Selv om almægtige Google sidder på klodens mest udbredte styresystem, Android, har selskabet gang på gang døjet med at få bredt styresystemet ud til det større lærred.
Google har ellers forsøgt igen og igen at kickstarte sin tablet-forretning, først med de prisvenlige, men ikke særlige ambitiøse, Nexus 7 serie og siden med de større og dyrere, men ikke særligt succesfulde Nexus 9, Nexus 10 og det deciderede flop med Google Pixel Slate.
Men godt fem år efter Googles sidste forsøg, er selskabet atter på banen med det, der ligner et lovende bud på en tablet: Google Pixel Tablet.
En to-i-ener
Modsat sidste tablet-forsøg, gør Google sig ikke nogen ambitioner om at konkurrere med laptop-lignende hybrid-tablets som Microsofts Surface Pro, Apples større iPad Pro, Samsung Tab S8 Ultra eller OnePlus nye Pad.
Det siger en del om hensigterne, at Google ikke har udviklet noget dedikeret tastatur eller en pen til enheden.
Men der er alligevel tænkt ekstra funktionalitet ind i enheden, som leveres med et ganske unikt tilbehør, en ’Charging Speaker Dock,’ som fungerer som både som en base og en ekstra højttaler, hvor Pixel Tablet kan oplades og overtage funktioner fra smart-skærme som Google Nest Hub eller Hub Max.
Den er altså både tablet og smart-controller i en og samme enhed.
Typisk Android-tablet
Pixel Tablets primære funktion er dog utvivlsomt at fungere som en tablet, hvor kerneopgaverne er at levere adspredelse, spil, browsing og måske endda at klare lidt let kontorarbejde.
Her er arbejdsfladen en 11 tommer stor skærm med en skarp QHD-opløsning, der betjenes ved touch alene.
Kontrasten er glimrende, farverne er velafstemte og lysstyrken fejler ikke noget.
Det ærgrer dog lidt, at frekvensen er holdt nede i småhakkende 60 Hz, og at formatet på 16:10 er bedre egnet til at vise sager i landskabsformat end i portrætformat. Men sådan har det nærmest altid været i Android-verdenen.
Lærredet akkompagneres af den efterhånden almindelige lydopsætning med fire højttalere, der retter stereolyden til, alt efter hvordan den holdes. Selve lyden er udmærket,
Selv skærmen er serveret i et aluminiumskabinet, men det er ikke noget der rigtig kan ses eller føles, da denne er belagt med en coating, som vist nok skal minde om keramik, men som nu godt kan narre nogen til at tro, at Pixel Tablet er støbt i ydmyg plast.
Resultatet bliver derfor, at den virker billigere end nydelige alternativer som OnePlus Pad eller Apples iPad Air. Denne musegrå farve og fraværet af enhver form for design-lækkerier bidrager heller ikke til at løfte kvalitetsoplevelsen.
Vægten på 493 gram er også lidt mere, end hvad godt er, når nu skærmen ikke er større.
Lægger du det skræddersyede Pixel-cover til, ryger vægten op på 735 gram, hvor den begynder at gøre opmærksom på sig i ens taske. Det koster i øvrigt rigelige 799 kroner.
Til gengæld får man et meget beskyttende cover med for besværet og ganske anvendeligt støtteben, som kan placeres i alle tænkelige vinkler.
Din digitale hushovmester
Med i handlen får du derimod den snedige opladnings-base, som forvandler din tablet til en din digitale hushovmester, som lytter og lystrer ved dine stemmekommandoer via Googles assistent
Dertil byder den på en større højttaler (en enkel 43,5mm driver – ligesom i Nest Hub) end dem, der i sagens natur kan være i den slanke tablet.
Det er en klar opgradering lydmæssigt, men der skal ikke forventes noget musikalt vidunder af den lille sag.
Den kan dog - ligesom tabletten - indgå i et Chromecast setup, som der kan streames til eller fra.
At slutte den til basen er en smal sag, takket være nogle stærke magneter der positionerer og holder Pixel Tablet på sin plads.
At få tabletten op igen kræver dog begge hænder, for magneterne synes ikke at have lyst til frivilligt at give slip.
Når den er sluttet til, får du serveret en oversigt over vejret og et valgfrit fotogalleri, med enten dine eller udvalgte fotos at se på.
Dertil kan den give dig udvalgte notifikationer og særligt tilpassede ’overblik’ til en række særlige funktioner såsom timere, forbundne enheder, fitness-trackere eller pakkeleveringer.
Hub-tilstanden skifter dog hurtigt over til den sædvanlige tablet-interface, når du begynder at prikke til den.
Her savner jeg dog en snedig måde at låse tabletten op, som for eksempel ansigtsgenkendelse, for at taste kode eller ramme den lidt upålidelige fingeraftrykslæser kan man hurtigt blive træt af.
Du kan selvfølgeligt have flere konti tilknyttet enheden og der er tilmed mulighed for en børnevenlig sær-indstilling til poderne.
Android-tablet på godt og særlig ondt
Pixel Tablet er født med Android 13 ombord – hvilket betyder at Googles vellykkede interface fra Pixel-telefonerne med skræddersyede system-farver og overskuelige menuer lever videre.
Det betyder dog også, at interfacet og økosystemet bærer tydeligt præg af, at være møntet på de mindre smartphone-skærme.
Når det gælder selve interfacet, har Google dog ikke gjort sig større bestræbelser med overgangen til den større skærm.
Man kan godt dele skærmen i to apps og overføre indhold fra app til app, men man kan ikke have to gange Chrome-browseren kørende side om side.
Således vil der opleves en del spilplads i de fleste apps, som du finder i Googles Play-butik, om end selskabet er i samarbejde med mere end 50 toneangivende app-udviklere om at bringe mere tablet-venlige versioner af deres respektive apps.
På sigt er der tegn på, at Android 14 vil bringe mere med sig til det store lærred, herunder muligheden for mus-input, hvilket tyder på, at styresystemet gerne vil vokse til mere på sigt.
Allerede nu kan man glæde sig over, at Google holder igen med præinstalleret bloatware – ud over selskabets egen app-pakke naturligvis.
Kvik sag – så længe det varer
Pixel Tablet drives frem af den samme fine processor, somman finder i Pixel 7 telefonerne: Selskabets egenudviklede Tensor G2-processor.
Ligesom i Pixel 7-mobilerne gør den en god figur uden dog at vinde førstepladser i benchmark-tests.
Mange af de fordele, der findes ved processoren, såsom en kraftig dedikeret AI-processor til at drive Googles AI-styrkede funktioner er dog ikke nær så anvendelige her.
Eksempelvis kan kameraet godt nok få fjernet støj og gøre billederne skarpere via kunstig intelligens, men da både front- og bagkameraets otte megapixels uden autofokus er ganske sløje til at starte med, er man altid bedre tjent med mobilens kamera i stedet.
Den gode driftstid, som jeg har oplevet i Pixel-telefonerne, overføres heller ikke rigtig her, da Google har udstyret tabletten med et relativt beskedent batteri – omkring en tredjedel mindre end det, som man finder i OnePlus Pad.
Noget vej endnu
Google kommer næppe til at gøre noget tablet-comeback med sin nye Pixel Tablet.
Selve enheden fungerer fint, men man kommer ikke uden om, at den er mere klodset og skrabet at se på end de konkurrerende enheder. Android-økosystemet er fortsat ikke klar til det store tablet-lærred.
Måske er det af samme grund, at Google alene sælger Pixel Tablet sammen med opladningsbasen for at bruge den øgede funktionalitet til at retfærdiggøre prisen på 5.299 kroner.
Sagen er bare den, at man allerede nu kan finde en Nest Hub til under en plovmand, og at de til trods for den pris ikke flyver ned fra elektronikhylderne.
Realiteten er jo, at vi jo alle sammen har en smart-hub lige ved hånden, kaldet en smartphone. Og så vil du som Pixel Tablet bruger alene stå tilbage med en tablet med et smartphone-interface.