Artikel top billede

(Foto: Dima Solomin/Unsplash)

Fra på mandag skal Facebook-ejer Meta betale en daglig bøde på en million kroner i Norge

Det norske Datatilsyn begynder mandag at udstede dagbøder til Meta på en million norske kroner for misbrug af persondata.

Fra mandag skal Meta - der står bag Facebook og Instragram - betale en million norske kroner i bøde hver eneste dag i Norge.

Sådan lyder det fra det norske Datatilsyn, der mandag begynder at udstede dagbøder til Meta for manglende overholdelse af de norske dataregler.

Det sker efter, at det norske tilsyn i midten af juli meddelte Meta, at selskabet skulle skrue ned for sin datahøst på brugerne.

Blandt andet krævede det norske tilsyn her, at Meta skulle stoppe med at logge brugernes fysiske placering med henblik på at præsentere målrettede reklamer for dem.

Meta fik dengang til 4. august til at rette ind. Men det er ikke sket, meddeler Datatilsynet.

“Vi mener fortsat ikke, at Meta har vist os, at de følger beslutningen, og derfor vælger vi at udstede tvangsbøder,” siger sektionschef i det norske tilsyn, Tobias Judin, til norske VG.

I første omgang vil Meta blive præsenteret for dagbødewr frem til 3. november. - altså i alt 81 dage.

Meta har allerede til byretten i Oslo anmodet om opsættende virkning - altså at bøderne udsættes til en eventuelt domsstol har truffet afgørelse i sagen.

“Men vi mener ikke, at der er grundlag for en udsættelse,” siger sektionschefen.

Det norske datatilsyn mener, at netop kommerciel overvågning af brugerne er blandt de største trusler på internettet i dag.

“Når Meta bestemmer, hvilke annoncer, man ser, bestemmer de også, hvilket indhold, man ikke ser. Det påvirker ytrings- og informationsfriheden i samfundet,” har det tidligere lydt fra det norske tilsyn.

I begyndelsen af juli afgjorde også EU’s øverste domstol, at Meta ikke må høste brugerdata til adfærdsbaseret annoncering.

I december sagde datatilsynet i Irland (DPC), hvor Meta har sit europæiske hovedkvarter, at firmaet skal stoppe med adfærdsbaseret annoncering.