Artikel top billede

Den kan måle tryk, varme gas og formen på et virus. Nu "kvantetromme" kan i fremtiden udstyre smartphones med et ekstremt præcist måleapparat

Et nyt kvantemåle-apparat er ved at tage form på Niels Bohr Instituttet i København, og nu har forskere knækket koden til at få den ind i chippen i din smartphone.

Et nyt supermåleapparat er på vej til vores mobiltelefoner. En ny kvantesensor, som forskere på Niels Bohr Institut i Københvan har udviklet, skal gøre opmåling af stort set alt tilgængeligt for alle med en mobil.

Den såkaldte "kvantetromme" kan måle tryk, varme, gasudslip, magnetisme og et væld af andre ting med ekstrem præcision. Det kan sågar scanne formen af et enkelt virus.

Det nyeste gennembrud i udviklingen er, skriver institutet, at apparatet nu virker den ved stuetemperatur og kan derfor være på vej i vores telefoner.

Denne "kvantetromme" består af en tynd membran, der vibrerer som et trommeskind. Men det sker med så små maksimale udsving, at kvantefysikkens love er nødvendige for at beskrive, hvad der sker.

"Med andre ord vibrerer den utrolig hurtigt. Det betyder, at trommen kan bruges som et ultra præcist måleapparat - en kvantesupersensor," lyder det.

”En ændring i lufttryk, temperatur eller tilstedeværelsen af en gasart for eksempel, de vil påvirke den måde trommen vibrerer, og med en laser kan vi aflæse det helt nøjagtigt. Men det er jo kun begyndelsen," forklarer professor Albert Schliesser fra Niels Bohr Institut.

Han uddyber:

"Ved at sætte et lille stykke metal eller en lille magnet på membranen, kan vi også detektere elektriske og magnetiske felter med ekstrem præcision," siger han.

Som sagt, så handler det seneste gennembrud i udviklingen om, at supermåleren nu kan bruges ved stuetemperatur, uden at få støj fra det tempererede miljøs tilfældige bevægelser.

Men med en egenudviklet støddæmper med en speciel laser-afkølingsteknik, kan NBI-forskerne nu opnå den ekstreme præcision selv ved stuetemperatur.

Det betyder, at sensoren nu kan gøres lille nok til at komme i en chip, og dermed blive lettere tilgængelig for eksempelvis virksomheder, til brug i produktion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere