Rigspolitiet afslører svensk phishing-forsøg

Rigspolitiets it-sektion har afsløret en svensker, der forsøgte at tiltuske sig adgang til at ændre i danske firmaers hjemmesider. Det er den første forsmag på "phishing" i Danmark. Dansk Industri er opmærksom på det stigende problem og er nu ved at udarbejde vejledning til danske selskaber.

Danmark har fået en forsmag på den seneste form for netkriminalitet, "phishing".

En ung svensker forsøgte at "fiske" fortrolige oplysninger fra internetbrugere via en kopi af et dansk webhotels hjemmeside.

Var bedrageriet lykkedes, ville svenskeren have haft informationer nok til at kunne ændre i hjemmesider hos webhotellets kunder, der tæller adskillige virksomheder.

- Det er det første forsøg på phishing, vi har set herhjemme, siger kriminalkommissær Ronald Pedersen, der står i spidsen for Rigspolitiets it-sektion, til Computerworld. Han ønsker ikke at oplyse, hvilket webhotel det drejer sig om.

Lokker folk ind

Phishing-betegnelsen bruges, når nogen lokker fortrolige informationer ud af folk via nettet for bagefter at misbruge dem.

Typisk gælder det oplysninger om bankkonti eller kreditkort, og det er typisk en e-mail, der bruges til at lokke internetbrugerne ud på de kriminelles falske websteder, der afkræver informationerne.

Men i dette tilfælde gik svenskeren altså efter adgang til at redigere i hjemmesider og ikke pengeoplysninger. Han brugte heller ikke en e-mail som krog.

- Svenskeren lokkede folk ind på sit web-sted ved at placere lænker på relevante steder på nettet. På web-stedet blev de anmodet om at indtaste domænenavn og brugernavn, siger Ronald Pedersen.

Bedrageriet blev anmeldt af en person, der endte på svenskerens websted og undrede sig over, at domænet hørte til i Sverige. Navnet endte med et ".se" i stedet for ".dk".

Rigspolitiets it-sektion har nu overdraget sagen til politiet i Stockholm.

Kun et spørgsmål om tid

Det er kun et spørgsmål om tid, inden Danmark for alvor rammes af phishing, mener arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri.

- Derfor er vi netop gået i gang med at udarbejde en antiphishing-guide til DI?s medlemmer, siger Henning Mortensen, it-sikkerhedskonsulent i DI?s ITEK-afdeling, der har fokus på it-, elektronik og tele.

Hundredtusinder af mennesker verden over har allerede været udsat for phishing-forsøg. Værst går det ud over kunder i store banker og kreditkortselskaber.

Tæt på Danmark har den tyske statslige Postbanken været udsat for tre forsøg, og kriminelle har også fisket efter informationer hos kunder i den norske bank DnB Nor samt norske Visa-kunder.

Ved phishing bruges e-mails typisk som madding på krogen. Mailen er udformet, så den til forveksling kunne ligne en mail, der kommer fra for eksempel banken.

Den rummer en tilforladelig opfordring til, at man får opdateret sine informationer, og en link leder hjælpsomt til det "rette" opdateringssted.

- Et af vore råd bliver klart, at virksomhederne bør være meget meget tilbageholdende med at anvende links i mails, siger Henning Mortensen til Computerworld. Hvis kunderne ikke er vænnet til links i de officielle mails, vil de måske undre sig den dag, de udsættes for et phishing-forsøg.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om phishing.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere