Artikel top billede

(Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Stortest: Her får du den bedst lyd til dit fjernsyn

En lydbar er efterhånden et must-have tilbehør til den store flade kasse på væggen. Men hvem er bedst, når der står Sonos, Yamaha, Sony eller JBL på kasserne?

Selv om producenterne er blevet rimeligt gode til at få hæderlig lyd ud af dit flade tv, så er der ingen, der er rigtigt gode.

De få enheder, der faktisk kan levere rimelig lyd, befinder sig i den meget dyre tv-klasse. Og selv her kan de ikke måle sig med en billig og forholdsvis lille lydbar med subwoofer.

Grunden er enkel: De fysiske love.

En højttaler kræver plads – både membran størrelse og ikke mindst lydkammer (kabinet) gør en kæmpe forskel for lyden.

Så størrelsen betyder noget, og som de fleste ved, er der ikke meget plads at finde i en flad tv-kasse.

Løsningen er en lydbar, og helst akkompagneret af en subwoofer, da få giver rigtig god lyd uden.

Det handler ikke kun om, at du skal have mavemasserende bas ved eksplosioner i filmen. Også tale og lave lyde afgives bare bedre, hvis du har en subwoofer.

Heldigvis behøver subwooferen ikke være voldsom stor for at have effekt, som et par af vores testdeltagere i den fysisk mere beskedne ende beviser.

De to store bud er reelt komplette surroundløsninger, som er ret smart tænkt fra begge. Men udført på hver deres unikke facon.

Læs med her og find den løsning, der passer dit tv, stue og budget bedst.

Yamaha SR-C30A: Billigt, enkelt og ærligt

Testens billigste er hverken imponerende i udseende, finish eller pris. Du skal slippe små 2.800 kroner for sættet og i det perspektiv får du meget for pengene.

For lydspecialisten Yamaha har begået et sæt, der leverer præcist det, som du har behov for, hvis du vil løfte lydkvaliteten fra dit tv uden at ofre mere end et sæt gode in-ear hovedtelefoner koster i dag.

Du får en meget solid og homogen lyd, der ikke har kæmpe surround effekt, og det er godt. For i dette prisleje er der ingen, der leverer god og effektiv surroundlyd. I hvert fald ikke uden at lyde presset.

Yamaha-sættet gør, hvad det kan og får det maksimale ud af de små enheder. Det gør de uden at presse dem, og resultatet er en simpel og enkel løsning, som giver et kæmpe løft til 95 procent af alle tv i markedet.

Sonos: Bedst til multirum

Sonos multirum løsning er populær, og det giver mening. De var først med at være gode til netop det, og de har stadig et forspring.

Du kommer også til at betale boksen for det – og her var deres subwoofer på markedet en nødvendig løsning til deres lydbar. Den store løsning kostede over 6.000 kroner, hvorfor den nye Sub Mini var et godt supplement.

Parret med deres næstmindste lydbar, Beam, får du et sæt til cirka 7.000 kroner. Det leverer et stort løft til de fleste tv’er, men er ikke prisen værd, medmindre du allerede har Sonos i hele hjemmet.

JBL Bar 1000: Den geniale alt-i-en løsning

Vil du have ægte surround på den lettest tænkelige måde er dette JBL sæt løsningen.

De aftagelige højttaler på lydbaren klikkes af og holder til en helaftensfilm uden opladning. Sæt dem tilbage og de giver blot ekstra pondus til lyden fra selve lydbaren.

Integrationen med den store subwoofer er eminent og da du også får Dolby Atmos (lyd oppefra) er pladen fuld.

Lydmæssigt kan JBL opleves lidt skarpt og kantet, men alt i alt et meget effektfuldt sæt, der tydeligt er bygget af folk, der har styr på lyd. Klar anbefaling.

Den modulære entusiast model

Sony er et rent Lego-sæt, hvor du kan købe lydbar, subwoofer og baghøjttalere separat, og opgradere efterhånden som behov og budget tillader det.

De er ikke de eneste om en sådan løsning, men lydmæssigt er de blandt de bedre.

For den samlede løsning giver en surround oplevelse, der kan sammenlignes med halv dyre løsninger, hvor du har surround forstærker og højttalere separat.

Her har du en lydbar, der gør det for front højttalerne og en løsning, der placeringsmæssigt er bedre i de fleste hjem, hvor det er vanskeligt at få store højttalere ind.

Sony er entusiastløsningen men den bliver desværre lidt for kostbar til en helhjertet anbefaling. Det skyldes ikke mindst at prisen på lydbaren alene er lige i overkanten.

Så skal du købe hele sættet bør der kunne forhandles lidt om prisen, og så er det bestemt værd at overveje til den store stue.

Og vinderen er...

Der er stor forskel i både pris og ydelse på disse fire sæt, og derfor har budget og personlige præferencer naturligvis den afgørende stemme.

Men skulle jeg vælge selv er der ingen tvivl. Yamaha leverer en helt igennem ”ærlig” og gennemskuelig løsning, der løfter tv-lyden mange klasser uden at vælte budgettet.

Vil jeg have fuld-monty surround ville jeg gå med JBL. Det har ikke helt samme imponerende og store lyd som Sony. Men det er meget lettere at leve med, ligesom prisen er noget lavere.

JBL giver ægte surround oplevelse til en ret fair pris. Sony er løsningen, hvis du vil have den meget store lyd. Og samtidig gerne vil have højttalere, som du kan bruge til stereo. De to baghøjttalere er nemlig gode til dette. Men som sagt er prisen for det samlede lidt for høj i forhold til det, som du får for pengene.

Tilbage er Sonos, der i min optik kun er interessant på to parametre. Den ene er det minimalistiske design og den lette placering af den nye lille subwoofer. Den anden er, hvis du i forvejen har Sonos implementeret overalt i hjemmet. Men isoleret set er prisen alt for høj.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering