Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danskerne sparer over to timer på transport om ugen på hjemmearbejde

Ny undersøgelse fra HP viser, at hjemmekontoret nu er den faste arbejdsplads for mange kontoransatte i Danmark, hvilket sparer dem for en masse transporttid. De nye arbejdsrutiner har bl.a. haft positive konsekvenser for de ansattes produktivitet og work/life balance, men fremtidens arbejdsplads kommer ikke uden en række nye udfordringer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

København, mandag den 26. oktober — En ny undersøgelse fra teknologivirksomheden HP viser, at hjemmearbejde i gennemsnit sparer danske kontoransatte for mere end to timer om ugen på transport. Det kan lade sig gøre fordi store dele af den danske arbejdsstyrke i dag arbejder fra hjemmekontoret. Det skyldes ikke mindst, at tæt på halvdelen arbejder primært hjemmefra - og hver fjerde kontoransat arbejder hjemmefra på fuldtid.

Undersøgelsen, som er foretaget af analyseinstituttet Userneeds på vegne af HP, viser også, at hver femte kontoransatte forventer endnu mere hjemmearbejde de kommende måneder (22 %), mens næsten to ud af tre (64 %) forventer, at det i forvejen høje niveau af hjemmearbejde, vil forblive uændret. Stigningen i hjemmearbejde betyder også, at mere end hver fjerde kontoransatte vil styrke sine kompetencer for at forblive relevante på arbejdsmarkedet.

”Fremtidens medarbejdere vil komme til at arbejde mere hjemmefra. På samme måde, som det allerede har haft en række positive konsekvenser hos mange ansatte, vil det også skabe nye fordele og muligheder for virksomheder på flere parametre,” siger Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og direktør i Future Navigator, og fortsætter:

”I dag er topchefer blevet meget mere opmærksomme på alle fordelene ved hjemmearbejde. Det gælder både den CO2, der kan spares på virksomhedens miljøaftryk ved at lade medarbejdere arbejde hjemme op imod halvdelen af tiden, de forbedrede muligheder for at rekruttere og fastholde talenter på et omskifteligt og internationalt arbejdsmarked, samt muligheden for at spare udgifter til dyre kvadratmeter i de store byer. Med andre ord er der for virksomheder med mange kontorfolk tale om en win-win-win situation.”

Sundere work/life balance og højere produktivitet, men…

I undersøgelsen angiver over en fjerdedel (26 %) af dem, der arbejder hjemmefra, at de føler, at de har en mere sund work/life balance efter coronapandemien og den øgede brug af hjemmearbejde startede. Alligevel har én ud af fem problemer med at lægge arbejdet fra sig, når de arbejder hjemme.

Kontoransatte, der arbejder hjemme en eller flere dage om ugen, føler sig også mere produktive end dem, der udelukkende arbejder på kontor. De nye arbejdsvaner har dog også skabt stigende usikkerhed om de kontoransattes jobsituation (18 %), og hver femte kontoransat føler sig mindre knyttet til sine kollegaer nu end de gjorde før corona (20 %), hvilket er mere end en fordobling.

”Som med alt andet, er der fordele og ulemper forbundet med mere hjemmearbejde. Som arbejdsgiver bliver opgaven at skabe fleksible rammer, som understøtter den individuelle medarbejders ønsker bedst muligt, så de kan bevare en fornuftig work/life balance, selvom begge dele sker på den samme adresse. Samtidig skal vi sikre, at medarbejderne har de nødvendige ressourcer og værktøjer til rådighed, så det ikke sker på bekostning af deres produktivitet,” siger adm. direktør Peter Møller Kristensen hos HP Danmark og fortsætter:

”Corona har accelereret en proces som allerede var i gang. Medarbejdere i Danmark ser hjemmearbejde som en integreret del af deres professionelle liv – og har nu et helt forståeligt ønske om at udvikle sine digitale kompetencer. Det er en opgave arbejdsgivere må adressere for at fastholde og udvikle medarbejdere. Undersøgelsen viser nemlig også, at den nye situation har betydet, at en ud af fem har kunne finde på at søge mod nye brancher.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere