Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Computerworld)

OnePlus første tablet er lovende – lige indtil Android kommer og spænder ben

OnePlus får en glimrende tablet-debut med sin første tablet, OnePlus Pad. Desværre snubler selskabet det samme sted som selskabets Android-konkurrenter er snublet.

Det er ikke nemt at være tablet-producent i Android. Priserne er i bund alt imens, at Apple suger alt ilten til sig med sit veludviklede iPad-økosystem.

Her kommer OnePlus' debut som tablet-producent som en mulig lise, for selskabet har tidligere udvist en fin evne til at levere pæn hardware til rimelige priser.

På papiret har OnePlus' første tablet, OnePlus Pad, et stort potentiale.

Her får man en flot skærm, lækkert design og forarbejdning og endda mulighed for noget snedigt tilbehør såsom et tastatur-cover med touch-felt, pen og lynlader.

Men er det nok?

Nydelig sag

Selv om OnePlus er blandt de billigere tablets, som markedet har at byde på, opleves enheden aldrig som noget, der hører til på tilbudshylderne.

OnePlus’ sans for at skabe elektronik, der synes dyrere end det er, lever tydeligvis videre her.

Det illustrerer sig ved enhedens nydelige konstruktion i børstet metal, som her serveres i en yderst vellykket mørkegrøn farve.

Den er kun brudt af en tynd stribe langskanten til der, hvor de nødvendige antenner sidder – igen en vellykket disposition.

Bagsiden byder på en let riflet effekt, med et markant kighul til kameraanordningen som fikspunkt, hvor andre producenter bare klasker kameramodulet bagpå, som en eftertanke.

Hele enheden vejer 552 gram, hvilket gør den til lidt tungere end sædvanlige 11 tommers tablets, men det bidrager nu også til at få enheden til at virke solid og eksklusiv – og så skal man ikke glemme at skærmen strækker sig over 11,6 tommer og dermed også tilbyder lidt mere skærmareal.

Der følger ingen oplader med i salgsæsken, hvilket er lidt ærgerligt, for særlig hurtig opladning skulle netop være en af tablettens egenskaber.

Med en 80 watts oplader lykkedes det mig at lade det store 9.400 mAh batteri halvt op på en halv time og dermed sikre mig tre til fem timers ekstra underholdning eller andet mere nyttigt.

Flotte farver

Det gode indtryk fortsætter, så snart skærmen tændes, hvor man mødes af et farve- og kontrastrigt lærred på 11,6 tommer og masser af pixels (2.800 gange 2.000).

Formatet er lidt atypisk med et 14:10 forhold mellem bredde og højde, men det er stort set identisk med det velkendte A4-format, som glimrer ved at være velegnet til at vende både den ene eller den anden led.

Formatet giver også mere plads i top og bund, så der generelt er mere albuerum til apps og spil i forhold til nærliggende konkurrenter som Apples iPad Air og Googles Pixel Tablet.

Man finder ingen avancerede OLED eller mini-LED teknologier ombord, men man får tilgengæld en skærm med op til 144 Hz opdatering, hvilket gør at spil og interface afvikles helt uden gnidninger.

Lærredet akkompagneres af fire højttalere, der forstår at sende Dolby Atmos lyd i den rigtige retning, alt efter hvordan du holder tabletten.

Ud over at være strategisk velplacerede, leverer de klar lyd, der kan vække film og spil til live. Når der skrues godt op siver bunden noget ud af lydbilledet, mens kvaliteten generelt forringes.

Du skal til gengæld også være glad for lyden, for her er ikke nogen 3,5mm udgang til et eventuelt headset. Her skal du i stedet forbi en USB-C adapter eller bluetooth.

Særpræget mekanik

Inde i maskinrummet på OnePlus Pad snurrer en otte-kernet processor signeret af Mediatek. Denne har otte gigabyte ram og mellem 128 og 256 gigabyte lagerplads at udnytte.

Denne gør det faktisk udmærket, selvom den ikke er signeret af specialister som Qualcomm eller Samsung.

Performance-mæssigt lander den dog en tand (10-20 procent) under den score som Samsungs Galaxy Tab S8 eller Googles Pixel Tablet leverer i benchmarks.

I praksis vil du dog næppe bemærke det, men du kan i stedet glæde dig over at det sammen med det store batteri kan klare over 10 timer på en opladning.

Iltfattig software

OnePlus har igennem de seneste år afveget stadig mere fra det rendyrkede Android, som Google har bygget til smartphones.

I stedet tyr OnePlus til sin egen overbygning kaldet ’OxygenOS’, som her er baseret på nyeste Android 13 styresystem.

Selskabet giver dog som altid gode muligheder for at skræddersy softwaren til ens præferencer.

Den hjemmebryggede interface er til gengæld præget af, ringe danske oversættelser i menuer og indstillinger, som af den grund ikke er lige til at tyde.

Her støder OnePlus samtidig ind i de udfordringer, som altid har plaget tablet-producenter i Android-land – de skal tilpasse et styresystem og et app-katalog, som er tiltænkt små skærme til det store lærred.

Det er et evigt problem, som Google vil forsøge at rette op på, både med kommende versioner af Android samt ved selv at være tilbage i tablet-gamet.

Selskabet har i forbindelsen med lanceringen af Pixel Tablet også meldt, at flere end 50 tonangivende Android-apps nu optimeres til det større format.

Ingen arbejdshest

OnePlus har også forsøgt at gøre sit til at få sin tablet til at udnytte skærmarealet bedre.

Det ser man eksempelvis tage to fingre og føre dem ned over skærmen for at dele visningen op i to – en ganske snedig måde at få to app-vinduer op på med eksempelvis mail og browser på en gang.

Du kan dog ikke have to gange Word eller Chrome-kørende – den slags multitasking kræver et ’voksent’ styresystem. Man kan heller ikke slutte en ekstern skærm til enheden.

Med OnePlus Tab følger også muligheden for at få et overraskende lækkert tastatur-cover med indbygget pegefelt til 1.159 kroner.

Man kan også tilkøbe en bluetooth pen kaldet 'Stylo' til 769 kroner.

Det er et af de bedre af slagsen, da det både lystrer øjeblikkeligt igennem sin fysiske forbindelse til enheden og nogle udmærkede taster.

Selve pegefeltet er til gengæld meget lille, men det går an, selvom man hurtigt vil opdage, at Android først og fremmest er optimeret til touch-betjening.

Selve coveret kan desværre kun indstille skærmen i en bestemt, og lidt for stejl vinkel, hvilket igen begrænser mulighederne for at finde sig godt til rette ved maskinen i længere tid.

Tilslutningsmæssigt bliver jeg også lidt begrænset af, at der kun er en enkel USB-C port at arbejde med. Det bliver altså ikke muligt at slutte mus, en ekstra skærm eller andet tilbehør til, medmindre det kører over bluetooth.

Android holder OnePlus tilbage

OnePlus har skabt en lækker maskine med OnePlus Pad – og så er dagsprisen på lige omkring fire tusinde kroner.

Men selskabet kan desværre ikke komme ud over de begrænsninger som Android-styresystemet desværre byder på.

Der er flere tegn på, at situationen står til at blive bedre, nu hvor Google gør sig reelle bestræbelser på at gøre Android anvendeligt som tablet-system.

Men indtil da, er OnePlus henvist til at være både nydelig og kompetent, men også begrænset, tablet til adspredelse som film, spil og mobil-apps.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering