Har du et fladskærms-tv, har du i langt de fleste tilfælde brug for en ekstern lydkilde til at løfte lyden op i niveau med billedet.
Den mindste løsning hedder en lydbar. Men de fleste af dem er flade og små, så de har ikke voldsomt imponerende bas at byde på og bør suppleres af en subwoofer. Vil du samtidig have ægte surround kræver det baghøjttalere.
Og netop sådan en løsning kan du tage trin for trin i eget tempo med Sonys nye HT-A3000 sæt.
Enkel og god lydbar
Med lydbaren tilsluttet er det tydeligt, at der er styr på gengivelse af stemmer. De er hverken hårde eller spidse, som jeg ofte oplever.
Lyden er balanceret, og jeg savner kun lidt af den dybe bas, som det kan forventes i en smal lydbar.
Stereo-effekten er god og effekter i film kommer fint ud i stuen, men ikke med voldsom effekt.
Nøjes du med den, har du snoldet for 6.000 kroner, og det er i min optik lige i overkanten. Den er dog fint konstrueret og lyder godt især på blandet tv.
Men prisen er altså i overkanten, når du kan få en lige så vellydende lydbar med subwoofer for samme udskrivning.
Sub med klasse løfter oplevelsen
Knyt subwooferen SA-SW3 til dit setup og du vil løfte oplevelsen med mere end en klasse i min optik. Nu er der virkelig tryk på lyd, mens mellemtoner og stemmer med mere får mere fylde.
Den er godt integreret lydmæssigt med lydbaren. Dertil er den også meget nydeligt bygget.
I og med at både basrefleksport og basenhed vender fremad, er den også lettere at placere. For eksempel op ad en væg uden at baslyden forstærkes voldsomt.
Subwooferen er en lille perle i systemet og den vil jeg nødigt undvære i det samlede setup.
Tilføjer du subwooferen, har du lagt yderligere 3.800 kroner til prisen og er tæt på de magiske 10.000 kroner. I min optik er subwooferen pengene værd, men den samlede pris for høj.
Baghøjttalere giver biografstemning
Tilslut bashøjttalerne SA-RS3S og du er kørende. Nu kommer der for alvor lyd hele vejen rundt. Ikke overraskende - men forskellen er markant, særligt når der er film eller serier på.
Når du sætter en film på med Dolby Atmos, vil du opleve et meget homogent lydbillede. Det er tydeligt, at alle komponenter kommer fra samme producent og skabt til at spille optimalt sammen.
For at få et homogent, sammenhængende og optimalt lydbillede i surround (og andre sammenhænge), er det vigtigt at alle højttalere har samme klang. Og når de kommer fra samme producent og kan sættes sammen som et sæt, har man muligheden.
Trykker du den godt af, vil de meget små højttalere dog komme til kort. Selv om de ikke skal levere meget, kan de godt blive lidt presset, hvis du har en stor stue.
Et sæt surround-højttalere, som også kan bijobbe som selvstændige stereo-højttalere til streaming, lænser din konto for yderlige 3.800 kroner. Lydmæssigt er de faktisk godkendt, men prisen for så små højttalere er ærligt talt lige til den hårde side.
Opsætning med udfordringer
Opsætningen gav lidt problemer, da subwoofer og lydbar havde mere sværere ved at mødes end fløjene på Christiansborg.
Til gengæld var baghøjttalerene forholdsvist hurtige til at forbinde og tale sammen med de øvrige enheder.
Når alt er tilsluttet, kan du justere niveauer og afstand mellem højttalere automatisk og den proces er både enkel og giver pote, da Sony gør det præcist.
Kostbart som Lego
Lego-modellen som Sony benytter er ligesom Lego prissat i den høje ende.
Den samlede regning lyder på knap 14.000 kroner og her er altså mange rigtig dygtige konkurrenter at vælge mellem.
Prismæssigt er den største synder lydbaren, der sparker prisen over det niveau, løsningen samlet set bør koste.
Det ændrer nu ikke ved, at den samlede pakke er smart – og så er der jo muligheden for at kunne dimensionere løsningen efter behov. Det er Sony ikke ene om, men alt andet lige, er den modulære tilgang løst rigtigt godt i dette sæt.