Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kunstig intelligens skal spotte ulovlige skibe i Arktis

Avanceret overvågningsteknologi skal i fremtiden spore skibe, som forsøger at sejle illegalt i Arktis. Kunstig intelligens og satellitter er en del af løsningen.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Arktis er blevet mere farbart, men den øgede skibstrafik i området består ikke kun af fartøjer med lovligt ærinde. For at komme problemet til livs har forsvaret indgået aftale med DTU og det maritime analyse- og datafirma GateHouse Maritime om udvikling af en ny teknologi til overvågning.

”På grund af klimaændringer åbner nye søveje i Arktis, hvilket gør det sværere at udøve suverænitet i området. Dette baner vejen for ulovlig søfartstrafik med ulovlige aktiviteter som for eksempel illegal våbenhandel og ulovligt fiskeri,” siger Poul Bondo, vicedirektør i GateHouse Maritime.

Mørke skibe i Arktis

Et af problemerne er skibe, der sejler uden AIS-transponder (Automatisk Identifikations System) eller har den slukket. Disse skibe kaldes ”Dark ships”, da de ikke kan spores med gængs overvågningsudstyr.

Den nye teknologi skal i stedet bruge en kombination af billeder optaget fra SAR-satellitter (jordopmålings-satellitter) og AIS-data for derigennem at kunne skelne isbjerge fra skibe.

”Ved at kombinere forskellige datakilder kan løsningen i alle vejrforhold skelne mellem skibe og isbjerge, og i sidste ende kan det hjælpe de nationale myndigheder med at skelne mellem lovlig og ulovlig aktivitet,” forklarer Poul Bondo.

DTU skal træne AI’en

Opgaven for DTU bliver ud fra indsamlede data at træne neurale netværk i at kende forskel på isbjerge og skibe.

”Vi er meget glade for denne store mulighed for at forske i og udvikle avanceret teknologi såsom AI til satellitdataanalyse til vores fælles bedste,” siger Henning Heiselberg, centerleder ved Danmarks Tekniske Universitet

Arktis spænder over 14 millioner kvadratkilometer. Det forventes, at søfartstrafikken øges betydeligt i løbet af de næste 10 til 20 år. Med den øgede tilgængelighed er interessen for Arktis også vokset. Dette er en af grundene til, at Arktis er vigtig for både Grønland og Danmark.

Forsvaret har øremærket 1,5 milliarder kroner til støtte for øget overvågning og kommunikation i området.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere