Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Samsung viser vejen for fremtidens Android-tablets

Samsung Galaxy Tab S8 er fortsat et af de bedste bud på en Android-baseret tablet.

Med sin Tab-serie, som går helt tilbage til 2010 – samme år som Apples allerførste iPad udkom - er Samsung klodens mest erfarne producent af Android-tablets.

Men hvor Samsung på mobilfronten kan kalde sig for verdens største producent, halter den sydkoreanske tech-gigant en del efter Apples notoriske iPad.

Samsung har ellers en ret komplet serie at byde ind med, hvor dagens testemne, Tab S8, går i krig med Apples mest populære format herunder både den klassiske iPad, iPad Air og iPad Pro med 11 tommer skærm.

Solid sag

Når det gælder skærmen, er Tab S8 ikke så velekviperet som Samsungs finere Tab S8+ og den mægtige Tab S8 Ultra.

Tab S8-skærmen er mindre med sine 11 tommer i 16:10 format, men den frodige og kontrastrige AMOLED-teknologi er også vraget til fordel for en mindre kontrastrig TFT-teknologi. Her opdateres dog med 120 Hz, hvilket sikrer, at alt afvikles ganske flydende, så længe processoren ellers kan følge med.

Lærredet akkompagneres af fire højttalere, der tilpasser sig den retning skærmen vender.

De gør en god figur og stempler ind som de bedste blandt de Android-tablets, jeg har testet i nyere tid.

I takt med at du skruer op for lyden, bliver bas dog stadig mere en mangelvare.

Flotte farver

Samsung Tab S8 er ligesom sin direkte konkurrent Apple iPad Air skåret ud af et stykke aluminium.

Man kunne endda beskylde Samsung for at skele lidt for meget til designelementer fra iPaden med de slanke og kantede design, der bydes på.

Samsung Tab S8 er dog sværvægteren i det selskab, med en vægt der er omkring 10 procent højere, til trods for samme skærmareal. Mervægten synes dog i at ligge i en større godstykkelse, som får enheden til at virke ganske solid.

Den kan, i lighed med den øvrige S8-serie, ekviperes med et dedikeret tastatur-cover til at lette med at få mails og dokumenter af vejen. Samsung S-pen er naturligvis også understøttet.

Ingen Samsung-mekanik

Inde i maskinrummet er det ikke længere Samsungs egenudviklede processor, der findes, men en Snapdragon 8 Gen 1 signeret af Qualcomm.

Det er heldigvis en relativ højtydende sag, der siden er blevet overhalet af anden generation, men som stadig er noget af det bedste, du kan finde i Android-land.

Den yder faktisk en smule over det niveau, som nyere konkurrenter som OnePlus Pad og Googles spritnye Pixel Tablet præsterer.

Denne fine ydelse serveres samtidig over lang tid. Der kan regnes med solide ti timers let brug og endda mere, hvis skærm blusses ned.

Tabletten kan også oplade tjept, hvis du bruger en stærk oplader. Med min bærbars 65 watts oplader er det lykkedes at tanke næsten halvt op på en halv time.

En snedig detalje er, at tabletten er i stand til at fungere som powerbank og derfor kan oplade f.eks ens smartphone. Den sorte stribe på bagsiden er samtidig også en magnetisk landingsplads og ladeflade til den medfølgende S-pen.

Android-udfordringer

Som med de øvrige Android-baserede tablets, jeg har testet for nyligt, er den største udfordring selve Android økosystemet.

Styresystemet og dets tilhørende økosystem er langt overvejende tiltænkt mobiltelefoner, hvilket afspejler sig dels i det ringe udvalg af tablet-optimerede apps samt i visse uhensigtmæssigheder i brugen.

Samsung har dog drysset et par funktioner over systemet, der gør det lettere at udnytte det store skærmareal.

Modsat andre Android-tablets (selv Googles egen) er det muligt at have to gange Chrome-browsere side om side, omend skaleringen er forskellig på to ellers identiske hjemmesider.

Decideret uheldigt er det tilgengæld, at mange mobil-apps vises på den lange led, selvom enheden er vendt i landskabsformat.

Samtidig bringer Samsung nogle snedige funktioner, såsom muligheden for at fungere som ekstern skærm med en Windows 11 maskine. Omvendt kan Tab S8 også fungere med en ekstern skærm – den dock jeg prøvede funktionen med, fungerede dog ikke – her skal man ty til Samsungs dedikerede Dex-dock, som samtidig tilbyder et decideret desktop-miljø.

Dertil kommer Samsung omfangsrige Smartthings sammenspil, hvor du hurtigt kan spejle indhold på mobil, pc eller smart-tv, samt styre eventuelle smart-home enheder.

Samsungs S-pen fortjener også ros for at være en effektiv måde ikke bare at tegne på enheden på men også at fjernstyre enheden, markere samt klippe indhold og oversætte tekst.

Hvad du ikke får, er muligheden for et dedikeret tastaturcover med touch-felt. Det tastatur-cover der tilbydes fra Samsung selv, byder kun på en bestemt betragtningsvinkel.

Samsung-fordele

På papiret er Samsung Tab S8 en lidt aldrende sag, der rent teknologisk begynder at få rynker.

Processoren er af en ældre generation, den er lidt tungere end sine nærmeste konkurrenter, og så er dagsprisen (4.900 kroner) højere end Android-konkurrenternes.

Når det er sagt, er Samsung den Android-producent som er lykkedes bedst med at styre udenom de indlejrede svagheder i Android-økosystemet, hvilket i sig selv gør enheden til den mest anvendelige i Android-universet.

Ydelsen, driftstiden, kameraerne og skærmen fejler bestemt ikke noget og sammen med Samsungs mange økosystemsfordele, gør det Samsungs Tab S8-kollektion til en reference iblandt Android-tablets.


Loading ikon