Godmorgen venner
Det er i dag mandag den 26. juni, og her kommer ugens første morgen-briefing fra Computerworld.
Efter en begivenhedsrig weekend, der har budt på alt lige fra kupforsøg i Rusland til starten på Roskilde Festival herhjemme, så sidder Jacob Wittorff klar bag rorpinden og er parat til styre dig gennem morgenens nyhedsstrømme.
Vi lægger ud med historien om, at russiske borgere pludselig mistede adgangen til en stor nyhedstjeneste, under lørdagens dramatiske begivenheder
Google News blokeret under kupforsøg i Rusland
Googles nyhedstjeneste Google News blev blokeret af mindst fem russiske internetudbydere, da Jevgenij Prigosjin, leder af lejesoldaterne fra Wagner-militsen, i weekend kastede sig ud i, hvad der er blevet beskrevet som enten et mytteri eller et kupforsøg.
Det skriver New York Times på baggrund af en analyse fra internetovervågningsfirmaet NetBlocks.
Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har russiske mistet adgang til en lang række vestlige internettjenester, fordi selskaberne enten selv har trukket sig ud af landet ellers fordi adgangen er blevet blokeret af myndighederne.
Danske Leapwork indgår samarbejde med Microsoft
Den danske it-virksomhed Leapwork har indgået et internationalt samarbejde med Microsoft.
Det oplyser Leapwork i en pressemeddelelse
Samarbejdet betyder, at Microsoft vil bruge Leapworks automatiseringsplatform, der vil blive udrullet hos Microsofts kunder og partnere over hele verden.
Samarbejdet skal ifølge Leapwork bidrage til at sikre, at Microsofts softwareopdaterinerg kommer til at foregå gnidningsfrit.
“Vi er stolte over at indgå et strategisk partnerskab med Microsoft for at hjælpe flere Microsoft Dynamics 365- og Power Platform-kunder og -partnere med at forblive konkurrencedygtige på markedet ved at følge med hastigheden af softwareleveringer og samtidig sikre deres virksomheders drift,” siger Christian Brink Frederiksen, medstifter og administrerende direktør for Leapwork ifølge pressemeddelelsen.
AWS investerer næsten 700 millioner kroner i AI-center
Cloud-giganten Amazon Web Services (AWS) investerer 100 millioner dollar – svarende til omkring 680 millioner kroner - i et nyt center, der skal hjælpe selskabet kunder med at anvende generativ kunstig intelligens.
Det oplyser AWS i en pressemeddelelse.
Ifølge AWS kan også danske virksomheder få hjælp fra centerets eksperter til at udvikle produkter og deres forretningsmodeller ved hjælp af kunstig intelligens, og tilbuddet henvender sig til virksomheder af alle typer og størrelser.
Virksomheder som Ryan Air, Lonely Planet og Twillio samarbejder allerede med AWS på området, bliver det oplyst i pressemeddelelsen.
Rådet for Digital Sikkerhed får ny næstformand
Anne Dorte Bach, der arbejder med databeskyttelse hos Nykredit, er blevet valgt til ny næstformand for Rådet for Digital sikkerhed.
Det oplyser rådet på LinkedIn.
Samtidig træder Anette Høyrup, chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk, af som næstformand, men hun vil dog stadig være medlem af bestyrelsen.
Den danske it-sikkerhedsekspert Henning Mortensen er fortsat formand for Rådet for Digital Sikkerhed.
Danskere søger behandling for mobilafhængighed
Mobilafhængighed er for nogle danskere blevet så stort et problem, at de søger professionel hjælp.
Det skriver Jyllands-Posten, der har foretaget en rundringning til 12 hypnoseterapeuter, hvor af fem kan oplyse, at de har haft klienter som har søgt om hjælp til at kurere deres mobilafhængighed.
“De kommer, fordi de mener, at mobilen styrer dem og ikke omvendt, og at det tager noget socialt fra dem. Og når mobilen sidder limet til hånden, bliver de røvet for nogle oplevelser, som får dem til at føle sig dovne og ugidelige. De har dårlig samvittighed over, at de ikke orker at være sociale og hellere vil sidde med deres telefon,” siger Michael Beligiannis, der har klinikken Din Hypnose i København, til Jyllands-Posten
I dag for 26 år siden: Censur-lov kendt ulovlig
Mange danskere husker nok bedst dagen i dag for de to mål af John Faxe Jensen og Kim Vilfort, der for præcis 31 år siden i dag sikrede Danmark Europamesterskabet i fodbold.
Men det har desværre ikke så meget med it at gøre, så derfor vil jeg i stedet pligtskyldigt gøre opmærksom på, at den amerikanske Højesteret i dag for 26 år siden erklærede loven Communications Decency Act for forfatningsstridig.
Loven skulle sikre såkaldt “anstændig kommunikation” på det dengang relativt nye world wide web. Det handlede i hovedtræk om, at beskytte mindreårige mod at blive eksponeret for internetporno. Ifølge den amerikanske højesteret stred loven dog mod ytringsfriheden, der er garanteret af det første tillæg til den amerikanske forfatning.