JBL var nogle af de første med en lydbar, der både havde Dolby Atmos og ægte surround højttalere, der er trådløse og batteridrevne. Det er smart, for så kan du klikke dem af, ligge dem bag dig og få ægte surroundlyd uden ét eneste kabel.
Nu har de løftet baren – ja lydbaren, til et nyt niveau. Og det er godt, da prisen er nogenlunde den samme, men alt er blevet forfinet. I en grad, så jeg vil kalde den blandt de allerbedste på sit felt.
15 højttalere drysset omkring i stuen
De har opnået effekten via hele 15 højttaler enheder. Der sidder to i hver af de aftagelige baghøjttalere. En til subwooferen og resten i lydbaren, hvor to af dem vender op mod loftet, så der kan opnås Dolby Atmos lyd.
Opsætning er ret enkel og sker med omtrent samme målemetode, du finder i store og kostbare surround forstærkere. Det hele klares fra sofaen uden at skulle opstille målemikrofon eller andet (som store systemer fordrer).
Det er altså ret avanceret teknologi fra en lydbar. Ikke mindst fordi den håndterer opsætningen ret præcist. Jeg fandt ingen grund til at justere ret meget efter målingerne.
Du kan dog let med fjernbetjeningen skrue op for enten baghøjttalere eller bassen. Det fandt jeg ingen grund til – selvom det kan være fristende, for at få endnu mere effekt.
Kæmpe lydbillede
JBL lover 360 graders lyd og efter mange år med test er jeg nok blevet en gammel kyniker, der tænker: Ja lad os nu se.
Men JBL leverer hvad de lover. Stream en film med Dolby Atmos og du bliver faktisk omsluttet af lyd og effekter. Der er virkelig smæk for skillingerne og ikke mindst effekter fra for eksempel Star Wars, hvor der nærmest er krig i din stue.
Dialog står knivskarpt men har også en tendens til at blive en anelse spids. Med det mener jeg at stemmer gengives lidt hårdt med lidt for meget diskant. Der kunne med fordel være lidt mere varme og her savner jeg at kunne justere.
Lydmæssigt er vi også til den lidt hårde side. Det er umiddelbart imponerende, men bliver en smule trættende i længden.
De små fejl JBL trods alt har lægger du mærke til fordi, den på mange måder er imponerende. Det er ikke mindst det store lydbillede, der gør, at jeg automatisk bider mærke i de fejl systemet har.
Samtidig er bassen dyb og virkelig slagkraftig og løfter lydbilledet mange klasser op.
Voluminøs bas
Den gode og præcise bas opnås via et forholdsvist stort kabinet med en 10” bas, der vender ned mod gulvet. Så har du følsomme underboer skal du nok tænke dig om inden du køber Bar 1000.
Men det er netop den gode bas, der løfter resten op. For selve lydbaren og de aftagelige højttalere er ret små. Der er små højttalere men ved høje lydtryk bliver de alt andet lige presset, og er med til at gøre lyden lidt hård og kantet.
Jeg skal skynde mig at understrege, at sættet her er langt over gennemsnittet af lydbarer. Men når den gør alt andet så godt træder småfejlene også mere tydeligt frem.
Materialevalg og lyd gør prisen spiselig
Sættet koster 8499 kroner og til den pris mener jeg det er en no-brainer, hvis du vil have ægte og effektfuld surroundlyd. Vel at mærke i en forholdsvis smal lydbar og uden brug af store højttalere.
Læg dertil at materierne er nydeligt lavet, af høj kvalitet og selv fjernbetjeningen er en lille lægger sag. Alt målt og vejet kan det kun give en karakter i den høje ende – og det er helt fortjent.