Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: I dag er Danmark vært for stor AI-satsning / Virksomheder frygter EU’s kommende AI-lov / TV2 forbyder populært transskriberingsværktøj

I dag er Danmark vært for stor AI-satsning. Virksomheder frygter EU’s kommende AI-lov. TV2 forbyder populært transskriberingsværktøj. Mange virksomheder ser stort på TikTok-advarsler. GlobalConnect forpligter sig til bæredygtighedsmål. EU klar med flere russiske sanktioner, og så er det i dag 51 år siden, at Atari blev stiftet.

Godmorgen venner

Det er i dag 27. juni, og her kommer Computerworlds morgen-briefing.

Igen i dag er Jacob Wittorff, der har taget ladegreb på tasturet og sidder klar til at pløkke morgen-nyheder ud til dig.

Den første nyheds-projektil, der rammer dig denne morgen, handler om at EU senere i dag lancerer en ny AI-satsning. Og det kommer til at foregå her i Danmark.

I dag skal Danmark være vært for stor AI-satsning

Danmark skal i dag, 27. juni, være vært for lanceringen af en ny EU-satsning på ansvarlig brug af kunstig intelligens.

Den nye satsning, som Computerworld tidligere har beskrevet, får et start tilskud på 1,65 milliarder kroner, og initiativet indebærer, at der skal oprettes en række test-faciliteter for kunstig intelligens flere steder i Europa. En af testfaciliteterne bliver placeret på DTU – Danmark Tekniske Universitet.

Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) er hovedtaler ved dagens lancering, der kommer til at finde sted i Industriens Hus i København.

Virksomheder frygter EU’s kommende AI-lov

Europæiske virksomheder frygter, at de bånd som EU’s kommende lovpakke, der skal regulere kunstig intelligens, kommer til at ligge på dem, bliver for snærrende.

Det viser en ny undersøgelse, som blandt andet DTU - Danmarks Tekniske Universitet har bidraget til, ifølge erhvervsmediet Finans.

I undersøgelsen svarer halvdelen af alle iværksætter-virksomheder, der beskæftiger sig med kunstig intelligens, at de frygter at lovpakken, der også kaldes AI Act, vil hæmme innovationen på området. Hele 16 procent overvejer desuden helt at forlade EU som følge af loven.

TV2 forbyder populært transskriberingsværktøj

Det bliver nu forbudt for de ansatte hos TV2 at anvende Værktøjet Good Tape, der er baseret på kunstig intelligens og udviklet af mediet Zetland.

Det skriver Mediawatch.

Good Tape gør det muligt at omsætte optagelser af tale til tekst, og det er især populært blandt mange journalister.

Men ifølge TV2’s nyhedsdirektør Ulla Pors har mediet en række bekymringer om ophavsret og databehandling, og derfor planlægger TV2 i stedet at lancere et lignende egenudviklet værktøj.

”Det er et af de områder, hvor vi er rigtig langt, for der kan vi jo se en åbenlys fordel i at skulle bruge mindre tid på den træge opgave med at skrive bånd ud, hvad end man er skrivende eller tv-medarbejder. Det frigiver tid til at forbedre andre områder af vores nyhedsproduktion,” siger Ulla Pors til Mediawatch

Mange virksomheder ser stort på TikTok-advarsler

Seks ud af 10 danske lønmodtagere har ikke fået nogen retningslinjer for deres brug af TikTok på deres arbejdstelefon.

Det viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA med 2.044 respondenter.

Center For Cybersikkerhed har ellers advaret mod at ansatte i staten har appen installeret på deres tjeneste-telefoner.

GlobalConnect forpligter sig til bæredygtighedsmål

Det danske fiber- og hostingselskab GlobalConnect forpligtiger sig til at reducere sin co2-udledning med 42 procent.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelse, hvor selskabet også oplyser, at det har fået godkendt sine bæredygtighedsmål af nonprofit-initiativet Science Based Targets Initiative – også kaldet SBTi – der hjælper virksomheder med at sætte forpligtende klima-mål.

“Vi arbejder målrettet på at reducere vores udledning af drivhusgasser. Vi vil måle vores emissioner og dermed øge vores forståelse af, hvor vores emissioner kommer fra,” siger Martin Lippert, administrerende direktør for GlobalConnect, ifølge meddelelsen.

EU klar med flere russiske sanktioner

Som led i den seneste sanktionspakke mod Rusland, som EU-landene blev enige om i sidste uge, bliver der taget sigte mod it-leverandører, der arbejder for den russiske sikkerhedstjeneste FSB og det russiske erhvervs- og handelsministerium.

Det skriver det britiske it-medie The Register, der oplyser, at en af sanktionerne mod denne type virksomheder er, at de vil kunne blive afskåret fra det globale finansielle system.

Sanktionspakken er primært rettet mod virksomheder uden for EU, og ifølge The Register risikerer virksomhederne blandt andet blive afskåret fra globale finansielle system.

I dag er det 51 år siden, at Atari blev stiftet

Den legendariske videospilproducent Atari blev stiftet for 51 år siden i dag.

Selskabet blev således stiftet af Nolan Bushnell og Ted Dabney den 27. juni 1972, og med lanceringen af det legendarisk Pong-spil allerede året efter var Atari med til at kick-starte videospil-industrien.