Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Overblik: Microsoft har rullet AI ud med lynets hast - se de løsninger, som nu har fået implementeret AI

Efter årevis med fintuning af sine AI-værktøjer, lægger Microsoft nu et hæsblæsende tempo for dagen med udrulningen af sine AI-evner.

Meget er sket siden Microsoft i 2016 trak stikket til sin første AI-drevne chat-robot, Tay, på grund af misbrug af tjenesten.

Dengang tog det under et døgn før Twitters mere tvivlsomme elementer fik lært tjenesten af opføre sig som ’et racistisk røvhul’, som netmediet The Verge beskrev det dengang.

Selskabet lægger nu en helt anden grad af selvsikkerhed for dagen med udrulningen af den reviderede storskala sprogmodel ’GPT’, som er udviklet af OpenAI i sine mange tjenester.

Fra OpenAI fremviste ChatGPT tjenesten i efteråret skulle der blot gå uger, før Microsoft fik indlejret nyeste GPT4 model ind i selskabet brede vifte af produkter.

Opløbet

Inden Microsofts massive udrulning af AI-baserede tjenester, med storskala sprogmodeller som GPT som underliggende teknologi, har selskabet arbejdet i årevis på at fintune sine AI-teknologier - måske belært af 'Tay' fadæsen.

Selskabet har i perioden mellem 2016 og 2019 rundet en række afgørende milepæle indenfor kunstig sprogforståelse og syntese.

I 2019 tørnede Microsoft og OpenAI sammen om et ekslusivt partnerskab, forud for tilblivelsen af GPT-version 3.0 i september 2020.

I januar 2021 blev DALL-E billedgeneringstjenesten til efterfulgt af version 2.0 i april 2022.

Det store gennembrud for OpenAI’s teknologi og senere Microsofts produkter kom dog i forbindelsen med den brede udrulning af AI-tjenesten ChatGPT den 30. november 2022.

Januar 2023 - startskuddet

Startskuddet for Microsofts massive udrulning af OpenAI teknologi kom 23. januar, hvor selskabet meddelte af tredje etape af partnerskabet vil indledes.

Her skulle investeres dusinvis af milliarder kroner i tre piller, der skal bære Microsofts AI-satsninger fremover:

Investering i storskala supercomputere: Microsoft forpligter sig til at udbygge både OpenAI’s værktøjer samt udbygge cloud-platformen Azures AI-evner.

Nye AI-værktøjer og oplevelser: Her meddeler Microsoft at både enterprise og forbrugerrettede produkter og tjenester skulle udbygges med OpenAI’s teknologi.

Eksklusivitet: Som cloud-udbyder til OpenAI er Microsofts Azure den ene og eksklusive platform der skal drive produkter, tjenester, API’er og forskning med OpenAI’s teknologi ombord.

En ugen inden udmelding åbnede Microsoft op for sin første åbne integration af OpenAI teknologi i Azure-skyen, med lanceringen af Azure OpenAI Service.

Februar 2023 – den brede udrulning

Microsoft bringer sine første bredt tilgængelige GPT-baserede tjenester i februar

Første nye produkt er søgeassistenten Bing AI, som forener søgemaskinens brede viden om det tilgængelige internet med et AI-interface, der kan adspørges og konverseres med.

Edge-browseren får sig en ’Co-Pilot’ som kan assistere dig mens du browser nettet, ved eksempelvis at sammenfatte tekstunge hjemmesider, såsom rapporter eller tilbyde en kladde til dit næste opslag i et forum eller på sociale medier.

Sidst på måneden blev det Windows 11’s tur til at få nye AI-evner ved at Bing AI blev integreret i selve procesbjælkens søgefelt.

Marts 2023 – kontorklar

Mens Bing AI, Edge-browsere og Windows 11 fortrinsvis henvender sig til den brede forbruger, er marts måned gået med at integrere den nye AI-funktioner i Microsofts enterprise løsninger.

ChatGPT er således blevet integreret i selve Azure OpenAI, hvorfra den kan integreres.

Microsofts Power Platform bliver nu også udvidet med GPT-baserede værktøjer og Copilot funktioner til at kreere virtuelle agenter og automatisere Power Apps.

Samtidig indleder Microsoft sin allestedsværende 365-kontorpakke med Copilot, som automatiserer blandt andet genereringen af kladder, noter ud fra præsentationer eller udkast til dokumenter.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering