Artikel top billede

(Foto: John Bräuner /egionshospitalet Randers)

Projekttilrettelæggelse udfordrer en række af regionernes store it-projekter

Projekttilrettelæggelse, governance samt forretningsforhold er de tre største udfordringer, som it-projekter i de danske regioner har. Det viser en rapport fra regionernes it-råd.

It-rådet har i perioden fra 2020-2022 gennemført i alt otte risikovurderinger af fællesregionale projekter samt tre sparringsmøder om projekter.

I den forbindelse er alle undersøgte projekter på nær ét blevet vurderet til at have den højeste risikoprofil (meget høj) og tilhøre risikoprofil A, fremgår det af den nyligt udgivne årsrapport for 2022.

De otte fællesregionale projekter, som Regionernes It-råd har foretaget risikovurderinger af udgøres af:

- Klinisk Immunologi IT (KIIT).

- Fælles udbud af laboratorierekvisitionssystem (LABREK).

- Det Fællesregionale Patologisystem.

- Nyt Fællesregionalt Praksisadministrationssystem (LUNA).

- Fælles Udvikling af Telemedicin (FUT)

- Sygehusmedicinregisteret 2 (SMR2).

- Nyt RIS/PACS i Region Hovedstaden.

- Udbud af fællesregional Præhospital Patientjournal (PPJ).

Det er kun projektet Fælles udbud af laboratorierekvisitionssystem (LABREK), der ikke er vurderet til at falde ind under den højeste risikoprofil. Projektet er dog vurderet til at falde under den næsthøjeste risikoprofil B (høj).

Det fremgår af it-rådets risikovurderinger, at de i alt 89 anbefalinger, som rådet har uddelt til de forskellige projekter, i mere en tredjedel af tilfældende drejer sig om projekttilrettelæggelse - 35 procent helt præcis.

Herefter er det anbefalinger om governance, der fylder 27 procent, mens 25 procent af rådets anbefalinger handler om forretningsmæssige forhold.

Det fremgår af it-rådets eksistensgrundlag, at rådet er blevet skabt for at understøtte regionernes eksekvering af store og komplekse it- og digitaliseringsprojekter, hvorfor man ikke kan finde kritik af de undersøgte projekter.

Derfor kommer rådet med anbefalinger, efter der er blevet foretaget risikovurderinger.

Kendte profiler

It-rådet består af regionsdirektørerne selv fra henholdsvis Region Syddanmark og Region Hovedstaden samt hospitalsdirektøren fra Aalborg Universitetshospital.

Derudover er der tre uafhængige medlemmer, som er kendte ansigter hos offentlige it-råd.

De tre sidste er bestyrelsesformand for Rejsekort og Rejseplan A/S Lilian Mogensen, selvstændig it-rådgiver Lars Mathiesen, direktør hos Frost Management og leder af Forskningscenter for Offentlig IT, IT-universitetet, Jens Schmidt.

Rådet blev nedsat i 2019 af Danske Regioner for at understøtte regionernes eksekvering af store, komplekse it- og digitaliseringsprojekter ved hjælp af rådgivning og risikovurderinger.

Du kan læse hele [url=årsrapporten her.