Et nyt supermåleapparat er på vej til vores mobiltelefoner. En ny kvantesensor, som forskere på Niels Bohr Institut i Københvan har udviklet, skal gøre opmåling af stort set alt tilgængeligt for alle med en mobil.
Den såkaldte "kvantetromme" kan måle tryk, varme, gasudslip, magnetisme og et væld af andre ting med ekstrem præcision. Det kan sågar scanne formen af et enkelt virus.
Det nyeste gennembrud i udviklingen er, skriver institutet, at apparatet nu virker den ved stuetemperatur og kan derfor være på vej i vores telefoner.
Denne "kvantetromme" består af en tynd membran, der vibrerer som et trommeskind. Men det sker med så små maksimale udsving, at kvantefysikkens love er nødvendige for at beskrive, hvad der sker.
"Med andre ord vibrerer den utrolig hurtigt. Det betyder, at trommen kan bruges som et ultra præcist måleapparat - en kvantesupersensor," lyder det.
”En ændring i lufttryk, temperatur eller tilstedeværelsen af en gasart for eksempel, de vil påvirke den måde trommen vibrerer, og med en laser kan vi aflæse det helt nøjagtigt. Men det er jo kun begyndelsen," forklarer professor Albert Schliesser fra Niels Bohr Institut.
Han uddyber:
"Ved at sætte et lille stykke metal eller en lille magnet på membranen, kan vi også detektere elektriske og magnetiske felter med ekstrem præcision," siger han.
Som sagt, så handler det seneste gennembrud i udviklingen om, at supermåleren nu kan bruges ved stuetemperatur, uden at få støj fra det tempererede miljøs tilfældige bevægelser.
Men med en egenudviklet støddæmper med en speciel laser-afkølingsteknik, kan NBI-forskerne nu opnå den ekstreme præcision selv ved stuetemperatur.
Det betyder, at sensoren nu kan gøres lille nok til at komme i en chip, og dermed blive lettere tilgængelig for eksempelvis virksomheder, til brug i produktion.