der er lagt seriøse kræfter i at skabe gode enheder, på trods af Androids mangler.
Skal man pege på en enkel vinder i dagens stortest, rager tablet-debutanten OnePlus et halvt hoved højere end både Samsung og Lenovo med sin ’Pad’. Her er det nemlig lykkedes selskabet at skabe en nydelig, anvendelig tablet til en stadig skarpere pris.